Ústřice 2024: Skautští dobrovolníci pod sochou svobody plánovali budoucnost

Jak podpořit Strategii 2030, vzdělávat se v dobrovolnické personalistice a plánovat budoucnost skautských časopisů? To řešili skautští dobrovolníci z celé ČR na setkání Ústřice 2024 v Americkém centru v Praze. Prohlédněte si fotogalerii!

V sobotu 12. 10. 2024 se sešlo téměř 60 členů odborů, pracovních skupin, redakcí skautských časopisů, některých zvláštních organizačních jednotek, Výkonné rady a Náčelnictva, aby se navzájem seznámili se svou prací a hledali způsoby, jak mohou pomoci naplnit Strategii 2030.

Ústředí, to není jen Výkonná rada, Náčelnictvo a kancelář v Praze, to jsou také desítky dobrovolníků z celé ČR zapojených v pracovních a odborných týmech. Ti se každoročně schází na Ústřici. Jejím cílem je podpora synergické spolupráce, vzájemné seznámení se mezi jednotlivci i týmy, poděkování za dobrovolnickou práci a konzultace témat pálících organizaci. 

Letos se zástupci více jak 20 týmů sešli v prostorách Amerického centra v Praze na Malé Straně. Promýšleli, jak mohou podpořit Strategii 2030, vzdělávali se v dobrovolnické personalistice, diskutovali o budoucnosti skautských časopisů nebo o šíření odkazu Jaroslava Foglara, seznámili se se Skautskými průšvihy i s nabídkou podpory od WOSMu, vyzkoušeli si aktivity z oblasti duchovní výchovy nebo reflexi za pomoci nových karet ReflexIt a zazpívali si.

Odbory a pracovní skupiny si také představily své úspěchy uplynulého roku i co plánují na příští rok. Nebylo a není toho málo! Značná část týmů nabízí pestrou škálu workshopů v rámci vzdělávání na klíč a pořádá celostátní akce (Roverská porada, Helpdesk, Poradní skála, Umělecká šestka, Trignis aj.). Nemalá práce je čeká na strategických tématech a diskuzích o budoucnosti vzdělávání v Junáku. Zaměří se i na podporu kontingentů na zahraničních akcích, dále na aktualizaci programových nástrojů (odborky, program pro benjamínky) nebo rozjezd dlouhodobějších projektů např. na téma odolnosti nebo skautského dobrého skutku.

Sobotního večera a neděle využily některé týmy pro pracovní setkání nebo vzájemné navázání spolupráce. Společně se setkaly např. redakce skautských časopisů nebo zástupci Roverského odboru a Odboru pro personalistiku nebo Skautský odbor a jeho tým pro odborky.

Děkujeme Americkému centru, že nám zdarma poskytlo prostory pro setkání. Amerických center je v ČR šest - v Plzni, Ústí nad Labem, Praze, Brně, Olomouci a Ostravě, a srdečně zvou skautské oddíly i jednotlivce do svých prostor a na akce, které pořádají. Více na https://www.americkecentrum.cz/ nebo na Instagramu (@americkecentrum). 

Děkujeme také Pekařství Moravec z Horních Počernic za poskytnutí pečiva na akci zdarma a Café HAMU, že nám mimo svou provozní dobu uvařilo výborný oběd.

A hlavně děkujeme dobrovolníkům za jejich dlouhodobou práci v mnoha týmech skautského ústředí a těšíme se na setkání opět za rok!

Za tým Ústřice
Petra Bašová - Fidla