Skautský grant jako novoroční předsevzetí?

Nenech se ukolébat vůní vanilkových rohlíčků! Do konce prosince máš poslední příležitost podat si přes své středisko žádost o akční grant (až 70 000 Kč) od Active Citizens Fund na akci se společenským přesahem. Proč to není taková šílenost, jak by se mohlo zdát?

Akční granty programu Active Citizens Funds* nejsou žádná zlověstná hypotéka ani hazard. Jsou ušité na míru nadšencům z malých neziskovek (mezi které se řadí i skautské oddíly, respektive střediska), kteří mají chuť realizovat vlastní nápad – i kdyby měl být docela malý. Samotný projekt může trvat rok, ale třeba taky jenom měsíc. Hotovo však musí být do dubna 2024. Ve hře je 30–70 tisíc Kč. Můžeš si sehnat ještě nějaké financování navíc, ale taky vůbec nemusíš. A že by to byl tvůj úplně první grant? Vůbec nevadí. K dispozici jsou osobní konzultace před podáním i po něm, na které se lze snadno registrovat zde.

A o čem že by to mělo být? Kategorie, které se týkají skautského hnutí jsou „Občanská participace“ nebo „Zmocnění znevýhodněných skupin.“ Zní to jako velká sousta, ale účelem není „porvat se s celým světem“, ale zareagovat na lokální úrovni. Můžeš se zaměřit na veřejný prostor, komunitní kulturu a sousedství, se všemi skupinami, které do něj patří. Uspořádat můžeš veřejnou diskusi, workshop, zapojit dobrovolníky napříč skautským i neskautským světem.

Není to „málo skautské“?

Právě že vůbec. Do tohoto skautského roku jsme vstoupili s novými Stanovami a v nich i nedávno přijatým osmým bodem skautské výchovné metody s názvem „Zapojení do společnosti.“ Nový bod není žádnou revolucí a jistě bychom z paměti vydolovali nejednu epizodu z Rychlých šípů, která je nějaké angažované akci věnována. Je v tom ale přece jen trochu víc. Přijetí „zapojení do společnosti“ jako jednoho z pilířů naší snahy je nový impuls, který umožňuje uvažovat o skautské činnosti zase o trochu víc koncepčně. Nechceme z dětí vychovávat asociály, ale dobrosrdečné lidi, kteří neváhají pomocí druhým. Ale skutečně jsme zvyklí vnímat společenskou odpovědnost, kterou jako oddíl máme? Skutečně využíváme potenciál k pomoci druhým a kultivaci svého okolí?

Dobrý skutek přece není jen rozdělit se o svačinu, ale také investovat energii do něčeho smysluplného, co odpovídá na současné problémy kolem nás. Každý oddíl může odpovídat na specifické potřeby, které ve svém okolí má. Možná ne přímo v oddíle, ale mezi spolužáky členstva máš někoho s hendikepem, kvůli kterému se do skautského programu dosud nemohl zapojit. Teď je šance to třeba změnit – třeba jen v rámci jednodenního happeningu.

Témata nechodí po horách

Jsou v tvém středisku oldskauti, se kterými by šlo otevřít téma péče o osamělé seniory? Nebo mladí činovničtí rodiče, které trápí, že se s kočárkem nedostanou ani do městské lékárny? Najdi a pojmenuj ten malý místní problém, který sice většina lidí nevidí, ale přitom někomu ztrpčuje život. Nemůžeme s tím trochu pohnout právě my skauti? V neposlední řadě se střediska napříč republikou zapojila do pomoci Ukrajině a obecně lidem, kteří do Česka přišli kvůli válce. Mnoho oddílů se letos rozrostlo o kamarády a kamarádky s odlišným mateřským jazykem. Pomoc Ukrajincům je také supr vhodné téma, na kterém můžeš projektík postavit. Co takhle uspořádat sousedský festiválek, kde se všichni lépe poznáme a najdeme cestu k sobě?

Rozhodně se nevrhej po hlavě do projektu, kvůli kterému budeš zanedbávat schůzky a výpravy. S novými stanovami však už nelze nad celospolečenskými tématy jen tak mávnout rukou. Skauti na celém světe si přiznali, že i tohle je součást běžné činnosti, ne něco extra. Je velkým novoročním předsevzetím pro každou střediskovou i oddílovou radu tuhle zodpovědnost převzít a s tématem se popasovat. A pokud by akční grant byl tou pomocnou rukou, kterou postrádáš, pak neváhej – stiskni ji a propleť malíčky!

* Program Active Citizens Fund je financován z Fondů EHP a Norska. V České republice program spravuje konsorcium, které tvoří Nadace OSF, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Skautský institut. Více o programu zde: www.activecitizensfund.cz.