Skauting v moderní době: Skautská praxe 2.0 ti pomůže obrátit oddíl směrem k přírodě

Kontakt s přírodou a dobrodružství v ní jsou jedním z nejcennějších darů, které můžeme mládeži předat. Příroda je nejen nástrojem k získání praktických dovedností, ale i moudrou učitelkou, která rozvíjí vztah k sobě samému a světu kolem nás. Umět řešit problémy v přírodě, ať už jsou malé nebo velké, nám poskytuje super přípravu na to, jak zvládnout běžný život, v dětském věku i v dospělosti.

Přesně pro takové situace jsou pro oddíly vhodné různé zálesácké příručky, které učí čtenáře povětšinou drobným praktickým věcem. Jak vyrobit bezpečně ohniště, jak se zorientovat v mapě, rozpoznat jedlé plody, vědět, jak ošetřit drobná zranění. V případech, kdy jde o nějakou specializaci, můžeš sáhnout po příručkách, které tě naučí nějakému řemeslu či rozvíjí konkrétní dovednosti. Příkladem mohou být knihy jako uzlování, lasování, péče o zvířata, práce s keramikou, primitivní výroba nástrojů nebo třeba techniky přežití v extrémních podmínkách.

Pro skauty je základem příručka Skautská praxe 2.0. Ta obsahuje lesní moudrost, kterou objevovalo mnoho generací před námi. Zároveň přehledně odkazuje na skautskou stezku, odborky a obsahuje strany věnující se speciálně skautské symbolice.

Tvůrcem obrázků i textů je odborník na slovo vzatý, dlouholetý tábornický praktik Jiří Červinka – Brko. Výsledkem je barevná kapesní příručka Skautská praxe 2.0 o 60 stranách, která obsahuje soubor toho nejdůležitějšího a praktického z táboření, přírody, vybavení, bezpečnosti i skautingu. Navíc má rozměr takový, že se vejde pohodlně do kapsy. Můžeš ji tedy nosit všude s sebou ty i skautky a skauti ve tvém oddíle.

Propojení digitální doby a nejnovějších technologií s přírodou

Možná bys nejraději všechny moderní technologie opustil a vydal se do lesů, luk a strání jen tak, jako dřív. S celtou na zádech a se svíčkou na svícení. Prima, udělej to a nejlépe i se svojí družinou. Jistě si přírodu vychutnáte lépe. Skautská praxe 2.0 však nezapomíná ani na to, že nové technologie jsou skvělými pomocníky, když se k nim přistupuje s rozumem.

Čtenáři se dozví, jak se starat o outdoorový stan, poznají výhody GPS navigace, stáhnou si aplikaci Záchranka a zjistí, jak zacházet s plynovým vařičem. Na mnoha místech jsou uvedeny QR kódy, které čtenáře přivádí na rozšířený obsah na Ostrově nápadů, kde autor publikace doplňuje nejrůznější rady, tipy a návody z oblasti, které se Skautská praxe 2.0 věnuje.

Chci získat Skautskou praxi 2.0

Za TDC
Ondřej Turek – Opičák