Revidovaný Obsah čekatelského vzdělávání je k dispozici kurzům

V průběhu roku 2021 proběhla revize Čekatelské zkoušky, kterou bylo třeba sladit se Skautským kompetenčním modelem stejně jako dříve zkoušku vůdcovskou. Šlo tedy primárně o změnu struktury, při té příležitosti však došlo i k mírným úpravám obsahu. Nyní zveme všechny čekatelské kurzy - lesní či víkendové, zavedené i zcela nové - ať nový Obsah čekatelského vzdělávání pilotují.

Nový Obsah čekatelského vzdělávání je o kousek odlehčenější a více přizpůsobený cílové skupině 16-17ti letých čekatelů. Přidává důraz na skautskou a tábornickou praxi a vnímání bezpečnosti ve smyslu fyzické i psychické. Namísto odměn a trestů pracuje s nástroji vnější a vnitřní motivace, pojmenovává práci s chybou jako příležitost pro rozvoj. Podrobnější informace o revizi, jejím průběhu a autorech najdete zde

Pilotáž bude probíhat v průběhu roku 2022 a může se do ní zapojit kterýkoliv kurz. Zejména pro nově vznikající kurzy je výhodné přihlásit se k pilotáži, neboť tak budou rovnou pracovat s budoucí podobou čekatelského vzdělávání. Praktické zkušenosti z kurzů budou cennými vstupy k dokončení revize, kterou směřujeme k začátku roku 2023.

Máte-li zájem se do revize zapojit, přihlaste se na emailu australan@skaut.cz o instrukce a odkazy na potřebné soubory. 

Jaroslav Petřík - Australan 
facilitátor revize Obsahu čekatelského vzdělávání