Pozvěte na svůj letní tábor skauty a skautky ze zahraničí!

Láká vás přizvat na svůj letní tábor skauty a skautky ze zahraničí? Zjistěte, jak na to a najděte si spolutáborníky na Azimuthu!

Jedním ze způsobů, jak zažít s celým oddílem nebo dokonce střediskem mezinárodní skauting je přizvat zahraniční skauty a skautky na svůj letní tábor. Vyhnete se tím náročnostem plánování skupinového skautského dobrodružství v zahraničí, ale nepřijdete o silný mezinárodní skautský zážitek. Právě teď je ideální čas tuhle možnost promyslet a začít shánět spolutáborníky. S obojím vám moc rádi pomůžeme!

Nejdříve mrkněte na krátký článek v mezinárodní sekci na nové Křižovatce! Zorientujete se díky němu ve všem základním, co budete potřebovat, abyste se do příprav mezinárodního tábora vůbec mohli pustit. Najděte také odpovědi na všech 7 praktických bodů, váš základní plán.

Pak začněte s hledáním skautů a skautek ze zahraničí, kteří za vámi přijedou tábořit. Nejlépe přes novou skautskou online platformu Azimuth! Slouží všem členům a členkám skautských organizací Evropského regionu WOSM a WAGGGS ke snadnému kontaktování a plánování společných mezinárodních skautských dobrodružství. Zaregistrujte se do ní podle návodu a vytvořte post s nabídkou ke společnému táboření.

Nezapomínejte, že není konstruktivní vymyslet kompletní táborový program atp., než najdete spolutáborníky. Je rozhodně lepší tvořit podobu tábora společně a nebrat vaše zahraniční bratry a sestry jen jako pasivní návštěvu. Spíše promyslete, dokdy se potřebujete spojit s někým, kdo má zájem přijet, abyste se stihli domluvit na všem potřebném nebo stihli naplánovat klasický tábor bez návštěvy.

Pokud se vše podaří, obě strany společné táboření velmi obohatí, jak se to povedlo v minulých sezónách:

„Velmi obohacující bylo vidět tábořit německý oddíl v jurtě. Velmi hrdí jsme byli, když nás němečtí skauti obdivovali, jak manipulují naše děti s vlajkou, jakou váhu dáváme každodenním rituálům, jako je ranní a večerní nástup v kroji. Na to by byla potřeba minimálně kniha, kdybych měla vypsat všechny zážitky a nová zjištění.“ Kačaba, tábor s Němci 2016

„Jeden den si pro nás Nizozemci přichystané jejich tradiční hry, další den zase my, ty naše. Vyzkoušeli si pracovat v polní kuchyni, kácet stromy a snažili jsme je zapojit do klasického chodu tábora, bylo to super.“ Hřebík, tábor s Nizozemci 2018

„Šli bychom do toho znovu, všemi deseti. Pro náš jako hostitele to až tak náročné nebylo a všichni si dohromady sedli. Vznikla z nás fajn parta.“ Anna, tábor s Francouzi 2016

Zajímají vás další zkušenosti nebo máte k tématu otázky? Neváhejte se ozvat na international@skaut.cz.

Těšíme se na vaši zprávu!

Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodní spolupráce