5 důvodů, proč posilovat družinový systém v létě! Pozvěte si workshop i na tábor

...a nebo do klubovny! Nabízíme jedinečnou příležitost: pozvat si na váš tábor či výjezdní poradu zkušeného lektora s připraveným programem pro posílení družinového systému ve vašich oddílech. Věnovat jeden táborový den workshopu pro oddílovou radu nemusí být nutně na úkor holek a kluků, zvlášť ne těch ve skautském věku. I o tom je družinový systém.

Znáte to taky? Kluky a holky nebaví program, mají nízkou docházku, nemají domluvené věci, odchází nováčci, míváte rozbité vybavení, nebo další oddílové nesnáze? Sníte o družinách, kde je bezva parta, která si sama utváří program, každý v ní má svou roli a vzájemně rostou? A chtěli byste nastartovat změnu už od září? Udělejte první krok: slaďte si s oddílovou radou cíle a prostředky k posílení družinového systému v létě! Nabízíme k tomu workshop, který pro vaši oddílovou radu nachystá a odvede zkušený lektor či lektorka. Přijedou za vámi i v letních měsících, ať už táboříte nebo se radíte kdekoliv. Mrkněte na nabízené termíny, případně si napište o vyhovující termín v době vašeho tábora, nějak to vymyslíme. 

Stačí si pro program vyhradit 8 hodin a mít tam alespoň 15 účastníků (vedoucí a členové oddílových rad nad 15 let). Více o workshopu se dozvíš na webu druzina.skaut.cz. Váháš, zda-li je to dobré načasování? Čti dál...

5 důvodů, proč mít workshop právě na táboře

1. Dostatek účastníků

Nemusíte vymýšlet termín, kdy se sejdete všichni! Během roku může být obtížnější domluvit den a čas, který vyhovuje co největšímu počtu vašich aktivních vedoucích. Na táboře je většinou máte všechny po kupě! Nebo v tee-pee! A když už jsme u toho tee-pee...

2. Bez organizace

Program můžete mít ve vašem týpku nebo na louce. Nemusíte tedy vymýšlet, kde se potkáte, kdo a jaké občerstvení pro workshop zajistí oproti běžnému roku. Logistická náročnost klesá k nule! Navíc, když lektor či lektorka dorazí na louku přímo za vámi. Cestovné je na nás.

3. Dárek pro vaše vedoucí

Připravený program na míru pro vaše vedoucí? Třeba uprostřed tábora, kdy potřebujete trochu vydechnout od programů s kluky a holkami? Možná to může být cennější dárek než sami tušíte. 

4. Příležitost pro družiny

Den, kdy se koná workshop pro vedoucí, je příležitostí i pro kluky a holky. K čemu?

  • Podpořte samostatnou činnosti družin. Jeden z principů družinového systému je právě samostatný život družiny. Den, kdy se jejich vedoucí účastní workshopu, je pro to jako dělaný. Můžete tak klukům a holkám dát prostor pro to, aby fungovali ve svých družinách, trénovali společné zaopatření potřeb, vzájemnou komunikaci a růst, budování družinové identity, plnění stezek s rádci a rádkyněmi a podobně. Takový družinový den si mohou připravit předem a konzultovat ho s vámi, abyste věděli, co se bude dít a mohli družiny podpořit.
  • Nabídněte netradiční program od táborových hostů, bývalých členů oddílu,...Příznivců oddílu, kteří se často přijíždí podívat právě na tábory, je zpravidla řada. A mnoho z nich má jistě holkám a klukům co nabídnout - zajímavé povídání o své profesi, řemeslnou dílnu, terénní hru. Takový program může být zajímavou alternativou v době workshopu o družinovém systému. 
  • Nechte holky a kluky vyzkoušet si převzít odpovědnost. Možná tento experimentální den už běžně na táborech děláte, je skvělou sondou do dynamiky skupiny a přejímání vzorců dospělých. Jde o jeden den, kdy jsou kluci a holky bez aktivní přítomnosti vedoucích a fungují dle svých pravidel, rozdělují si role, řeší spory, svolávají nástup, plánují si den. Někdo je z dálky pozoruje, hlídá bezpečí a sbírá podněty pro následnou reflexi tohoto zážitku spolu s dětmi. Ideální program v den, kdy se většina vedení účastní workshopu!

5. Týmová synergie vám dodá chuť do nového skautského roku

Z tábora můžete odjet i s něčím jiným než jsou zážitky a únava. Třeba s hotovým plánem a motivací, kterou sdílíte napříč oddílem. “Workshop byl pro náš oddíl skvělým nakopnutím. Ukázal nám, jak postupovat s rozjetím družinového systému a dal konkrétní tipy, jak na to. Sice nás čeká ještě mnoho práce, ale díky workshopu máme plán, jak začít,” říká Ludmila Klíčová - Liduš, která workshop absolvovala s oddílem Corleonis. 

 -

Zmiňované výhody jsou přenositelné i pro případ, že máte před začátkem skautského roku například výjezdní poradu vedení. Co kdybyste na ni letos měli již připravený program, ze kterého víte, že odejdete s plánem v ruce? Stačí si domluvit termínlektor či lektorka za vámi přijedou. Kam a kdy to bude? Napište na druzina@skaut.cz

“Dodalo mi to šťávu a chuť u nás v oddíle DS zařadit. Postupně, ale jistě :)”, uvádí ve zpětné vazbě k workshopu skautka Lemon z Brna. Co přinese vám?

 - - -

Přejeme povedené tábory!

A třeba se na nich i uvidíme…

Za programový tým ústředí

Markéta Musilová - Blecha