Rádcovský zápisník? Vezmi ho na tábor!

Rádcovský zápisník je příručka, která rádcům a rádkyním nabízí podporu při vedení družin a rozvoji rádcovských kompetencí. Najdou v ní mnoho užitečného a hned použitelného ve své praxi. Své místo má i na táborech, které jsou již za rohem. 

Důvodů, proč vzít Rádcovský zápisník na tábor, je poměrně dost. Je to pomocník nejen pro rádce a rádkyně, taky ale pro vedoucí oddílů. Na táboře většinou začíná práce s novými rádci a rádkyněmi a taky domluva na tom, jak bude probíhat další školní rok. Zápisník je při obou těchto věcech fajn parťákem. V čem? 

Obsah zápisníku může být osnovou toho, o čem si při předání odpovědnosti za družinu s rádcem/​rádkyní potřebuje vedoucí oddílu popovídat. Udělejte si čas na to, si spolu sednout třeba v týpku u ohně nebo na louce a popovídat si, co to znamená být rádcem/​rádkyní družiny. U toho si třeba vytvořte vlastní originální nálepky na desky zápisníku nebo si ušijte látkový obal a vyšijte si na něj vlastní jména. Domluvte se, jak bude vaše spolupráce probíhat (oddílová rada, kde má hledat rádce/​rádkyně podporu aj.). Využijte k tomu listy Role rádce v družině a Postavení rádce v oddílové radě. 

Na táboře je taky prostor pro oficiální předání zápisníku a funkce. Třeba při některém ze slavnostních oddílových ohňů nebo při ohni, u kterého se sejde jen družina s rádcem a vedoucím oddílu - může to být milá motivace do práce se zápisníkem, ale taky do samotného rádcování. Věnujte rádcům/​rádkyním čas se se zápisníkem seznámit a prostor doptat se na věci, na které v něm narazí a nebudou jim jasné.  

Tábor je skvělá příležitost pro to, aby měla družina dost času a prostoru pro stmelení a prožití společných dobrodružství. Vyhraďte na táboře čas jen pro družiny. I tady má zápisník své místo! Družina s rádcem/​rádkyní a se zápisníkem můžou na táboře naplánovat, co chtějí v dalším školním roce podnikat. Zahrát si společně oblíbené hry nebo třeba využít Rádcovský nápadník a herník a vybrat a zahrát si i hry nové. 

Plníte v oddíle stezky? Využijte dostatek času k plnění stezek a prostor pro zapisování si toho, kdo a kde ve stezkách je. V zápisníku jsou listy přímo připravené pro zapisování si splněných úkolů. V zápisníku najdete další nápady na to, co může družina na táboře podnikat > kapitola Družina na táboře.

Běžte do toho a podpořte své družiny. Využijte akce, kterou nabízí obchod.skaut.cz - při nákupu 3 Rádcovských zápisníků dostanete slevu 50 %. Je to jedinečná možnost, jak pořídit všem rádcům a rádkyním zápisník a nastartovat práci s rádci u vás v oddíle!

Nikdy jste o Rádcovském zápisníku neslyšeli? Mrkni na jeho obsah na radce.skaut.cz nebo na video, kde je představený!

Již ve stávajícím Rádcovském zápisníku lze najít a využít hodně věcí pro váš oddíl, jak si můžete přečíst výše. Zároveň ale na rok 2023 chystáme jeho aktualizované vydání, které bude cílit především na rádce a rádkyně družin skautů a skautek a bude je interaktivně provázet jejich rádcovstvím. Obě verze mají zajímavý obsah, který lze snadno používat v praxi. 

Eliška Omelková - Ywen


Až budete mít na eshopu plný košík, nezapomeňte se rozhlédnout po eshopu, co přibrat. A můžete využít letní slevy při koupi 3 a více na vybrané produtky, jako třeba Rádcovský zápisníkSkautská praxeKarty Ben Já Mína, či knížku Buď pobaven.