Uzavíráme strategické téma Vzdělanost hospodářských a organizačních činovníků. Znáte a využíváte nástroje, které díky němu vznikly?

Práce na tématu s prioritou 1 probíhala v letech 2014 - 2021, mezi výstupy jeho naplňování patří vznik a zavedení střediskového minima nebo příručky pro vedoucí středisek, ale i další podpůrné nástroje určená vedoucím organizačních jednotek, hospodářům a revizorům.

Garantem tématu byl do roku 2019 Bořek Slunéčko, od něj je převzal Filip Hlavinka - Mukóki. Koordinátorkou tématu byla nejprve Lucie Růžičková - Štěnice, kterou v roce 2018 nahradila Jana Godarová - Ellie.

V roce 2014 Náčelnictvo schválilo zadání tématu, v návaznosti na to pak VRJ projednala a schválila plán jeho realizace.

Cíl naplňování strategického tématu: “Existuje vzdělávání pro činovníky rad OJ – vedoucí, hospodáře, revizory. Toto vzdělávání vede ke zjednodušení a zkvalitnění práce pro OJ a je hojně využíváno – většina činovníků v radách OJ vzdělání má.”

Nejvýznamnější výstupy naplňování tématu

  • vznikla a byla zavedena nová kvalifikace střediskové minimum určená vedoucím středisek
  • vznikla a v roce 2020 byla revidována Příručka pro vedoucí středisek
  • byly připraveny a schváleny kompetenční profily (viz Příloha A ŘVČČJ) pro vedoucí organizačních jednotek, hospodáře a revizory
  • na Křižovatce vznikly sekce podpory pro střediskové vedoucí, hospodářerevizory
  • byla posílena podpora hospodářů a členů/členek RK - existuje pravidelné setkávání pro hospodáře  a nabídka seminářů pro revizory, vznikly a jsou rozesílány občasníky Hospodářské a Revizní střípky (k odběru se je možné přihlásit zde)

Kompletní závěrečná zpráva strategického tématu Vzdělanost hospodářských a organizačních činovníků  je k dispozici zde (včetně vyhodnocení indikátorů schválených Náčelnictvem v roce 2017).

Co v návaznosti na ST přejde do běžné agendy ústředí

Udržování a aktualizace článků, metodik, uvítacích balíčků pro vedoucí OJ, hospodáře i členy revizní komise. Do realizace projektu “balíčků pro končící činovníky” doporučujeme zapojit i výše zmíněné cílové skupiny.

Pokračovat v rozesílání e-mailových občasníků - Revizní a Hospodářské střípky.

Obsluha specializovaných e-mailů na individuální dotazy: ekonomicke@skaut.cz, hospodareni@skaut.cz, revize@skaut.cz, strediskove-minimum@skaut.cz.

Koordinace seminářů pro RK, hospodáře a koordinace setkávání kurzů střediskového minima.

Doporučení k budoucímu pokračování tématu 

Dokončit úplný převod obsahu ze staré na novou Křižovatku, zajistit provázání oblastí a udržovat informace v aktuální a přehledné podobě. 

Dál aktivně propagovat nápomocné systémy pro hospodaření akcí h.skauting a účetní software ESO.

Nabízet specializované semináře z oblasti hospodaření a revizní činnosti, v rámci Vzdělávání na klíč nabízet semináře a workshopy, tak aby reagovaly na aktuální poptávku z hnutí. 

Lenka Šablová, koordinátorka agendy Strategie 2022