Nastartuj oddílové rady a podpoř rádce a rádkyně

Je tu nový skautský rok, nová dobrodružství, nové výzvy, a s tím spojené oddílové rady, plánování činnosti a první schůzky. Mrkni na to, jak na oddílové rady, které pomohou tvému oddílu rozkvést!

Neplánujme „letos jako loni“ - snadno se může stát, že se naše činnost stane bezcílnou a bez konceptu. Raděju reagujme na potřeby oddílu a jednotlivých členů a členek oddílu. První krok? Vrhněte se na plánování společně! Využij k tomu oddílové rady a zapojení všech členů/členek oddílu, především také rádců a rádkyň!

Co je oddílová rada a proč ji mít?

Mezi členy oddílové rady nepatří jen starší, zkušení vedoucí. Jejími členy by mělo být vedení oddílu, ostatní vedoucí, ale také rádci a rádkyně našich skautských družin. Ti na radách zastupují své družiny a mohou tak s radou sdílet nápady i potřeby členů/členek oddílu. Současně jsou spojkou oddílové rady přímo mezi členy/členky.
Proč mít takovou oddílovou radu? Dobře fungující oddílová rada s aktivně zapojenými rádci a rádkyněmi je příležitostí předávat (díky družinovému systému) demokratické návyky. Kluci a holky díky ní mají příležitost ovlivnit, co se v oddíle děje. Vedoucí zase mají příležitost ovlivnit kvalitu družinových schůzek tím, že se v rámci rady věnují podpoře rádců a rádkyň.

Aby se věci posouvaly kupředu, je potřeba, aby se rada scházela pravidelně. Dopředu si stanovte, kolik času na ni máte a jaké její témata jsou prioritní.

Její náplní není jen rozhodování a plánování. Součástí jsou diskuze o pohledech na různé věci, prostor sdílet radosti i strasti, hledání řešení a společné učení se od sebe navzájem.
Na radě má být prostor dávat a dostávat tipy na program, ale taky nějaký zajímavý program zažít. Ideálně takový, který pak mohou rádci a rádkyně využít jako inspiraci ve svých družinách.

Jak může vypadat osnova oddílové rady a témata, která může být dobré probrat? 

  • Proběhlé akce – krátká reflexe toho, co proběhlo, jaké to bylo a zda něco přepadá do dalších akcí oddílu, zda ještě neplynou úkoly nebo co příště udělat lépe…
  • Nadcházející akce – co oddíl čeká, kdo má jaké úkoly, nutné organizační věci atd.
  • Družinové okénko – každá družina dostane prostor sdílet, jak se má, co se jí daří, co zase o něco méně, a zda s něčím nepotřebuje pomoct.
  • Oddílové cíle – kontrola toho, jak se posouváme v plnění oddílových cílů, co nás čeká, nebo také jak navazují cíle družin na oddílové, tedy co čeká družiny.
  • Tipy na program – sdílení inspirace na programy (např. z webu chystamprogram.skaut.cz …)
  • Střediskové okénko – sdílení toho, co se děje na středisku, nebo co potřebujeme od střediska.
  • Další + shrnutí úkolů – další témata, která se nikam nevešla, nebo nějaká oznámení, a hlavně shrnutí úkolů do příště
  • Společná aktivita - program připravený pro oddílovou radu. Může to být společné vzdělávání, programy, které pomohou a podpoří rádce/​rádkyně, nebo takové, které inspirují (např. jak udělat program na nějaký bod stezky).

Vytvořte si takovou osnovu, která bude reagovat na potřeby vašeho oddílu, ale nezapomeňte na prostor pro podporu vedoucích a rádců/rádkyň.

Jak začít pracovat s rádci, rádkyněmi a Rádcovským zápisníkem?

Přemýšlíš, jak v oddíle pracovat s novými, ale i zkušenějšími rádci a rádkyněmi a jak je naučit vše, co potřebují k vedení družin? Ideální je dlouhodobá práce a podpora právě skrze oddílové rady. Jak na to?

Můžeš uspořádat výjezdní radu, kde na rádcovská témata bude víc času nebo zkusit jednou měsíčně organizovat rádcovské schůzky. Tenhle čas můžeš využít k práci s Rádcovským zápisníkem. Pro podporu kontinuální práce s rádci/​rádkyněmi je možné zapojit patrony jednotlivých rádců/rádkyň. Těmi mohou být zkušenější rádci nebo vedoucí z oddílu. V průběhu roku tak má rádce, na koho se obrátit, pokud potřebuje poradit nebo se s něčím svěřit. 

Jaké stránky Rádcovského zápisníku využít na oddílových radách na začátku roku?

  • Já a můj/​moje vedoucí a společně si nastavte spolupráci
  • Rádce/​Rádkyně v oddílové radě a domluvte se, kdy bude příští oddílová rada
  • Moje družina a povídejte si o družině, kterou rádce vede
  • Rozvíjím se a dejte rádkyni vědět, že vám na nich záleží
  • Program a rádce/​rádkyně nebude mít o nápady na schůzky nouze
  • Plánování a družinové schůzky budou stát za to

Prolistujte si Rádcovský zápisník 2.0!

Potřebuješ tipy, jak naplánovat školní rok? Mrkni na článek Nový skautský rok za rohem? Naplánuj ho!

Co se chystá?

Potřebuješ pomoct s přípravou části oddílových rad, kde se věnujete rádcům a rádkyním? V průběhu podzimu by měl být, podobně jako workshop k družinovému systému, dostupný také soubor programů na podporu rádců a rádkyň na oddílových radách. V průběhu září o této možnosti budeme informovat více.

Užijte si rok plný skautských dobrodružství,

Eliška Omelková – Ywen

Koordinátorka programových projektů