V čem by měl být rovering v budoucnu jiný? Startujeme týden připomínkování Strategie 2030

Dnes, v pondělí 23. září, spouštíme připomínkování návrhů zadání strategických témat, která budou vodítkem pro naši společnou práci v dalších letech. Prvním tématem, ke kterému můžete přidat své postřehy, jsou Roveři a rangers. Přidej svůj hlas k budoucnosti skautingu!

Chceme, aby skauting nabízel atraktivní program i pro dospívající a mladé dospělé. Abychom našli dobré cesty, jak toho dosáhnout, potřebujeme, abyste se vyjádřili. Ať už souhlasně, či nesouhlasně. Dejte palec nahoru, nebo se vůči návrhům neváhejte vymezit a přidat své vlastní. Prostor na to máte do 13. října.

Jak si představujete ideální roverský program? V čem by měl být rovering v budoucnu jiný? Co by vám jako roverům a rangers pomohlo rozvíjet se a zároveň přispívat ke skautskému hnutí?

Může zafungovat třeba tohle?

  • Více středisek s roverským programem
  • Zážitkový víkend Roverský (re)start
  • Více regionálních roverských setkání
  • Roverský program v oddílových radách
  • Roverský merch

Řada dalších návrhů dílčích cílů a cest, jak se k nim dostat, vás čeká v návrhu zadání – viz níže. Zajímá nás, zda jsou podle vás funkční.

Jak se zapojit 

Odkazy na všechny možnosti připomínkování najdete také na Skautské křižovatce v sekci Strategie 2030, na adrese skaut.cz/​strategie. Zapojit se můžete jako jednotlivci, nebo společně s oddílovou či střediskovou radou, roverským kmenem nebo týmem vzdělávací akce.

Každý pohled je důležitý! Pomozte nám vytvořit rovering, který bude atraktivní, přínosný a odpovídající potřebám mladých lidí. Přidejte svůj hlas ještě dnes.

Jak funguje připomínkování

Zadání jednotlivých strategických témat 

  1. zpřesňuje obecné cíle definované samotným textem Strategie 2030
  2. popisuje prostředky, jakými plánujeme k vytyčeným cílům dojít
  3. navrhuje způsoby zapojení různých úrovní organizace
  4. popisuje některé další dílčí věci, jako jsou propojení mezi jednotlivými tématy, zvažované indikátory (jak poznáme, že jsme byli úspěšní) a další

Cílem veřejného připomínkování je společnými silami a se zapojením různých lidí s různou zkušeností nalezení nejlepšího možného základu pro start realizace strategie a jejího naplňování.

Co se bude dít s podněty

  • garanti jednotlivých témat, jejich týmy, ale také další lidé z ústředních orgánů vaše podněty průběžně sledují
  • reagovat na vaše podněty jednotlivě nebudeme, není to v našich možnostech, budeme se snažit pouze zodpovědět případné otázky, které položíte. Popř. se doptáme, pokud vám vaše podněty nebudou srozumitelné.
  • veškeré sesbírané podněty projdou po ukončení veřejného připomínkování garanti se svými týmy a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí je zapracují do návrhu zadání, které bude následně předloženo Náčelnictvu ke schválení
  • schválená zadání jednotlivých strategických témat budou posléze zveřejněna na stránkách skaut.cz/​strategie

Každý den tohoto týdne až do čtvrtka zveřejníme a představíme vždy jeden návrh zadání jednoho strategického tématu. Připomínkovat je můžete až do 13. října. Děkujeme moc za vaše zapojení, vaše podněty jsou pro nás důležité. 

Barbora Tichavová – Rozárka
místostarostka a koordinátorka naplňování Strategie 2030