Podzim a rovering: to je možnost zapojit se do testování a kopa inspirace pro činnost. Využij příležitost!

Právě probíhá testování roverského programu. A ty se ještě můžeš zapojit do jeho podzimní vlny! Ta obsahuje oproti létu jednu novinku: Roverský kompas! Jsi rover*rangers ve věku 15-24 let? Jsi ve vedení oddílu a máš v něm rovery a rangers? Jsi nadšenec do roverského programu a rád bys mu pomohl?

Pokud tvoje odpověď zní alespoň jednou ano, zapoj se do skupiny více jak 105 testovačů a pojď s námi proměnit tento podzim v pomoc a  obohacení roveringu! Kromě konkrétních materiálů k použití přinášíme i 10 tipů na podzimní projekty a výzvy.

V rámci testování nového roverského programu stále hledáme ty, kteří ho chtějí vyzkoušet a mít tak na podzim něco zajímavého pro činnost. Pomůžeš nám tak program a podporu k němu upgradovat, vychytat nedostatky a utvářet tak funkční program pro rovery*rangers v celé republice.

Ochutnej roverský program

Máme mnoho věcí na menu a můžeš si vybrat to pravé pro tebe. Každé ochutnání a zpětná vazba nám pomůže. Zapojit se lze jako:

1. Testující RS roverského programu

Pro rovery a rangers, kteří rádi zkoušejí nové věci a dají nám zpětnou vazbu na vytvořený koncept roverského programu. Pokud tě to láká, přečti si více zde.

Podmínky testování:

  • Do konce října 2023:

    • Vyplň svoji mapu osobního rozvoje 
    • Splň minimálně jednu výzvu a rozpracuj 1 projekt - vyber si z databáze 
    • Vyplň dotazník zaměřený na plnění výzev a projektu (přijde ti mailem po přihlášení)
    • Vyplň dotazník k porozumění roverského programu
  • Během listopadu a prosinec 2023:   

    • Plnění dalších výzev a projektů 
    • Rozhovor s týmem revize roverského programu (skupinový rozhovor, v nejlepším případě osobní. Rozhovory chceme uspořádat na Roverské poradě, Miquiku, v Brně, Praze. Je možnost i online).

Je to pro tebe lákavé? Přihlas se do 30. 9. 2023.

2. Testovač pouze Kompasu

Pro začínající rovery*rangers. Roverský Kompas, je základním materiálem pro RS. Seznamuje RS s cíli a náplní roverského programu. Interaktivní nástroj, který ukazuje možnosti v roverském věku. Je pro tebe? O jeho testování si přečti tady.

Testování Kompasu je jednoduché. Přečti si následující podmínky:

  • přečíst si celý Kompas,
  • splnit min 3 úkoly z celého kompasu,
  • vyplnit dotazník do konce listopadu (přijde v průběhu testování)
  • zúčastnit se společného setkání.

Chceš testovat Kompas? Přihlášení je možné tudy do 15. 10. 2023.

3. Průvodce*průvodkyně 

Chceš být oporou roverům a rangers? Chceš předávat své zkušenosti? Posouvat roverský program kupředu? O průvodcích*průvodkyních si přečti zde.

Podmínky testování pro průvodce:

  • vyplnění dotazníku zaměřeného na práci s nástroji roverského programu a interakci mezi tebou a RS
  • rozhovor s týmem revize roverského programu (skupinový rozhovor, v nejlepším případě osobní. Rozhovory chceme uspořádat na Roverské poradě, Miquiku, v Brně, Praze. Je možnost i online).

Do role průvodce*průvodkyně se můžeš přihlásit do 15. 10. 2023 na tomto odkazu.

Ochutnej podzim díky projektům a výzvám

Sháníte inspirace na roverskou činnost? Pojďte se opřít do roverských projektů a výzev! Přinášíme malý předvýběr aktivit, které se hodí právě na podzimní období. Najdete v něm 5 výzev a 5 projektů. Ke každé oblasti roverské výchovy jeden tip. Co z toho si vyberete?

VÝZVAOBLAST ROVERSKÉ CESTYPROČ NA PODZIM?
Všude pěškyObjevování vlastních fyzických a duševních možnostíVytvoř si návyk na zlepšení kondičky. Pomůže ti okysličit mozek, protáhnout se a vybalancovat tak sezení ve škole či v práci.
Nové tvářeNavazování dobrých vztahůHodně roverů čeká nová škola, nová práce, nové kroužky a zájmy. Překonání ostychu a rozšíření si okruhu kamarádů udělá podzim hned barevnější!
Mezinárodní dnyHledání vlastního místa ve společnostiJak se slaví svátek všech svatých v různých zemích nebo připomínka válečných veteránů? A co taková oslava svátku Lucie a Barbory ve světě?
Jídlo, které vyhazujiNalézání vlastního vztahu k příroděTřetina jídla se celosvětově vyplýtvá, a polovina z toho se děje ve fázi, kdy s ním zacházíme my, spotřebitelé: špatným nákupem, skladováním, zacházením. Pojďme udělat pár kroků ke zlepšení a neplýtvejme přírodními i finančními zdroji.
Nestěžuj siHledání pravdyTrénovat návyk na pozitivního myšlení se skvěle hodí na začátek školního roku a všech okolností s ním spojených. 
PROJEKTOBLAST ROVERSKÉ CESTYPROČ NA PODZIM?
ŠifrovačkaObjevování vlastních fyzických a duševních možnostíZpříjemněte si podzim tvorbou kreativně pojaté akce, kde vás bude bavit příprava i realizace, při které potkáte spoustu dalších RS.
Knihovna duchovní výchovyHledání pravdyNovinka do klubovny pro tento rok, ze které bude profitovat celé středisko!
Propojený roveringNavazování dobrých vztahůNastartovat rovery a rangers k akčnímu roku plného roveringu jde snáz, když máte nové parťáky a inspiraci.
Výstava na stromechHledání vlastního místa ve společnostiV říjnu se koná Týden důstojné práce a s ním i možnost zapojit se do tohoto pěkného happeningu probíhající v parcích.
Sázení stromkůNalézání vlastního vztahu k příroděSázení stromů na podzim je (podobně jako jaro) ideální čas na výsadbu, protože v chladnějším počasí stromy lépe zakoření a není tak velké riziko, že uschnou.

databázi na Rovernetu pak najdeš ještě mnohem více inspirace.

Nalaď se na roverskou vlnu s dalšími na roverských akcích

Chceš během podzimu vyrazit na celostátní roverské akce a zažít roverské společenství na vlastní kůži? Máme pro tebe dva tipy, kam si zajet.

  • Roverská porada 3.-5. 11. Havlíčkův Brod - akce pro všechny, kdo se zajímají o rovering. Více si přečteš v článku či na webu akce.
  • Mikulášský víkend 1.-3. 12. Praha - Polibek múzy, Mikulášský seminář, Taneční večer, Nedělní snídaně a mnoho dalšího můžeš během jednoho víkendu zažít. Informace sleduj na webu akce

Máš otázky? Projdi si informace o testování a roverském programu na Rovernetu nebo na Křižovatce. Pokud máš otázky, na které nenajdeš odpovědi, napiš na marketa.musilova@skaut.cz.

Tereza Hotová
koordinátorka programových projektů