Pročtěte a poslechněte si přes prázdniny ze skautských časopisů všechno, co jste do léta nestihli

Můžete využít volného času a mrknout na všechny letní čísla časopisů! Přečtěte si je, nebo poslechněte jako podcast. Nenechte se omezovat tím, co vám přistálo v červnu ve schránce, verze časopisů ke stažení najdete na obvyklém místě, na casopisy.skaut.cz, Skauting a Kmen na vlastních webech, casopis.skauting.cz a kmen.skauting.cz.

Roverský kmen

V červnovém čísle Roverského kmene naše redakce připravila články zaměřené na sport a zdraví. Různé zajímavé tipy si můžete přečíst ve článku Starej se o sebe!  Ti, co chtějí zažít trochu zahraničního dobrodružství, by se určitě měli podívat na reportáž z cyklovýpravy do Švýcarska nebo na roverské outdoorové kurzy na Slovensku. Pro všechny budoucí oldskauty doporučujeme článek Jak se realizovat jako dospělý?  Součástí časopisu je opět prázdninová příloha Roverský pařez. 

Prohlédnout nové číslo časopisu | Poslechnout jako podcast

Skautský svět

V červnovém vydání Skautského světa podrobně mapujeme příčiny vzestupu zájmu a důvěry ve skauting, který můžeme sledovat v posledních dvaceti letech. Nechtěli jsme se zaměřit jen na stoupající počty členů, ale i na to, díky čemu se skauting těší větší důvěře a respektu u velké části společnosti. Hledali jsme, jaké konkrétní kroky a změny za tímto pozitivním trendem stojí.  V čísle si k tématu můžete přečíst Bobův shrnující článek i dvě ankety. Tématu se dotýká i rozhovor se sociologem a skautem Vojtěchem Prokešem o tom, jak se dnes prezentují odvážné značky, jaká značka je Junák a jaká data o dětech by nás jako skauty měla zajímat.

Prohlédnout nové číslo časopisu | Poslechnout jako podcast

Skauting

Práce může nejen šlechtit, ale také pěkně sdírat z kůže. Jak k té fyzické, které se věnujeme s dětmi v oddíle přistupovat tak, aby je rozvíjela, bavila a pomáhala nám vytvářet v oddíle přívětivé prostředí? Jaké návyky dětem pomáháme vytvářet a jaké postoje si osvojujeme vůči práci, které se máme věnovat po zbytek svého života? A jak je to s tou dobrovolnickou prací, kterou v odvádíme v oddíle my vedoucí? 

Na tyto otázky se snažíme odpovědět v červnovém čísle Skautingu.

Prohlédnout nové číslo časopisu | Poslechnout jako podcast

Ben Já Mína

Tentokrát se benjamínkovská skupina vydává spolu s vedoucí Jankou na výlet do archeoparku. Díky tomu si děti zkouší nejrůznější činnosti a poznávají, jak lidé žili v pravěku. Číslo je tentokrát obohacené o ukrajinskou pohádku a loutky k ní. Chtěli jsme tak alespoň takto zareagovat na situaci války na Ukrajině.

Prohlédnout nové číslo časopisu | Poslechnout jako podcast

Světýlko

Červnové Světýlko je připraveno na prázdniny. Čolci se chystají na tábor a na dalších stranách přináší tipy na léto. Se Světýlkem si každý může vyrobit lapač snů, uvařit si bylinkový čaj nebo pozorovat změnu pulce na žabku. Světýlko přináší i tentokrát tip na splnění vlčka/​světýlka, pomůže čtenáři s jazykářem a s posledním tématem výtvarníka. Tábory jsou místem plným zábavy a zážitků, ale občas také trochou stýskání, Světýlko poradí co dělat. Červnové Světýlko přináší další dávku pokusů, hlavolamů, povídku Syslíka i malované čtení. Recept je přímo táborový, co takhle vyzkoušet upéct muffin v ešusu? Příští rok se uskuteční Umělecká šestka a pokud u toho nechcete chybět, ve Světýlku se dozvíte podrobnosti. Další témata prázdninového čísla se věnují kroji, dopravním značkám, či zdravému hýbání.

Prohlédnout nové číslo časopisu | Poslechnout jako podcast

Skaut

Prázdninový SKAUT přichází s tématem Pravda a Láska. V anketě zjišťuje, co pro čtenáře znamená první bod skautského zákona a v rubrice "Jak na stezku" se věnuje naplňování slubu věrně sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce, mediální rubrika pak přináší článek na téma Pravda a Láska v reality show. Pravidelné rubriky časopisu pokračují a tak si čtenáři mohou i o prázdninách zahrát deskovku, uvařit si letní táborový závitek, pokusit se splnit odborku jazykář, vyzkoušet si vědecké pokusy nebo si přečíst o vzniku KPZ.  Sportovní rubrika uzavírá svoje působení plaváním pro každého a v dalším ročníku se bude věnovat kolektivním sportům. Na táborech může při delším pobytu ve stejné skupině nastat "ponorka", jak ji zvládnout napoví článek s názvem "vztek". Držíme palce, ať se vás téma článku netýká...

Prohlédnout nové číslo časopisu | Poslechnout jako podcast

Staň se hodnotitelem/​hodnotitelkou časopisů

Hledáme proto dlouhodobé hodnotitele a hodnotitelky skautských časopisů, kteří si po přečtení časopisu  najdou chvilku na vyplnění krátkého dotazníku a dané číslo pro redakci zhodnotí. Kromě cílených otázek bude prostor i na delší vlastní hodnocení. Může to být časopis určený pro tebe, nebo pro děti ve tvém oddíle. Díky za pomoc!  Jdete do toho?  

Chci dávat časopisům zpětnou vazbu

Potřebujete časopisy přiobjednat, přišel časopis všem?

Přiobjednání není složité. Využijte k objednání stránky send.cz. Zkontrolujte, jestli nové číslo časopisu přišlo všem, i vašim nováčkům. Návody najdete zde.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)