Nový skautský rok za rohem? Naplánuj ho!

Je to jen chvíle, co jsme se vrátili od táborových ohňů, září už je za rohem a s ním taky nový skautský rok. Nová dobrodružství, nové výzvy a s tím spojené oddílové rady, plánování činnosti a první schůzky. Mrkni na to, čím se můžeš inspirovat a usnadnit si práci.

Při plánování způsobem „letos jako loni“ se může snadno stát, že naše činnost ztratí směr a význam. Místo toho bychom měli poslouchat, co jednotlivé členky a členi oddílu potřebují. Přemýšlejme o nových způsobech, jak můžeme plánování dělat! Inspiruj se a použij nástroje a pomůcky, které ti mohou pomoct a sednou ti.

Nasměruj svou činnost, ale kam?

Než se vrhnete na plánování, je dobré si zhodnotit startovací pozici vašeho oddílu a jak jste na tom v různých oblastech skautské činnosti. Využít k tomu můžete některou ze dvou pomůcek.

  • Hodnocení kvality je nástroj, který slouží k hodnocení činnosti oddílů. Hodnotit můžete díky SkautISu online. Zabývá se celou šíří oddílové agendy (zázemí, práce s lidmi, řízení a plánování, program a činnost, působení na venek). Jako výstup dostanete přehledné grafy.
  • Semafor pro oddíly je podobnou pomůckou jako Hodnocení kvality, ale staví na offline variantě, která nabízí hlubší otevřenou diskuzi oddílové rady. Zároveň rovnou nabízí inspiraci a prostředky k dalšímu plánování.

Z hodnocení vám vyplynou konkrétní věci, na kterých během roku chcete pracovat a v nichž chcete kluky a holky rozvíjet. Inspiruj se, jak to přetavit do výchovných cílů a jak by například mohl vypadat oddílový plán.

Co ti pomůže s plánem? Stezky a odborky!

S konkrétním naplňováním vašich výchovných cílů můžou pomoct stezky. Prolistujte si je a jednotlivé oblasti stezky nebo dokonce konkrétní úkoly si rozplánujte do časového období, kterého chcete. Nemáte moc zkušeností? Nevadí, inspirujte se imaginárním oddílem Tapírů a Tapírek. Díky takovému plánu budete moct splnit jednu cestu za jeden rok a klukům a holkám pomůžete se zas o kousek posunout ve svém rozvoji.  

Plán a další pomůcky ke stezce si můžete stáhnout na webu stezky.

Do plánu lze taky zapojit odborky, které komunikují se stezkou. Hezky je to vidět například ve druhém stupni skautské stezky skrze zamčené stránky. Ale taky skrze podobné a navazující úkoly. Projděte si odborky a mrkněte na to, které odborky vám pomohou s výchovnými cíli.

Jak plán uvést v život? Díky výchovným nástrojům!

Inspiraci najdete v Družinovém kalendáři, který si můžete viditelně vyvěsit v klubovně. Na každý týden v něm najdete jednu aktivitu, která se váže ke stezce nebo odborce. Využijte kalendář při plánování schůzek: Spolu s rádci a rádkyněmi se při plánování inspirujte aktivitami z kalendáře.

Kalendář přišel všem vedoucím skautů a skautek s červnovým časopisem Skauting. Ke stažení ho najdete na rádcovském rozcestníku.

Pomoct vám taky mohou skautské časopisy. Například v časopise Skaut najdete tipy na konkrétní aktivity s poznámkou, na kterou odborku či úkol ze stezky navazuje. Nedaří se vám práce s časopisy? Vemte si je na oddílovou radu a naplánujte s rádci a rádkyněmi, čemu z časopisů se budou na schůzkách věnovat.

Jestli potřebujete konkrétní nebo taky rovnou „instantní“ inspiraci na skautské aktivity, které pomohou s vašimi cíli, zavítejte na Chystám program. Jde o databázi aktivit, v níž můžeš vyhledávat dle oblastí stezky.

Hra družin? Že jste o ní neslyšeli? Škoda. V letošním školním roce bude probíhat třetí ročník. Jedná se o časopisovou soutěž, která se se snaží podpořit spolupráci družin skrze aktivity navázané na stezky a odborky. Zapojte se do hry v časopise Skaut. Informace najdete v nadcházejícím čísle časopisu Skaut.

Nezapomeňte na rádce a rádkyně!

Aby plán klapal, je potřeba myslet na podporu rádců ve svém oddíle. Ukažte jim Rádcovský rozcestník. Zde najdou vše, co by se jim při rádcování mohlo hodit: Rádcovský zápisník, Rádcovské kurzy a žirafy, vše o stezkách, odborkách, ale i odkazy na již zmíněný web chystám program nebo družinový kalendář…

Užijte si rok plný skautských dobrodružství,

Eliška Omelková – Ywen
Koordinátorka programových projektů