Proč posunout střediskový sněm na rok 2023? Užitečné tipy a novinky pro jednotky

V červnu proběhl mimořádný Valný sněm a s ohledem na plán pořádat další řádný VSJ až na jaře roku 2024 bylo umožněno organizačním jednotkám posunout konání svých sněmů na rok 2023. Nezapomněli jste na to? Co a jak je tedy vhodné udělat a jak s tím nejen na středisku vhodně naložit?

Řádné sněmy organizačních jednotek

Obvykle jednou za tři roky se ve všech střediscích, okresech i krajích konají řádné sněmy, na kterých se volí nové vedení a revizní komise, diskutují se předsněmová témata a řeší další důležité věci. Tento pravidelný cyklus však musel být kvůli pandemii covidu-19 pozměněn a nutnost uspořádat letos v červnu mimořádný Valný sněm tak přinesla novou výzvu i příležitost v pořádání sněmů organizačních jednotek. Aby i do budoucna mohly sněmy na všech úrovních organizace probíhat v typickém období před řádným Valným sněmem, Náčelnictvo již počátkem roku změnilo Organizační řád a zcela mimořádně je nyní umožněno v jednotce prodloužit volební období (až na 50 měsíců) a uspořádat řádný sněm až později, typicky v druhé polovině roku 2023. Možnost posunout svůj sněm pomůže nejen střediskům, která by běžně dělala sněm letos na podzim, ale i těm, která v minulosti (např. z důvodu vlastního mimořádného sněmu) měla cyklus pořádání sněmů proti ostatním posunutý do jiného období.

Díky využití této mimořádné možnosti, by řádné sněmy na jednotlivých úrovních mohly proběhnout přibližně takto:

  • střediskové sněmy cca od června do října 2023
  • okresní sněmy cca v říjnu až listopadu 2023
  • krajské sněmy cca v prosinci 2023 a lednu 2024
  • řádný Valný sněm přibližně v březnu 2024

Posunutí sněmu jednotky na později

Jestliže jste vlastní řádný sněm zatím nenaplánovali, není to nyní nutné a vyčkejte s jeho svoláním až do příštího roku. Doporučujeme, pokud jste to už neudělali v minulosti, abyste na střediskové (či okresní) radě věc prodiskutovali. Podpořte současné vedení i revizní komise, aby zvládly své činovnické funkce vykonávat o něco déle než je běžné (obvykle o třičtvrtě roku). Zároveň už je domluveno, že krajské sněmy proběhnou právě až v posunutém termínu (na přelomu roku 2023 a 2024), což pořádání posunutých okresních i střediskových sněmů všem usnadní. 

Pokud vás informace o možnosti posunout sněm v minulosti minula a vy nyní řádný sněm už svolaný máte, dohodněte se na střediskové radě a odložte jeho termín až na příští rok. Pravděpodobně nyní nebudete vědět přesný budoucí termín, ale to nevadí. Ve skautISu u svolaného sněmu změňte co nejdříve jeho termín například na nějaké datum v červnu či září 2023 a následně se během prvního pololetí k určení finálního termínu na radě vraťte. 

Pamatujte, že aktuální možnost posunutí řádného sněmu na později (až 50 měsíců od vašeho posledního řádného sněmu, viz čl. (325) Organizačního řádu) je zcela mimořádná a v dalších letech se nebude opakovat. Později již bude nutné dodržovat běžný cca tříletý cyklus konání sněmů (max. 42 měsíců) a nelze prodloužené období posunout až na dobu “po letošním sněmu”.

Jsme si vědomi, že posunutí řádného sněmu jednotky na pozdější termín až v příštím roce, může být pro některé činovníky komplikací. Ale věříme, že po diskuzi v jednotce najdete způsob, jak takový posun společně zvládnout a zajistit si tím snadné konání všech budoucích řádných sněmů v typickém období před řádným Valným sněmem.

Co dělat, když se nám posun sněmu nehodí?

Prodiskutovali jste možnosti současného vedení i fungování vaší jednotky s ohledem na termín sněmu ze všech stran a opravdu není možné plánovaný sněm posunout na později? Pak vás alespoň upozorníme, na co si dát pozor a doplníme pár tipů, jak by bylo možné věc vypořádat a časem se dostat do obvyklého období sněmů v organizaci.

Možnost 1 - kratší následující volební období ve vaší jednotce

Pokud nyní opravdu musíte uspořádat řádný sněm, můžete se rovnou domluvit, že volíte vedení a revizní komisi jen přibližně na jeden rok. A v příštím roce (už opět v obvyklém období) uspořádáte další řádný sněm, kde opět budete volit orgány jednotky a to již na standardní cca 3 roky. Na tomto druhém sněmu příští rok navíc zvolíte delegáty na vyšší sněmy v potřebném počtu.

Možnost 2 - nyní uspořádání jen mimořádného sněmu

Variantou může být rozhodnutí nyní nesvolávat řádný sněm, ale pouze mimořádný. To se hodí v situaci, kdy nutně potřebujete provést změnu například jen v revizní komisi, ale vedení klidně bude pokračovat o něco déle (či opačně). V takové situaci nyní provedete částečné změny na mimořádném sněmu a v příštím roce (už v posunutém termínu) svoláte řádný sněm, na kterém zvolíte všechny, včetně delegátů na vyšší sněmy. A pak už bude následovat úplně standardní cca tříleté období s běžnými termíny sněmů.

