S oddílem na farmu!

Kolik má tvůj oddíl naplánovaných akcí do léta? Vázne to, nebo naopak praská ve všech švech? Tak či onak, kdyby vám bodnula jedna neobyčejná výprava na klíč, tak máme dobrou zprávu. Právě otevíráme nabídku termínů Klimavíkendovek na prosinec a rok 2023.

O čem to je? Dopravíš svůj oddíl na farmu nebo ekologické středisko a tam už vás bude čekat nadupaný program. Společně prozkoumáme jak vypadá k přírodě šetrné hospodaření v praxi, zablbneme u her, s něčím vypomůžeme ale hlavně se u toho dozvíme, co trápí českou přírodu a jak ji může pomoci každý z nás. Je to akce s přesahem, při které si prožiješ, jak velký smysl může mít i jediné víkendové řádění. Krom party zablácených skautů*ek plných zážitků si zaručeně odvezeš i spoustu inspirace a podnětů.

Pokud máš chuť zapojit do oddílu téma ochrany přírody a hodí se ti uvolnit si ruce s přípravou programu, tedy pokud tě klimavíkendovka zaujala, tak mrkni na volné termíny a přihlas svůj oddíl. Vydat se můžete skautského ekologického střediska Kaprálův mlýn (Brno) nebo na farmu poblíž Roudnice nad Labem, Znojma nebo České Lípy. Nejlíp to klapne se skupinou asi dvaceti skautů*ek. Je to na klíč a ubytování je zadarmo nebo skoro za nic. Přihlašování zde!

Hledáš jen inspiraci?

Pokud letos chceš téma péče o krajinu zařadit i po vlastní ose, tak rádi posdílíme nápady, které fungovaly i materiály, od kterých se odpíchnout. Na webu našeho projektu Krajina v našich rukou najdeš sérii videí, které jsme natočili od jednotlivých problémech naší krajiny. Vyzpovídali jsme přední české vědce i experty z oboru a vznikla půlhodinová videa, která mohou odpálit diskuzi nebo tematicky program na schůzce, výpravě i radě. Náměty na aktivity a hry najdeš na webu Klimavíkendovek.

V neposlední řadě si můžete s oddílem „adoptovat“ kousek krajiny v rámci programu Patronáty. Spojíme vás s místním správcem nějaké ohrožené lokality, najdeme vám odborného průvodce a společně zjistíte, jak toto místo chápat, prozkoumat a především ochránit. Tahle aktivita si žádá dva víkendy v roce a že má smysl vám potvrdí už přes 70 oddílů. Přihlaste se a přiložte ruku k dílu!