Pomáháme ČT Déčko s Letní soutěží: zkuste to taky!

Také v letošním roce nás náš skvělý parťák, Česká televize, poprosil, zda-li bychom byli ochotni pomoci s Letní soutěží Déčka pro děti. A my samozřejmě rádi souhlasili, protože nám princip hry přijde stále velmi smysluplný. Zároveň s ČT jednáme o tom, jak hru udělat přístupnou i pro ukrajinské děti - pomocí překladu nebo speciálních letáčků/pracovních listů. 

O co jde?

ČT Déčko je kanál České televize určený klukům a holkám. Již několik let vyhlašuje Letní soutěž - většinou je jejím cílem nějakým způsobem zachránit Déčko, které se ocitlo v ohrožení. Kluci a holky se mohou zapojit tím, že chodí na výlety, na nich hledají kešky nebo navštěvují památky a v nich soutěžní hesla. A díky heslům se Déčko postupně blíží k záchraně. Kromě toho, že dětem přináší cíl v přírodě nebo na hodnotných místech, má soutěž i vzdělávací rozměr - kluci a holky dostávají pracovní listy se spoustou zajímavých aktivit. Každý rok se více než 60 našich oddílů stará o soutěžní kešky: vybírají cíl výletu, ukládají schránku a starají se o dostatek hesel. Do hry se každý rok zapojují tisíce kluků a holek! Pro oddíly může být keška také způsobem, jak oslovit kluky a holky s nabídkou oddílové činnosti. A je také moc hezkou příležitostí ukázat krásy vašeho regionu návštěvníkům.

Zapojíte se i u vás?

Systém se ani letos nemění: předem je potřeba vytipovat nějaký pěkný cíl výletu ve vašem okolí. Záleží na vás a vašich možnostech, jak daleko bude - měli byste ale mít možnost se na místo dostat v rozumném čase, pokud někdo nahlásí ztracenou kešku nebo vyčerpanou zásobu hesel. Pak je potřeba se nahlásit do formuláře a kromě přibližného cíle výletu udat své kontaktní údaje, aby vám mohla přijít krabička s keškou a hesly. Tu před prázdninami schováte na "své místo" a během prázdnin byste ji měli hlídat a starat se o její správné fungování ve hře. Na konci prázdnin pak dostanete statistku "své" kešky a taky pěknou odměnu od ČT. 
Odkaz na přihlašovací formulář je ZDE.

Velké díky vám všem, kdo se letos zapojíte - i díky vám se tisíce českých (a letos snad také ukrajinských) rodin vydají do přírody a poznají nová místa v české krajině. 

Bára Trojak, skautská tisková mluvčí

barbora.trojak@skaut.cz