Valný sněm proběhne 15. až 17. března 2024 v Olomouci! Kdy a jak mají jednotky uspořádat své sněmy?

Na základě pověření Náčelnictva rozhodla Výkonná rada o svolání Valného sněmu, který nás tak čeká již příští rok v březnu v Olomouci ve své standardní víkendové podobě. V článku najdete informace jak o samotném VSJ 2024, tak o kvótě pro delegáty zastupující organizační jednotky a také informace k pořádání vlastních sněmů OJ v letošním roce.

Valný sněm 2024

O pořádání budoucího VSJ 2024 se ucházely skauti a skautky ze dvou míst - z Brna a z Olomouce. Na základě předložených možností, návštěv daných míst i konzultací ohledně realizovatelnosti, výhod a nevýhod obou variant, nakonec Výkonná rada rozhodla, že

XVII. valný sněm proběhne 15. až 17. března 2024 v Olomouci.

Výkonná rada děkuje činovníkům okresu Brno-město i okresu Olomouc za chuť pořádat Valný sněm a za energii věnovanou přípravě související s tímto záměrem.

Další podrobnosti o místě konání i samotném VSJ 2024 budeme postupně zveřejňovat v průběhu dalších měsíců až do konání sněmu.

Delegáti Valného sněmu 2024

Kvóta pro určení počtu delegátů z organizačních jednotek je stanovena tak, že jeden delegát VSJ zastupující OJ bude reprezentovat každých dovršených 150 řádně registrovaných členů OJ dle stavu registrace 2023. Kompletní přehled počtu delegátů pro VSJ, které budou volit sněmy jednotlivých OJ, jsou uvedeny v příloze Směrnice k VSJ a sněmům OJ. Organizační jednotky si tak budou na svých sněmech volit delegáty na Valný sněm 2024 a také dostatečné množství náhradníků.

Dále budou v souladu se Stanovami delegáty VSJ také členové ústředních orgánů - Náčelnictva, Výkonné rady, Ústřední a revizní komise a Rozhodčí a smírčí rady.

Sněmy organizačních jednotek

Výkonná rada v souvislosti s plánovaným VSJ 2024 vyzývá všechny organizační jednotky ke svolání svých sněmů v roce 2023 či 2024 v následujících termínech:

  • sněmy středisek proběhnou nejpozději 5. 11. 2023,
  • sněmy okresů proběhnou nejpozději 17. 12. 2023,
  • sněmy krajů proběhnou nejpozději 28. 1. 2024.

S ohledem na loňské konání mimořádného VSJ a související možnost posunutí volebního období v jednotkách, předpokládáme, že ve většině OJ půjde o řádné sněmy, které budou volit nejen delegáty a náhradníky na sněmy vyšších organizačních jednotek a Valný sněm, ale také nová vedení jednotek, revizní komise (na střediscích stačí dvoučlenná) i případné členy rad jednotek. Pokud měla OJ svůj řádný sněm v loňském či předloňském roce, musí nyní svolat alespoň mimořádný sněm k volbě potřebných delegátů a jejich náhradníků. OJ se však může také rozhodnout o uspořádání řádného sněmu s volbou všech svých orgánů a tím si srovnat své volební období s běžným cyklem konání sněmů.

Okresy a kraje by měly neprodleně, nejpozději do konce června 2023, stanovit a oznámit všem podřízeným jednotkám kvótu pro počet delegátů pro své nadcházející sněmy (při určení počtu delegátů OJ vyjdou ze stavu registrace 2023, podrobnosti jsou uvedeny ve směrnici).

Sněmy jednotek (ať už řádné či mimořádné) jsou pak příležitostí ke zhodnocení proběhlého období, vytyčení plánů na další období a také přiležitostí pro předsněmovou diskuzi, která bude letos souviset s přípravami Strategie 2030 pro celý Junák - český skaut (podrobnosti budou Náčelnictvem brzy zveřejněny na Skautské křižovatce).

Na sněmech lze také diskutovat a podpořit zájemce o kandidaturu do některých z ústředních orgánů. Podrobnosti ke kandidátům, požadavkům na jejich kvalifikaci i další náležitosti najdete ve směrniciv Řádu Valného sněmu.

Přípravou sněmu OJ vás v základu provede přímo skautIS (agenda Akce > Sněmy) se svou nápovědou. Závazná pravidla se všemi detaily najdete v Organizačním řádu a dotčené směrnici ke sněmům. Další užitečné informace k pořádání sněmů i krokům na ně navazjící postupně doplňujeme do příslušné sekce na Skautské křižovatce (Valný sněm, sněmy OJ, zápisy do spolkového rejstříku).

Předpisy k VSJ a sněmům OJ

Všechny podrobnosti a důležité detaily najdete:

V případě jakýchkoliv dotazů k pořádání sněmů se neváhejte obrátit na podpora@skaut.cz.

A za necelý rok v březnu 2024 se těšíme na setkání na Valném sněmu v Olomouci.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci