Udržitelnější skautské Vánoce? PUSU na to!

Čekají tě vánoční výpravy, besídky, setkání? Přemýšlíš, jak akce pořádat udržitelně a adventní čas prožít méně konzumně a třeba o něco pomaleji? Co si na letošních Vánocích vyzkoušet pár tipů, jak na to? Příručka PUSA pro svět nabízí spoustu inspirace. Vybíráme tu, které se hodí právě pro předvánoční skautské přípravy a přidáváme k tomu i tipy na programy. Inspiruj se.

S příručkou PUSA pro svět se můžeš více seznámit na webu skautinazemi.cz/​pusa a s dalšími tipy na program (nejen) pro adventní čas na webu chystamprogram.skaut.cz. Zde tě provedeme vánočními přípravami. Vydej se s námi vstříc udržitelnějším Vánocům. 

Vymýšlíme místo konání

Myslet můžeš například na:

  • šetrné/úměrné ubytování

Různé typy akcí otevírají různé možnosti. Pořádáte-li velkokapacitní akci, např. pro celé středisko, nejudržitelnější variantou může být větší budova s šetrným provozem. Jedete-li někam s družinou či menším oddílem, zohledněte to ve velikosti prostor, možná nepotřebujete ubytování s velkými sály. Chystáte-li víkendovou akci pro roverské společenství, nejodpovědnější cestou mohou být prosté podmínky odlehlého srubu s minimem vybavení.

Zkuste šetrný provoz zařadit jako jedno z kritérií při výběru ubytování. Budov využívajících obnovitelné zdroje energie a dešťovou vodu, případně vodu z mytí (tzv. šedou vodu), vybavených energeticky úspornými spotřebiči, budov dobře zateplených a takových, při jejichž stavbě byly využity ekologicky šetrné materiály, je čím dál více! Kvality takového ubytování můžete využít také při osvětě mezi kluky a holkami.

  • šetrnější způsob dopravy (veřejná doprava)

Už při výběru místa konání zohledněte možnosti dopravy lidí, materiálu i potravin. Omezte počet nutných cest a upřednostněte šetrnější způsoby dopravy (zpravidla veřejnou dopravu). V případě nutnosti využití automobilů, plánujte jejich naplnění. 

  • propojení s programem a symbolickým rámcem

Pracujte s místem, kde se akce koná - vyberte takové, které sděluje nějaký příběh, nese symboliku příběhu/​myšlenek, se kterým na akci chcete pracovat: např. téma šetrnějších Vánoc; soustředění se na to, co je o Vánocích skutečně důležité a jak je chceme prožít; ohlížení se za uplynulým rokem atd.

Tip na program:
Šetrné chování: Drobné hravé aktivity na uvědomění si dopadu chování každého z nás na přírodu, uzavřené předsevzetím, co u sebe změním, abych byl/​a k přírodě šetrnější.

Plánujeme jídlo

Začněte plánovat včas. Pár výzev k tomu:

  • do vaření/pečení zařaďte pár ingrediencí v bio kvalitě
  • zkuste zorganizovat víkendovku bez masa
  • soustřeďte se na sezónní ovoce a zeleninu, vynechte dovážené, něco zkuste zajistit z domácích zdrojů rodičů (např. jablka, kysané zelí, brambory, ořechy, řepa, zavařeniny, marmelády) - včas se zeptejte rodičů!
  • připravte tradiční vánoční regionální recept
  • zkuste vymyslet, jak vařit šetrněji a přitom ušetřit
  • Pokud pořádáte akci, kam má každý donést vlastní cukroví či občerstvení, zaměřte se na předcházení plýtvání potravinami (a tím také cennými zdroji). Dejte rodičům včas vědět vhodné množství. 
  • Ideální je, když si přivezete pochutiny v znovupoužitelných krabičkách, ve kterých si odvezete i případné přebytky.
  • Pokud pořádáte akci pro veřejnost, vyzvěte účastníky, ať si donesou vlastní kelímek (na čaj, svařák atd.).
Tipy na program:
Daleko i blízko: Na tuto aktivitu je potřeba, aby si účastníci a účastnice donesli obaly od různých potravin. Jednotlivě a poté společně se snaží zjišťovat místa vypěstování, výroby a prodeje daných potravin. Dále se pak dozví nové informace o šesti základních potravinách a individuálně zauvažují nad výhodami a nevýhodami dovozu potravin.
Menu pro změnu: Publikace poutavě shrnující téma udržitelného zacházení s potravinami, včetně příběhů a reflexních otázek, které můžete rovnou využít v programu. Více informací najdete i na stejnojmeném webu menuprozmenu.cz.
Zachraň jídlo: Připravte si program třeba na téma správného skladování potravin a jiných zajímavostí z webu věnovaného tématu prevence plýtvání jídlem. 

