V jakých zemích voláš za stejné ceny jako v tuzemsku a jak je to s internetem? Jak ušetřit v ostatních zemích? Skautská telefonní síť ti poradí

Chystáš se na zahraniční dobrodružství? Chceš mít jistotu, že budeš ve spojení se svými blízkými? Ať už se jedná o skautskou zahraniční akci, nebo o soukromou cestu na prázdniny či dovolenou, jistě oceníš, když se zorientuješ v tom, jak to chodí v zahraničí s poplatky za telefonní služby. Zbystři zejména ve chvíli, kdy se chystáš mimo Evropskou Unii.

Co je to roaming?

Roaming je služba, která ti umožní telefonovat, posílat SMS a používat datové připojení i mimo Českou republiku. Evropská unie zajistila, že ve většině zemí Evropy neplatíš žádné zvláštní poplatky nad rámec sazeb, které ti operátor účtuje v domovském státě. A to nejen za volání a SMS. Za stejných podmínek jako v ČR využíváš také data.

Dej si ale pozor, pokud se chystáš na cesty mimo Evropskou unii. Ceny se zde mohou výrazně lišit (neliší se pouze v maličkých státech jako je San Marino nebo Vatikán a ve Velké Británii).

Návod na aktivaci roamingu a zapnutí datového roamingu v telefonu nalezneš v nápovědě na webu Vodafone.

Pozor na nepříjemná překvapení

Ve většině zemí Evropy máš stejné ceny jako v ČR. Dej si ale pozor na to, abys nenechal/​a například zapnutá data ve chvíli, kdy projíždíš Švýcarskem. Stačí pak mít třeba při řízení zapnuté Spotify k poslechu podcastu Po uši ve skautu a rázem se budeš nemile tvářit na další vyúčtování.

Ve všech případech roamingu si dej pozor na volání v blízkosti hranic států mimo Evropskou unii. Signál nezastaví čára na mapě, a proto se můžeš dostat do situace, kdy se sice fyzicky nacházíš ve státu, kde máš ceny jako v ČR, ale dle operátora budeš mít jiné ceny. Kontroluj si vždy, zda ti nepřišla informační SMS ohledně příchodu do jiné zóny a v blízkosti hranic státu mimo EU raději vypínej internet nebo si rovnou v telefonu vypni data v roamingu či zakaž automatický výběr operátora.

Díky partnerům Vodafone můžeš volat i na trajektových spojích nebo na palubě letadla. Opět si dej ale pozor. Tyto služby nejsou za pakatel. Ceny Vodafone účtuje stejně jako u zemí, kde máš ceny nejvyšší. Informace o tom, jak fungují telefonní služby v letadlech a na trajektech včetně konkrétních cen najdeš na stránkách jednotlivých zemí.

Šikovná pomůcka: FlexiStrop

V aplikaci Můj Vodafone si můžeš nastavit strop svých útrat díky službě FlexiStrop. Jde o způsob, jak zajistit, aby se ti omylem nestalo, že nechtěně přesáhneš určitou útratu. Nezapomeň však na to, že strop útrat bude platit i po návratu zpět do ČR. Můžeš ho však kdykoli okamžitě měnit.

Velkou výhodou je, že vždy obdržíš SMS při dosažení limitu 50 %, 90 % a 100 %. Po dosažení 100 % limitu se automaticky zablokují placené služby do konce zúčtovacího období. Pokud se ovšem rozhodneš FlexiStrop navýšit, můžeš to udělat okamžitě.

V zahraničí dojde k blokaci všech odchozích služeb již při dosažení 90 % FlexiStropu. K dispozici pak budeš mít pouze příchozí hovory (pokud jsou v dané zemi bez poplatku), příchozí zprávy a datové služby (pokud už jsou v ceně tarifu a neplatíš za ně nic navíc).

Pokud nechceš mít služby blokované, ale chceš dostávat SMS upozornění na vyčerpání 75 % a 100 % nastavené částky, pak si aktivuj FlexiLimit.

Ceny v zahraničí jako v ČR díky Roamingu na den

Jednoduše můžeš mít stejné ceny jako doma v jakékoli zemi v zahraničí. Koupíš si balíček Roaming na den za 199 Kč. Jakmile ho skrz aplikaci Můj Vodafone (sekce Zahraničí -> Nastavení roamingu -> Roaming -> World Roaming -> Roaming na den) či v internetové samoobsluze (www.vodafone.cz/​muj -> Služby -> Roaming -> World Roaming -> Roaming na den) aktivuješ (data se ani v zahraničí nečerpají z tvého datového balíčku), začne ti běžet 24 hodin, kdy budeš využívat služby za stejných podmínek jako v ČR. Pokud máš neomezená volání a SMS, nic nemusíš řešit. Pokud máš volné minuty, tak se ti odčerpávají jako běžně - tedy dle toho, kolik čeho využiješ. Ceny za volání a SMS nad rámec volných jednotek budou po dobu platnosti Roamingu na den totožné jako v ČR.

Datový balíček můžeš využít až do výše 500 MB. Data budeš čerpat ze svého domácího balíčku. MMS tě bez ohledu na tvůj tarif budou stát 11,5 koruny za každou. Příchozí hovory budeš mít po celou dobu zdarma.

Detailní podmínky služby Roaming na den nalezneš přímo na webu Vodafone.

V jakých státech máš totožné ceny jako doma

Jedná se o všechny státy v Zóně 1. Uvádíme jejich seznam řazený dle abecedy:

Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Guernsey, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Manský ostrov, Martinik, Mayotte, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Reunion, Rumunsko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Svatý Bartoloměj, Svatý Martin (Francie), Švédsko, Vatikán, Velká Británie

Jaké jsou další zóny?

Pokud se chystáš do destinací mimo Zónu 1, pak si dobře ohlídej, jak si roaming nastavíš, případně zablokuješ. Ceny jsou už řádově vyšší. Nezapomeň zejména na nechtěné zapnutí roamingu v blízkosti hranic.

Příklad: Uděláš si v rámci Evropy výlet na Kurskou kosu. Z krásné písečné duny v Litvě uploaduješ na Youtube video nebo se připojíš k videohovoru. Vzápětí ti přijde SMS vítající tě v roamingové Zóně 3, kde na ruském území zaplatíš 302,50 Kč za MB. Pamatuj, že hranice mobilního signálu nejsou tak přesné jako fyzické hranice států.

Bližší informace ohledně mobilních služeb v jednotlivých zemích včetně rozpisu všech zón a cenách za mobilní služby v nich nalezneš na webu Vodafone.

Přejeme ti pohodové léto v zahraničí i tuzemsku ve spojení s ostatními skrz výhodné služby STS pro skauty, skautky a jejich blízké. V případě nejasností nás neváhej kontaktovat.

Chci získat cenově výhodná data a další telefonní služby

Za TDC Ondřej Turek – Opičák
skaut.cz/​sts
telefony@skaut.cz