Krajská setkání – dobře investovaný čas a energie

Konají se ve vašem kraji setkání činovníků? Přečtěte si, jak vypadala setkání v Libereckém a Královéhradeckém kraji a proč se vyplatí je uspořádat i u vás.

6. 11. 2022 se konalo setkání činovníků Libereckého kraje v Jablonci n. Nisou a celodenní seminář pro činovníky Královéhradeckého kraje v Hradci Králové. Oba kraje si objednaly semináře z nabídky vzdělávání na klíč. V Jablonci se účastníci zabývali základy skautské personalistiky a prací s dospělými nováčky, v Hradci věnovali celý den tématu nástupnictví. Jak zhodnotili přínos setkání, co si ze seminářů odnesli vedoucí oddílů a středisek?

Dost mě nadchla ta dobrovolnická dohoda, to u nás zavedu.
Myslely jsme, že se se situací na našem středisku nedá hnout, ale teď máme plán alespoň na malé kroky, které by mohly situaci zlepšit.
Měla jsem jasný plán, kam chci středisko posunout, a teď vidím, že nebyl úplně dobrý, že se na to musím podívat z jiného pohledu. Bude to hodně práce, ale věřím, že se vyplatí.
Naše středisko je specifické. Tady jsem zjistila, že v jiných střediscích to může fungovat úplně jinak, někde i hůře. Mám zase chuť do práce a do zlepšování vztahů v oddíle i na středisku.

A taky jsem po letech ráda viděla tady holky - byly jsme spolu na rádcáku.

Uspořádat krajské setkání a zúčastnit se ho stojí úsilí, čas a peníze. To vše se ale vyplatí do něj investovat. Přínosy jsou velké:

  • Lidé z regionu se spolu osobně poznají, mohou navázat spolupráci, domluvit se na společných akcích, odbourat případné zbytečné averze.
  • Pro účastníky je velkou osobní podporou, když zjistí, že ostatní řeší velmi podobné problémy jako oni, že ani ostatní střediska nejsou dokonalá. Mohou si navzájem poradit a pomoci.
  • Setkání je ideální pro vzdělávání. Účastníci za ním nemusí jet daleko. Je možné objednat si seminář z bohaté nabídky vzdělávání na klíč nebo pozvat instruktory a lektory, kteří v regionu žijí či působí na regionální vzdělávací akci.

Krajská setkání probíhají v mnoha krajích. Někde ale možná ne. Které další krajské rady budou následovat Liberecký a Královéhradecký kraj? Naplánujete si krajské setkání na rok 2023? Vedoucím oddílů a středisek i jiným činovníkům z regionu doporučujeme takovou příležitost nepropásnout. Držíme palce, ať se vám setkání vydaří!

Petra Bašová - Fidla
koordinátorka personalistických projektů
personalistika@skaut.cz