Setkání hospodářů a členů revizních komisí v sobotu 12. 11. 2022 v Brně

Zveme všechny hospodáře a členy revizních komisí na podzimní celodenní setkání s hospodářskou tematikou. Budeme se věnovat finančnímu zdraví středisek (OJ). Revizky dostanou novou revizní metodiku. Budeme sdílet a hledat, jak zajistit nástupnictví v hospodářských funkcích, a mnohé další.

Pro koho: všechny hospodáře i členy RK (zkušené i začátečníky)
Kdy: v sobotu 12. 11. 2022, 10 - 17 hod
Kde: v Brně
Cena: 150 - 200 Kč (pouze cena sobotního oběda)

Přihlašování na setkání již bylo ukončeno.

Setkání hospodářů je i pro členy RK

Revizní komise, která kontroluje hospodaření OJ, potřebuje znát nejen kontrolní postupy, ale také dobře rozumět oblasti, kterou kontroluje. Letošní setkání bude celodenní a bude věnováno důležitým hospodářským tématům, u kterých by RK rozhodně neměla chybět!

Přijeďte ze střediska společně, hospodář i RK

Výhodou společné účasti je, že získáte stejné informace a budete pak “mluvit jedním jazykem”. Na programech budete moci informace a postupy rovnou aplikovat na vaše středisko (OJ), společně tak můžete zlepšit jak hospodaření, tak kontrolní činnost.

Program setkání - co nás čeká?

Model finančního zdraví OJ - Jakub Pejcal - Boby

Víte, jak poznat, zda je nezisková organizace zdravá? Jaká kritéria mají významný vliv na dlouhodobé fungování a jaká až tolik ne? Poslechněte si o modelu od jeho z autorů (Masarykova univerzita, CVNNO) a zjistěte, jak je na tom právě vaše středisko (OJ).

Účtování darů a dotací

Dostáváte dary, čerpáte dotace? Pak by vás mohlo zajímat, jak je správně zaúčtovat, a zda máte dar osvobodit, či nikoli. Záleží na tom, zda se jedná o provozní nebo investiční dotaci? A co když dar nestihneme utratit během jednoho kalendářního roku? U darů i dotací je potřeba vést evidenci čerpání, jak na to?

Čtení účetních výkazů

Výkazy středisek (OJ) jsou přístupné ve spolkovém rejstříku a jsou “finanční vizitkou” jednotky. Podíváme se na to, co vše z nich mohou naši partneři vyčíst, a proč toho naši donátoři mohou využívat. Poradíme, na co se zaměřit při komunikaci s vedením OJ.

Nástupnictví v hospodářských funkcích

Pojďme se společně zamyslet, jak zabezpečit zdravé nástupnictví i v oblasti hospodaření a vnitřní kontroly. Sdílejme dobrou praxi, hledejme odpovědi na otázky, zda jde rozdělit hospodaření mezi více lidí, či jak oslovit nové / mladé lidi do hospodaření / RK. Řekneme si, co umí činovníci, když přijedou z ČK / VK a jak na to navázat v OJ.

Zpráva o hospodaření

Mluvit o hospodaření na střediskové radě je normální. Zpráva o hospodaření je důležitý dokument, který slouží radě OJ jako jeden z podkladů pro plánování další činnosti. Jak napsat Zprávu o hospodaření, které budou členové rady rozumět? Jak poznat, co je důležité? Ukážeme si jak na to.

Revizní metodika

V rámci ST Vzdělanost hospodářských a organizačních činovníků se RK dočkaly nové sekce na Křižovatce, Hospodářských a Revizních střípků (e-mailové rozesílky s novinkami) a seminářů pro začínající revizory. Podpora pokračuje i po ukončení ST - chystáme nový metodický materiál. Přijeď ho vyzkoušet.

Můžu se připojit on-line?

Ano, tato možnost bude zajištěna. Při kombinované účasti jsou však ti on-line z technických důvodů často ochuzeni o možnost aktivní diskuse (přenos zvuku, nestálé připojení internetu, apod.). Proto pokud můžete, doporučujeme osobní účast.

Těšíme se na vás v Brně,
Jóňa, Olga a Ellie

V případě dotazů či připomínek pište prosím na email hospodareni@skaut.cz. Díky!