“Vrátit se k těm myšlenkám a emocím hned na táboře bylo o dost lepší než kdybychom se po workshopu rozutekly domů.” Pozvi si lektory k družinovému systému na tábor

Anežka Plášková se se svým dívčím oddílem Minetaka z Boskovic loňský rok rozhodla, že si pozvou lektora družinového systému na tábor. Jak tuto zkušenost hodnotí s ročním odstupem? Co bylo přínosné a na co si dát pozor? Přečtěte si rozhovor. Pokud vám přijde jako dobrý nápad zažít něco podobného, mrkněte na web druzina.skaut.cz a pozvěte si workshop i na váš tábor.

Jak se přihodilo, že jste si workshop rozhodly dát do plánu letního tábora?

Dlouho jsme věděly, že nás oddíl nefunguje moc dlouhodobě udržitelně a přemýšlely jsme, jak to udělat do budoucna. Pak k nám přišla nabídka workshopů a řekly jsme si, že to může být dobrý krok kupředu. Původně jsme ho ale chtěly předtím během roku: najít nějaký společný víkend. Ale to se nepovedlo. Pak jsme přemýšlely a co během prázdnin? Ale tam bychom nedosáhly toho, že bychom mohly všechny během jednoho dne. Tak mě napadlo to, že bychom to udělaly na táboře. 

A jak jste na táboře vymyslely samotnou realizaci?

To byl nejdřív trochu oříšek. Přemýšlela jsem, jak to udělat, protože kdyby to byly dvě hodiny, tak je to v pohodě. Ale tím, že je to osm hodin a je to fakt celý den, tak jsme to musely vymyslet jinak, aby to fungovalo. Pozvaly jsme si členky, co dříve vedly oddíl, aby za námi na den přijely a pomohly nám na s programem. Nestaraly jsme se pak o dění na tábořišti. Tedy všechno, obědy a další šlo mimo nás a jenom jsme se věnovaly workshopu.

Bylo to vlastně dost v pohodě i pro naše holky, protože tam byly vedoucí, co je vedly rok předtím, takže jim to vůbec nepřišlo zvláštní. Bála jsem se, že tam jsou na ně jenom tři, že to nezvládnou a ve výsledku to bylo úplně v pohodě. 

Jak probíhala organizace workshopu těsně před táborem - nebylo to náročné zorganizovat v tak, zpravidla, hektickém období? 

Bylo to úplně snadné. Já osobně jsem neřešila tu komunikaci ohledně zařízení workshopu, to u nás řešila Liduš, ale aby se to zařídilo na táboře. Holkám z vedení jsem to dopředu neříkala, nebyla jsme si jistá, zda to stoprocentně vyjde. A řekla jsem jim to vlastně až na táboře a dala jsem celý ten den volno. A pro nás to bylo mnohem jednodušší zařizovat v rámci tábora, než kdybychom to zařizovaly jako jeden den v klubovně. Takhle lektor přijel na místo, kde jsme byly všechny, byly jsme mentálně dost naladěné na náš oddíl a neřešily jsme věci stran prostoru a jídla, prostě to proběhlo za normálního táborového chodu. 

A mělo to naopak nějaká negativa, že to bylo na táboře? 

Trochu jsem ze začátku cítila, že ty holky byly unavenější, což bylo asi tím, že to bylo za půlkou tábora, tak to bylo takový náročnější z kraje. Ale pak zas už ne. Celou dobu jsme byly asi dvě stě metrů od tábora na takovém paloučku, kde jsme měly klid, říkaly jsme si, že to vlastně bylo hezký pro náš tým, že jsme v přírodě a takhle se vzděláváme a posouváme. No a já osobně jsem ze začátku třeba chvíli přemýšlela nad nějakýma věcma, jako že musím ještě na nákup a podobně, ale potom jsem se do toho úplně vtáhla a všechny holky taky. Tak jsem byla ve výsledku ráda, že to bylo na táboře.

A jak to zapůsobilo na vaše vztahy v týmu vedení? 

Myslím, že nás to víc spojilo v tom, že já jsem vnímala nějaké chyby, nějakou nefunkčnost oddílu, ale viděla jsem to spíše já, protože jsem vedoucí a holky to nevnímaly. Brala jsem jako největší přínos toho workshopu, že si to i ty holky uvědomily, že to není udržitelný do budoucna a že nás to víc spojilo za společným cílem. Vlastně, on to sice byl workshop o družinovém systému, ale nejdřív jsem si já sama říkala, že jsem ani nechtěla zařadit ten družinový systém, protože mi to vyhovovalo, jak to bylo doteď ale ve výsledku to zas tolik o tom družinovém systému nebylo, ale bylo to spíš o našem oddíle obecně, o našem fungování a jak by to mohlo být. V jednu chvíli to bylo i hodně emocionálně náročný, protože jsme se bavily o rozdělení, ale pak to bylo fajn. 

A jaká na to byla zpětná vazba mezi vámi?

U holek si nepamatuji, že by byla nějaká negativní zpětná vazba na workshop, spíše jsme se pak docela dost bavily o tom obsahu. I když to bylo osm hodin, tak stejně nám ten čas nestačil a pak jsme to řešily ještě po večerech na táboře a během tábora.

A jak hodnotíš, že jste tohle téma měla přítomný a takhle živý na táboře?

Mě se ve výsledku líbilo, že jsme to tam mohly řešit, protože kdyby to byl osmihodinový workshop a pak jsme jely domů na prázdniny a všichni se rozutekly, tak bychom se k tomu nevrátily s takovýma emocema, myšlenkama, názorama, jaké jsme měly tam. Sice to bylo náročný a musely jsme to řešit večer, třeba v 11 hodin, ale měly jsme tam tu možnost. Plus jsme si našly i nějaký hodiny přes den, když měl někdo nějaký program. Tak to vlastně bylo lepší než kdybychom to měly jindy a jinde. 

A zároveň jsme si daly den odstup, kdy si to máme promyslet. Zkrátka, aby byl prostor to vstřebat, protože to bylo fakt náročný po tom, co nás to vedlo k otázce rozdělení oddílu. No a až potom jsme to začaly řešit a díky tomu potom přišel někdo zase na něco novýho a bylo to zajímavější.

Vzkázala bys něco ostatním vedoucím, kteří workshop zvažují?

Je to super, ten čas pro vás! A nemusí to být jen o družinovém systému, ale o tom, že se pobavíte, jak to u vás funguje, nefunguje, prostě jste spolu jako celá rada a to vás někam posune. Kdežto kdyby někdo z vás šel třeba na přednášku o družinovém systému, tak pak přijde namotivovaný do oddílové rady a nic z toho. Takhle si tím prošly všichni a věci se rozhýbaly. 

A bylo dost dobrý, že tam byl externí lektor. Je to zkrátka jiný, než kdybychom si to vedly samy za sebe. On vedl více první polovinu a druhou jsme si vedly více my. Díky tomu, že nám říkal nový názory a myšlenky, jsem se do toho snáz vtáhly posunuly. Já jsem to pak doporučovala i dál na středisku z toho důvodu.

- - -

Zajímá vás něco dalšího k workshopům, nebo už si chcete rovnout omkrnout volné termíny lektorů? Mrkněte na web druzina.skaut.cz.
Váháte-li, zda je dobré načasování mít workshop právě na táboře, čtěte i 5 důvodů, proč posilovat družinový systém v létě! Pozvěte si workshop i na tábor .

-

Za programový tým ústředí

Markéta Musilová - Blecha