Nový roverský program je otestován! Na Obroku se vám představí

Skončilo testování nového roverského programu, které probíhalo od loňského července do ledna letošního roku. Děkujeme vám všem, kteří jste se do něj zapojili a dali nám potřebné podněty k jeho vylepšení. Přečtěte si, co to přineslo za výzvy a na co se můžete těšit nebo rovnou využívat.

oTestováno na roverech

Databáze výzev a projektů, Roverský kompas, Moje roverská cesta a podpora pro průvodcování. To jsou novinky, které roverský program nyní obsahuje a které jsme během uplynulého půl roku především testovali. Všechny výstupy byly vyzkoušeny v praktické roverské činnosti na samotných roverech, rangers a průvodcích. Odhalily se nedostatky i funkční části a nyní je čeká poslední fáze vývoje. Série závěrečných úvah a úprav, někde větších jinde menších. Už teď ale hrdě hlásíme, že roverský program, který představíme na Obroku 24, může být označen štemplem “Testováno na roverech”. 

A co nám z toho leze?

Že cesta, kterou jsme se vydali, není slepá. Navržené nástroje ve své podstatě fungují, i když potřebují ještě nějaké ty zásahy. Můžete se těšit na:

  • Roverský kompas, který provede začínající rovery jejich prvním rokem a ukáže jim možnosti roverského programu i smysl roveringu, a to na praktických příkladech spojených s motivačními úkoly.
  • Moji roverskou cestu, díky níž si rover udrží přehled o svém rozvoji ve všech oblastech roverské cesty a díky tomu bude moct dobře plánovat své další kroky a aktivity, které mu pomohou se něco nového naučit, posunout se a zlepšit. 
  • Už teď je možné využívat databáze výzev a projektů, ze které lze čerpat inspiraci nebo konkrétní náměty pro roverskou činnost. Nabídka projektů a výzev je stavěná tak, aby pokrývala všech pět oblastí roverské cesty (a jejich 16 témat) a tedy neopomněla nic z toho všestranného vývoje, ke kterému směřuje celá skautská výchova. Výzvy jsou určeny pro jednotlivce a jsou jakousi osobní zkouškou. Projekty jsou pak stavěné pro roverské týmy, ať už je to roverský kmen, družina nebo parta roverů jednotlivců, která se pozná na kurzu a chtějí společně zkusit něco dalšího. 
  • Přechodové rituály a popsané milníky na roverské cestě. Budou pomůckou pro zpřehlednění, co se po dobu cca 9 let roverské výchovné kategorie (15-24 let) může dít v životě rovera a rangers a jeho společenství.

Do budoucna předpokládáme, že všechny výše zmíněné nástroje budou i v online podobě zakomponované do nového roverského webu, který přinese i další funkcionality umožňující vlastní evidenci pokroku nebo propojení se světem dalších RS.

Roverský program ale není jen o těchto nástrojích, stále jsou tu také odborky, skautské akce a kurzy nebo časopis Roverský kmen. A vedle toho i celá řada prostředků, které k tomu v oddílech a kmenech využíváme podvědomě, a které k roveringu patří (vlastní akce, tradice a rituály, jedinečná atmosféra apod.).

Jak je důležité míti průvodce

Pokud chceme, aby roveři a rangers pokračovali v naplňování cílů skautské výchovy, víme, že alespoň ze začátku k tomu potřebují mít podporu. Tu jim vedle výše uvedených nástrojů  může poskytnout průvodce nebo průvodkyně. Průvodce je tak klíčovou osobou a nezbytnou součástí fungujícího roverského programu. Ale kdo to je? Koncept průvodců není úplnou novinkou, ale taky není v organizace dostatečně zaveden a panuje kolem něj spousta otazníků. A proto i pro ně chystáme podporu. Jednak na úrovni popsání a posílení jejich role, jednak formou konkrétních rad a tipů.

Bacha hůl, je to cool?

A nebo taky není… V rámci testování jsme se ptali i na roverskou symboliku za cílem vytvoření jednotné roverské vizuální identity. Na Obroku chceme představit grafický styl, se kterým se roveři budou moci ztotožnit a kterým se budou moci prezentovat jako součást jednoho velkého roverského společenství. V tomto konceptu se pomyslně opíráme o symbol roverské hole, který představuje nejen odkaz k roverskému putování a hledání své vlastní cesty, ale i rozvětvené “Y” na konci hole symbolizuje rozcestí a možnosti volby, typické pro tuto etapu (nejen) skautského života.

Cílová rovinka

I když už máme Obrok na dohled, čeká nás na roverském programu ještě spousta práce. Ladění, sazby, korektur, posledních připomínek a konečně taky distribuce. Ze všeho nejvíc se těšíme, až vám nový roverský program budeme moct představit v plné parádě. Do té doby jsou pro vás k dispozici testované materiály, Roverský kompasdatabáze, které můžete volně využívat, a na Roverském rozcestníku najdete více informací o celém roverském programu. Pokud by vás k čemukoliv z nového roverského programu napadly nějaké podněty a komentáře, dejte nám určitě vědět (program@skaut.cz).

Právě teď se můžete inspirovat výběrem zimních výzev a projektů, které najdete zde.

Za programový tým ústředí
Anežka Bednářová