Ohlédnutí za Ústřední lesní školou 2023

Ústřední lesní škola 2023 se měla původně konat jako celovíkendová akce v Litvínově, ale kvůli nedostatečnému počtu přihlášených účastníků byla zkrácena na 1 den a přesunuta do Prahy. I tak se ale sešlo 58 vzdělavatelů (bez lektorů a organizačního týmu), aby obnovili kontakty, vzájemně se inspirovali a diskutovali o probíhající velké revizi skautského vzdělávání.

Prvním (a společným) programem bylo "Vůdcovské vzdělávání pro nové století", kde Roman Šantora - Bobo nad příběhem 100 let lesních škol otevřel přemýšlení o tom, jak se vyvíjelo skautské vzdělávání, co na své cestě našlo, ale co také možná v průběhu mnoha let ztratilo.

Na to navazoval program, kdy se účastníci ve skupinách (a poté společně) řešili různé podněty pro další možný vývoj vzdělávání.

Druhá polovina akce byla uvedena informativním okénkem o probíhající změně koncepce skautského vzdělávání.

Opět následovaly skupinové programy dle vlastního výběru: "Práce s dospělými nováčky na kurzech", "Problematika OČK", "Komunikace kurzů a středisek" a "Budoucnost lesních škol".

Celou ústřední lesní školu zakončil společný program "Opravdová budoucnost", kde jsme diskutovali o změnách a vývoji skautského vzdělávání nad rámec aktuální revize, aby bylo i ve vzdálenější budoucnosti skautské vzdělávání přístupné, funkční a inspirující.

Za setkání děkujeme celému přípravnému týmu, lektorům a servis týmu, ale i všem účastníkům, kteří svými názory a komentáři pomáhají utvářet budoucí skautské vzdělávání!

Ústřední lesní škola 2024 se uskuteční v termínu 22.-24. listopadu 2024 (místo zatím není určené, ale pravděpodobně půjde o Prahu, Brno nebo jiné město s dobrou dopravní dostupností).

Lákalo by vás zapojit se do dalšího ročníku jako lektor či pořadatel? Napište nám na vzdelavani@skaut.cz.

Chtěli byste vědět, co řešily minulé ročníky ÚLŠ? Podvíejte se sem.


Michal Peroutka – Pérák
koordinátor vzdělávání