Možnost 3 - pořádání vašeho sněmu po 3,5 roce alespoň dvě období za sebou

Aktuální roční posun sněmů se dá bez současné výjimky v budoucnu dohnat tak, že další minimálně dva sněmy nebudete svolávat hned po 3 letech, ale využijete běžného maxima 3,5 roku (42 měsíců) od konání posledního sněmu. Tím vaše jednotka, přibližně za dvě volební období, dokáže svůj řádný sněm opět dostat do období sněmů v celé organizaci. Nevýhodou je, že minimálně jednou budete mít sněm ve druhém období, než jste běžně zvyklí. A stejně tak budete muset zřejmě svolat i mimořádný sněm, na kterém budete volit delegáty na vyšší sněmy.

Možnost 4 - řádné sněmy v jiném období a svolávání mimořádných sněmů

Jestliže vám nebude vyhovovat žádná z uvedených možností, uspořádejte sněm jak jste plánovali a období si nechte na běžných třech letech. Bohužel je pak nutné počítat s tím, že každý váš další řádný sněm bude v budoucnu vycházet do zcela jiného období, než jsou obvykle pořádány řádné sněmy v organizaci. Kromě řádných sněmů pak budete muset pravidelně svolávat i mimořádné sněmy, na kterých proberete předsněmovou diskuzi a vždy zvolíte delegáty na vyšší sněmy, aniž byste při tom volili ostatní orgány střediska. Samozřejmě v budoucnu je možné si některý ze řádných sněmů svolat už po jednom či dvou letech (tedy se značně kratším obdobím) a tím se v budoucnu opět do obvyklého sněmového období dostat.

Připomenutí klíčových věcí a několika novinek

V souvislosti s posuny termínů řádných sněmů a navazujícími změnami by se vám ještě mohlo hodit těchto několik poznámek.

  • doporučené termíny konání sněmů v organizaci:

    • střediskové sněmy cca od června do října 2023
    • okresní sněmy cca v říjnu až listopadu 2023
    • krajské sněmy cca v prosinci 2023 a lednu 2024
    • řádný Valný sněm přibližně v březnu 2024
  • řádný sněm jednotky je ten, na kterém se volí vedení jednotky a revizní komise, případně i volení členové a delegáti vyšších sněmů (tedy pokud volíte “všechny povinné orgány”); mimořádnost tedy není dána termínem konáním sněmu v jiném období, než je typické, ale tím, že se volí jen některé (či dokonce žádné) z orgánů jednotky
  • pokud realizujete sněm v době, kdy ještě nejsou určené kvóty a termíny pro vyšší sněmy, počítejte s nutností svolat mimořádný sněm pro volbu delegátů v obvyklém období, případně dopředu zvolte větší než obvyklý počet delegátů (ale to může být komplikované, když nebudou vědět, kdy se sněmy budou konat)
  • aktuální mimořádná možnost svolat řádný sněm organizační jednotky až do 50 měsíců od posledního sněmu (výjimečně není nutné svolat sněm po 3 či 3,5 letech, ale až v příštím roce) je jednorázová a nebude se opakovat
  • pořádání sněmů se řídí Organizačním řádem, sněmy se zadávají do skautISu a ten vám s realizací pomůže (lze stáhnout i sadu dokumentů pro střediskový sněm či sněm VOJ)
  • kompletně nová sekce ke sněmům na Křižovatce bude dokončena až před hlavní vlnou posunutých sněmů v příštím roce, pokud však potřebujete, můžete se podívat do archivu na starou Křižovatku
  • díky změně Stanov se již od září 2022 do spolkového rejstříku nezapisuje revizní komise, a tak jsou dokumenty s ověřenými podpisy potřeba jen od vedení OJ (skautIS potřebné dokumenty generuje správně, ty pro revizní komise lze nyní ignorovat)
  • od října 2022 je dle Organizačního řádu navíc možné na střediscích volit i jen dvoučlenné revizní komise (na středisku již nepotřebujete tři osoby), pro VOJ i nadále zůstává minimálně tříčlenná revizní komise

Doporučení ke svolávání sněmů jednotek

Přestože si jsme vědomi, že ne ve všech jednotkách je úplně snadné posunout řádný sněm až na pozdější termín do příštího roku, velmi doporučujeme tuto možnost ještě jednou zvážit. Pokud je to jen trochu možné, skutečně doporučujeme všem střediskům, okresům i krajům, aby v letošním roce 2022 své řádné sněmy nepořádaly, a v souladu se schváleným prodloužením lhůty svolaly své řádné sněmy až v období před budoucím řádným Valným sněmem v průběhu roku 2023 (až začátku 2024) dle výše uvedených informací.

Nevíte si rady? Ozvěte se nám!

Pokud si s něčím ohledně pořádání sněmu organizační jednotky nejste jisti, neváhejte se obrátit na registrace@skaut.cz a my se vám pokusíme pomoci.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci