Myslete v září na ukrajinské holky a kluky a pozvěte je do skautských oddílů

Léto se přehouplo do své druhé poloviny a někteří z vás se už pomalu připravují na začátek skautského roku a případný nábor nových členů. Mnozí již mezi sebe přijali holky a kluky z Ukrajiny nebo to plánují udělat po seznámení se s nimi na letních táborech. Pro ty, kteří ještě váhají nebo nad tím ještě nepřemýšleli, nabízíme pár argumentů, proč si myslíme, že je to krok správným směrem.

Nabídnete ukrajinským holkám a klukům kolektiv českých dětí

Podle výzkumu, který během června a července realizoval PAQ Research a Sociologický ústav AV mezi ukrajinskými uprchlíky (https://www.paqresearch.cz/​post/​vzdelavani-ukrajinskych-deti-v-cesku), jsou ⅔ všech dětí špatně začlěněny do českého kolektivu a nemají žádné české kamarády. 

,,Doteď stát příliš nevěděl, jaké jsou zkušenosti a potřeby uprchlíků. Výzkum potvrzuje nutnost zaměřit se na volnočasové aktivity a práci se smíšenými kolektivy dětí.” píše se ve zprávě z výzkumu. 

Skautská družina či oddíl může poskytnout přátelské prostředí, které zabrání sociální izolaci a nabídne smysluplné využití volného času. 

Zlepšíte duševní pohodu a zdraví dítěte a naučíte ho lépe česky

Mohlo by se zdát, že po tolika měsících už čeština nebude pro ukrajinské holky a kluky problémem, opak je však pravdou. Každé druhé dítě neumí více než pouhá jednotlivá slova a základní fráze. Zapojením ukrajinských děti do skautské činnosti je možné naplnit dosud často nevyužitý potenciál k přirozenému učení se češtiny. Navíc se prostředí skautské družiny stane bezpečných místem pro růst a získávání nových dovedností.

Obohatíte sebe i ostatní členy oddílu o jinou kulturu

Ať už to bude hra, kde se skauti a skautky naučí 5 ukrajinských slovíček nebo schůzka věnovaná porovnávání českých a ukrajinských Vánoc, vaši svěřenci se budou moci potkat s člověkem z jiné kultury. To ho zbaví předsudků, pozná, kolik toho ve skutečnosti mohou mít s ukrajinskými kluky a holkami společného a povede je k větší toleranci. 

Ukážete příklad pomoci druhým

Přijetím ukrajinských kluků a holek do oddílů ukážete dětem konkrétní příklad naplnění skautského slibu. Pomůžete někomu, kdo má v současné chvíli omezené možnosti a usnadníte mu překovat jazykové a jiné bariéry, které na něho čekají.

V náboru ukrajinských holke a kluků vás nenecháme samotné a nabídneme různé druhy podpory: 

  • Metodickou - na tomto rozcestníku najdete metodiku k integraci ukrajinských holek a kluků do oddílů i jinak, přeložené odborky a letáky, apod.
  • Finanční - zanedlouho spustíme čtvrtou kategorii programu finanční podpory Laskavo, kde si budete moci zažádat o příspěvek pro ukrajinské holky a kluky v oddílech. Z takového příspěvku budete moci pokrýt nákup kroje, KPZky, uzlovačky a jiných nezbytných potřeb pro oddílovou činnost.
  • Programovou - v tomto dokumentu (připravovaný původně pro příměstské tábory) najdete tipy na hry a činnosti vyžadující minimum jazykové znalosti a jsou tudíž vhodné pro děti i s horší úrovní češtiny. 

Zanedlouho se taky můžete těšit na skautské česko-ukrajinské pexeso, které ukrajinským holkám a klukům pomůže naučit se specifická skautská slovíčka a všem ostatním může zpestřit schůzky nebo cesty vlakem na skautské výpravy. 

Mockrát děkujeme za všechny holky a kluky, kterým zpřístupníte skautská dobrodružství!

Natálie Dubanevičová - Doby | ukrajina@skaut.cz
realizátorka integračních aktivit

Barbora Tichavová - Rozárka | bara.tichavova@skaut.cz
místostarostka a zpravodajka VRJ pro program