Otevíráme nové termíny kurzu Základy krizové intervence pro skautské vedoucí

Skautští vedoucí občas potřebují ve svých oddílech vést těžké rozhovory – tedy rozhovory plné silných emocí, o náročných tématech nebo o tom, co trápí členy i další vedoucí. Chceš se od zkušených skautských lektorů a psychologů naučit, jak na to? Zúčastni se jednoho z dalších běhů oblíbeného kurzu. Vypsali jsme hned čtyři termíny.

Co přesně se naučíš?

Osvojíš si strukturu krizového rozhovoru (čím začít, jak postupovat, jak rozhovor ukončit), základní techniky pro vedení rozhovoru (zejména principy aktivního naslouchání a práce s emocemi) i to, s kým vším mimo postiženého pracovat ve chvíli, kdy nastane těžká situace. Kurz vedou zkušení psychologové a skautští lektoři.

Celý kurz je postaven prakticky, pracuje s konkrétními kazuistikami ze skautského prostředí a jeho velkou část tvoří nacvičování náročných rozhovorů.

Kdy a kde? 

Nabízíme tyto čtyři termíny a místa: 

  • 29. listopadu - 1. prosince 2024, Lanškroun
  • 24. - 26. ledna 2025, Pardubice - Vinice
  • 14. - 16. března 2025, Říčany u Prahy
  • 11. - 13. dubna 2025, Nymburk - Tortuga

Začneme v pátek v podvečer a skončíme v neděli po obědě. Obsah všech termínů bude totožný, proto se přihlas pouze na jeden z nich.

Pro koho je kurz vhodný a jak se hlásit?

Přihlásit se mohou všichni dospělí skautští vedoucí se zájmem o téma. Pro první běh v Lanškrouně se můžeš hlásit nejpozději do 31. října, pro ostatní termíny do 15. listopadu. Přihlášku (google formulář) nalezneš zde:

Registrace: Základy krizové intervence pro skautské vedoucí

Termín si vybereš v přihlášce. Kritériem přijetí je čas přihlášení, kapacita jednoho běhu je 24 účastníků. Pokud bude zájem výrazně převyšovat kapacitu běhu, budeme přihlížet na domovské středisko a oddíl zájemců s cílem, aby co nejvíce oddílů po republice benefitovalo z toho, že má vedoucího vyškoleného v základech krizové intervence.

Místo na prvním běhu v Lanškrouně (29. listopadu - 1. prosince 2024) Ti potvrdíme do úterý 5. listopadu, pro ostatní běhy do 22. listopadu. 

Poplatek za kurz (příspěvek na ubytování) činí 300 Kč. 

Pro první běh v Lanškrouně, který je již za rohem: částku bude potřeba uhradit převodem na účet Junáka do 14 dnů před konáním kurzu a je vratná pouze v případě nemoci či závažného důvodu k neúčasti.

Pro ostatní běhy - o uhrazení poplatku vždy poprosíme nejpozději měsíc před konáním kurzu. V případě odhlášení méně než 3 týdny před konáním kurzu Ti vrátíme poplatek pouze v případě nemoci či závažného důvodu k neúčasti. Děkujeme za pochopení.

Doporučujeme se přihlásit co nejdříve, místa na předchozích bězích kurzu se rychle zaplnila!

Ještě váháš? Přečti si zpětnou vazbu

“Kurzem krizové intervence by si měl projít každý vedoucí. Dětské duše jsou velmi křehké a je to stále více vidět. I dospělý vedoucí nemusí mít vždy dobrý den. Kurz mi velmi pomohl v komunikaci celkově. Pochopila jsem, že to, že vůbec komunikujeme, je důležité. Když nám pak někdo ukáže, jak to dělat efektivněji a vnímavěji, dá se předejít velmi těžkým situacím nebo je lépe vyřešit. Nacvičování rozhovorů mi velmi pomohlo. Začali jsme na zdánlivě jednoduchých, každodenních situacích. Parádně jsme si to na nich natrénovali, osvojili si strukturu krizového rozhovoru a mohli ji aplikovat při náročnějších tématech. Instruktoři vytvořili velmi bezpečné prostředí na sdílení zkušeností a učení se dobré komunikace. Díky tomu jsou moje rozhovory s dětmi přínosnější a lépe se mi daří podpořit je při hledání řešení jejich problémů.” 

Barbora Bartošová - Georgie

Pokud máš jakékoliv dotazy ke kurzu nebo přihlašování, napiš Žíže na jana.harustakova@skaut.cz

Těšíme se na viděnou!

Jana Harušťáková (Žíža) - koordinátorka Bezpečného skautingu

Bára Lucká - psycholožka, instruktorka a odborná garantka kurzu