Nabídka podpory jednotkám existenčně ohroženým vysokými zálohami na elektrickou energii a plyn ze strany dodavatelů poslední instance

V polovině října oznámila společnost Kolibřík Energie ukončení dodávek elektrické energie a plynu a jednotky zapojené do projektu Skautské energie tak byly převedeny k dodavatelům poslední instance (DPI). Jednotky, pro které bude dočasné výrazné navýšení záloh za energie ze strany DPI zásadní problém, mohou požádat ústředí o překlenovací bezúročnou půjčku.

Z důvodu ukončení dodávky plynu a elektřiny od dosavadního dodavatele Skautské energie Kolibřík Energie se mohou některé jednotky kvůli vysokým zálohám účtovaným dodavatelem poslední instance dostat do složité finanční situace. 

Pokud vaši jednotku citelně postihnou vysoké zálohy od DPI (nezáleží na tom, od kterého dodavatele jste do DPI byli převedeni), je možné se obrátit s žádostí o konzultaci nebo podporu ve formě mimořádné dotace nebo poskytnutí překlenovací bezúročné půjčky na ekonomicke@skaut.cz. Pokusíme se vám vyhovět, ale předesíláme, že není v možnostech ústředí zajistit finanční podporu pro všechny postižené jednotky. Požádat o pomoc formou krátkodobé půjčky či daru můžete také své členy a další podporovatele.

Jak si poradit s vysokými platbami na DPI a zálohami u nových dodavatelů? Přinášíme pár praktických rad a tipů: 

Co nejdříve přejděte z režimu DPI k novému poskytovateli, novou nabídku Skautské energie najdete zde, můžete si samozřejmě vybrat i jiného dodavatele.

Jestliže vaši nemovitost pronajímáte:

  • nájem a spotřebu energií účtujte zvlášť,
  • pokud to není možné, zvyšte částky pronájmu či služby.

Nezapomeňte si aktualizovat rozpočet jednotky:

  • reálné zálohy, resp. odhadované vyšší náklady na energie, a to jak na rok 2022, tak i pro zbytek roku 2021,
  • navyšte náklady na další položky, ve kterých se může zvýšení energií v důsledku projevit, pracujte s vyšší odhadovanou inflací - předpokládaná inflace je cca 4,2 %,
  • zvyšte si obecnou rezervu v ročním rozpočtu, pomůže s „vykrytím“ položek, které neodhadnete dostatečně.

Hledejte finanční zdroje:

  • uvažujte o vlastních fundraisingových aktivitách - můžete požádat o finanční dar, ale také o hmotný dar “úsporného” majetku (sbírka na nová okna aj.), nebo požádejte o pomoc s montáží či stavebními pracemi apod.. Inspirujte se v tomto článku o možnostech fundraisingu
  • zvažte navýšení registrace - důvody pro zvýšení rodičům vysvětlete, pochopí to, řeší stejnou situaci jako vy. Můžete pro vysvětlení využít i formu dopisu, inspirujte se v tomto článku o členském příspěvku (vzorový dopis je v souborech). Zjistěte, zda vás podpoří město např. navýšením dotace.

Projděte si vaši nemovitost a hledejte možnost úspor, např.:

  • termohlavice, regulace topení v době, kdy klubovnu nevyužíváte, 
  • pořiďte si úsporné žárovky / svítidla, těsnění do oken či dveří,
  • sledujte zpravodajské servery, kde najdete různé články, jak ušetřit nebo informace k tomu, co chystá vláda za podporu,
  • pokud je to možné, buďte více venku nebo např. dvě schůzky po sobě v jednom prostoru místo dvou kluboven (nezapomeňte ale mezi schůzkami větrat). 

Možnosti úspor a nové finanční zdroje hledejte nejen pro řešení nenadálé situace jako je současný skokový růst cen za energie, ale také proto, abyste si pro právě takové případy tvořili finanční rezervu.

Vysoké zálohy za energie dopadnou na mnoho z nás, věříme však, že většina jednotek tuto situaci zvládne vyřešit. Přejeme hodně sil. S dotazy či dalšími tipy se můžete obracet na ekonomicke@skaut.cz.

Markéta Olišarová - Jóňa
zpravodajka VRJ pro ústředí