Vyšla aktualizovaná směrnice k táborům – jaké novinky přináší? Nahlédněte do ní během příprav tábora

Po několika letech nyní došlo k aktualizaci směrnice k táborům, která kromě zcela závazných věcí poskytuje i různé metodické informace, které pomáhají s přípravou skautských táborů.

Byly odstraněny zrušené potravinářské průkazy, upřesněny pojmy ohledně dětí a mladších členů, doplněny aktuální metodické informace. Neváhejte a podívejte se do novelizované směrnice.

Přípravy letních táborů jsou již dávno v plném proudu, přesto nyní přinášíme aktualizovanou Směrnici k táborům, která by vám i v této fázi příprav měla pomoci snáze letní tábory zvládnout a neopomenout nic důležitého. Novela směrnice přináší technické opravy a dílčí vylepšení formulací, reflektuje změny legislativy z posledních let i lépe vyjasňuje některé pojmy.

Novinky v táborové směrnici

  • na poslední chvíli před loňskými tábory stát zrušil potravinářské průkazy, proto jsme je nyní odebrali i z táborové směrnice – pro zajištění kuchyně již nejsou vůbec potřeba, ale samozřejmě je třeba i nadále dbát na hygienu přípravy jídla
  • ve směrnici jsme upravili a jednoznačně odlišili pojmy "dítě do 15 let" (ve smyslu státní legislativy) a "mladší člen/účastník" (osoby do 18 let dle vnitřních předpisů)
  • směrnice již zcela jednoznačně uvádí možnost používání elektronických táborových přihlášek (pokud jste se rozhodli používat ty ve skautISu, v nápovědě najdete více informací a pro příští sezónu táborů budou připraveny další velká funkční vylepšení)
  • kde hledat informace k volnu na tábor pro osoby podílející se na realizaci tábora, jak je to s placeným týdnem volna (refundací) i k tomu vám směrnice poskytne vodítko
  • napříč směrnicí jsme aktualizovali odkazy a zmínky na související předpisy a pomůcky, které vám mohou při přípravách pomoci
  • do metodických částí směrnice jsme doplnili informace k pořizování a směnám tábořišť a informace k memorandu s Lesy ČR
  • všechny potřebné vzory dokumentů a související informace najdete přímo v táborové sekci na Křižovatce – www.skaut.cz/​tabory

Věříme, že aktualizovaná směrnice k táborům vám poskytne ucelený přehled všeho, na co je třeba při přípravě a realizaci táborů myslet, aniž byste museli procházet podrobně znění různých státních předpisů a dalších materiálů.

Ministerstvo zdravotnictví apeluje na dodržování zásad při skladbě jídelníčku na táborech

Přestože neexistují žádné zákonem zcela závazné normy a předpisy, upravující detailní požadavky na skladbu potravin v jídelníčcích pro děti a mládež na letních táborech, Ministerstvo zdravotnictví i letos apeluje na dodržování zásad při sestavování jídelníčku (na zotavovacích akcích pro děti) tak, aby strava byla pro děti vhodná a nutričně vyvážená. Proto spolu s ČRDM (Českou radou dětí a mládeže) doporučuje vzdělávací materiály Státního zdravotního ústavu, které slouží jako podklad pro edukaci osob zajišťujících letní dětskou rekreaci.

„V této souvislosti je nutné upozornit, že krajské hygienické stanice prioritně posuzují konkrétní způsob zajištění stravování na akci, tj. zda se jedná o tábornickou nebo klasickou kuchyň, s čímž souvisí i možnosti zajištění tzv. bezpečného, tedy zdravotně nezávadného stravování účastníků akcí,“ zní z ministerstva.

Stáhněte a seznamte se s materiály k tématu

Směrnice k přečtení a stažení

Novelizovanou táborovou směrnici najdete standardně na Křižovatce ve spisovně: 

Nevíte si rady a máte dotazy?

Neváhejte si projít sekci Křižovatky k pořádání táborů na adrese skaut.cz/​tabory.

Případně nás se svým dotazem kontaktujte na podpora@skaut.cz a zkusíme vám poradit.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci