Spouštíme stránky pro ukrajinské zájemce o skauting a nabízíme další podporu

Stále více ukrajinských holek a kluků se přidává do našich skautských oddílů a zažívají první jarní dobrodružství i s novými českými kamarády. My z toho máme velkou radost a všem vedoucím patří velký dík za to, že se tu dětští uprchlíci mohou cítit o něco bezpečněji a veseleji. Pokud stále váháte, jestli si do oddílu přizvat holky a kluky z Ukrajiny, a máte obavy z komunikační bariéry, máme pro vás hned dvě zjednodušení.

Na www.skaut.cz spouštíme novou webovou stránku v ukrajinštině (viz banner na titulní straně webu). Stránka je určena pro všechny ukrajinské rodiče, kteří přemýšlejí o tom, že by svoje děti dali do skauta. Vysvětluje, co to skauting je, jaké jsou jeho základní principy a jak fungují oddíly. Odpovídá na většinu otázek, které by si rodiče mohli pokládat, a zároveň dává návod, jak si najít oddíl a kontaktovat ho. Může se vám tedy v budoucnu stát, že se na vás obrátí zájemci z řad ukrajinských rodin. Nemusíte jejich žádosti vyhovět (na což je v textu upozorňujeme), ovšem přijetí ukrajinských dětí do vašich řad a jejich aktivní integrace představuje účinný způsob, jak v současné době pomoci. 

Stránky vám mohou pomoci také v případě, že se k vám ukrajinské holky a kluci dostanou jinou cestou (např. přes místní komunitní centrum nebo z rodin stávajících členů, které jim pomáhají). Můžete text rodičům nabídnout a jednoduše jim tak skauting představit. 

Aby byla komunikace s novým ukrajinským členem co nejjednodušší, každému vedoucímu oddílu jsme v dubnovém čísle Skautingu poslali plakát s několika česko-ukrajinskými frázemi. Plakát je určený primárně do našich kluboven, je do jisté míry symbolický a vyjadřuje naši otevřenost a vstřícnost vůči ukrajinským uprchlíkům. Slovíčka a základní fráze pak mohou být praktickým pomocníkem v první konverzaci mezi holkami a kluky, když se na schůzce poprvé setkají. Využijte plakát dle svého uvážení - na nástěnku, na dveře klubovny nebo do vývěsky. Skautští učitelé pro něj možná najdou využití i ve svých třídách apod. Kdybyste chtěli poslat plakátů více, neváhejte se nám ozvat na ukrajina@skaut.cz.

Rádi bychom vás v přijímání ukrajinských holek a kluků do oddílů co nejvíce podpořili, a to ve všech ohledech. Mimo jiné pro vás v tomto ohledu připravujeme:

  • Na web navazující letáky vysazené v šabloně tak, abyste si do ní mohli doplnit vlastní informace (termíny schůzek, adresa klubovny, informace o akci apod.), mohli si je vytisknout a využít
  • Na web navazující plakáty o skautingu, které bude možné vyvěsit v kontaktních centrech pro ukrajinské uprchlíky.
  • Možnost požádat o finanční podporu pro pokrytí nákladů na skautskou činnost dětských uprchlíků nebo akce pro ně pořádané
  • Překlad odborky Jazykář/ka tak, aby si je na českém jazyce mohli plnit ukrajinské holky a kluci a další.

Kdybyste potřebovali naši pomoc v nějaké oblasti, kterou podle vás přehlížíme, nebo byste měli nápad, jak usnadnit integraci dětských uprchlíků, napište nám prosím na ukrajina@skaut.cz.

Mezitím připomínáme již dostupné materiály: 

  • Metodiku, jak se připravit na zapojení ukrajinských holek a kluků
  • Sdílený dokument s náměty na integrační aktivity i tipy, jak s dětmi v oddíle mluvit o válce a jiných aktuálních tématech
  • Stream, kde s námi vedoucí, kteří už ukrajinské děti ve svých oddílech přivítali, sdílí svoje zkušenosti
  • Tématické články dubnových časopisech pro dospělé i děti
  • Několik tématických diskuzí na SkautFóru.

 -

Natalie Dubanevičová - Doby | ukrajina@skaut.cz
realizátorka podpůrných integračních aktivit

Barbora Tichavová - Rozárka
místostarostka a koordinátorka aktivit k Ukrajině