Vytváříme vánoční atmosféru

Vánoční výzdobu můžete vymyslet tak, aby byla šetrná a vkusná zároveň. Jak zohlednit udržitelnost u tématu shánění materiálu? Zkuste

  • přírodní vánoční výzdobu: šišky, šípky, hloh, chvojí, jmelí... tyto přírodní materiály jsou krásné, dostupné a navíc hezky voní! 
  • si stromeček a ozdoby na stromeček vypůjčit třeba od rodičů. Zeptejte se, jestli nemají nějaké, které již nevyužívají. I živý stromeček je možné použít dvakrát.
  • si nazdobit stromeček venku přírodninami. Krásná jsou jablka, sušené pomeranče, šípky apod. (nezapomeňte začít sušit včas!).
Tipy na program:
inspirujte se úkoly z odborek Umělec přírody/ Umělkyně přírody nebo Rukodělář/ Rukodělkářka

Přemýšlíme, jak obdarovat

Co nám skutečně dělá radost a jak obdarovat co nejlépe? Jak vybrat takové dárky, které jsou šetrné k přírodě a k lidem, kteří je vyráběli? Zkuste třeba tyto možnosti:

  • Mluvte o tom, co pro vás znamenají Vánoce a jakou roli v tom hraje materiálno. Zvažte darování menšího množství dobře vybraných dárků.
  • Dárky pro oddíl: vyhněte se zbytečnostem a klaďte důraz na užitečnost. Např.: Vyrobte si na společné dílně jako vánoční dárek rekvizity, které využijete později v oddílovém roce. Nebo si pořiďte společné zážitky.
  • Dárky členů mezi sebou: něco si společně vyrobte na prosincové dílně. Například kosmetiku (mýdlo), pytlíčky, sešitky apod.
  • Než se pustíte do vyrábění dárků, udělejte si pořádek v materiálu a pokuste se využít, co již máte.
  • Dárkový papír: místo nového papíru zkuste použít noviny. Nebo dárky zabalte do znovupoužitelných dárkových pytlíčků a pak si je spolu se stužkami schovejte zase na jindy. 
  • Budete-li obdarovávat někoho zvenčí (např. klienty domova seniorů, dětského domova,...), ujistěte se, že to, co jim dáte, skutečně využijí (případně, že jim aktivita, kterou pro ně připravíte, udělá radost. Je-li to možné, zapojte je napřímo, nebo si předem ověřte, že reagujete na jejich skutečné potřeby.
  • Na kupované dárky všeho druhy využijte Vánočního průvodce férovými nákupy, který vás odkáže na prodejce lokálních a certifikovaných produktů, sociální podniky a výrobky, které byly vyrobeny za důstojných pracovních podmínek či podporují šetrné návyky. Vedle pořízení zážitku můžete také podpořit crowdfundingovou kampaň smysluplného projektu či darovat tzv. skutečný dárek, příspěvek na dobročinnou věc ve jménu obdarovaného.
Tipy na program:
Jak skutečně obdarovat? Jak přemýšlíme nad dárky? Co je v obdarovávání pro nás skutečně to důležité a kdy má dárek hodnotu? Nad takovými otázkami je vhodné se zamyslet nejen před Vánoci. Program se skládá ze série zamýšlecích i kreativních aktivit na podporu uvědomění si podstaty daru a zabývá se také darem jako prostředkem pro rozvojovou pomoc. Mohou se vinout celým prosincovým programem oddílu.
IgelitART: Reduce-reuse-recycle je známý princip pro snižování tvorby odpadu a šetření přírodních zdrojů. Tato aktivita nás zavede do oblasti reuse (tedy znovupoužití). Účastníci a účastnice se budou snažit použít plastový odpad na tvorbu funkčních módních doplňků nebo uměleckého díla poukazující na problematiku tvorby odpadu.

Hlavně klid a nohy… v ponožkách!

Zkuste si - také s ohledem na bezprecedentně vysoké ceny energií - dát výzvu „šetříme energiemi“. Přibalte si svetry a teplé ponožky a topte o něco méně. Můžete také připravit program na téma energie (lze propojit i s tématem „osobní energie“ - ohlédnutí za tím, čemu jsme v posledním roce věnovali energii a jaké změny chceme provést v příštím roce).

Tipy na program:
Čím to je?: Energie. Odkud pochází? Kolik jí vlastně vůbec máme a co vše pohání? Čím to je je aktivita, která vede k diskuzi o energii, její formě, přeměně a o tom, jak bychom mohli energetickou náročnost některých svých aktivit ve svém životě snížit.
Energie pro život: Aktivita přináší základní informace o různých způsobech získávání elektrické energie. Vede k uvažování nad výhodami a nevýhodami jednotlivých způsobů.
Jak být v pohodě: Jaké je moje životní nastavení? Vnímám půlku sklenice vody jako poloprázdnou nebo poloplnou? Pár praktických rad o tom, „jak být v pohodě“, pro každého z nás.

Každý krok se počítá… ať se rozhodnete vyzkoušet jeden tip, nebo třeba z každé oblasti něco, přejeme vám, ať vás kroky k udržitelnějším Vánocům baví a jdou ruku v ruce s krásným a klidným adventem! A třeba nám ve facebookové skupině k tomu určené dejte vědět, jak se vám to daří.

A než se rozloučíme, ještě jednou vám posíláme PUSU! Věříme, že se vám bude hodit i při plánování dalších akcí v novém roce! ;)

Vendula Menšíková - Venda
Markéta Musilová - Blecha