Klára, Bára a Lišanda ve Švédsku aneb najdi si svůj letní pobyt na mezinárodní skautské základně!

Týden až celé léto na skautské základně v zahraničí? Žádný problém! Vyraz jako holky z Ptáčat třeba do Skandinávie, poznej ji na vlastní kůži, seznam se s novými lidmi, zlepši si angličtinu, zažij dobrodružství a vyčisti si hlavu v malebné přírodě! Základny po celé Evropě teď hledají své letní dobrovolníky a dobrovolnice!

„Všechno začalo v únoru, kdy jsme na Křižovatce objevily možnost vyrazit na mezinárodní skautské základny. Vybraly jsme si švédské Kopparbo. Stačilo několik kliknutí, krátký motivační dopis a dveře nám byly otevřené. O půl roku později jsme nasedly do letadla s očekáváním a chutí poznat švédský skauting.

Pokud se jako my rozhodneš pro Kopparbo, rozmysli si termín svého pobytu. Když přijedeš v červenci, čeká na tebe spousta mezinárodních dobrovolníků a pomáhání s malými dětmi. Pokud naopak dorazíš v srpnu a září, čekají tě hlavně Švédové, klid a chystání základny na zimu.

Po příjezdu na Kopparbo se v nás mísily snad všechny pocity. Musíš počítat s tím, že se Švédy si hned nepadneš kolem krku. Potrvá jim déle, než si na tebe zvyknou, ale po čase jdou zábrany stranou a je s nimi sranda. Připrav se hlavně na přesnou organizaci a pravidla, která je potřeba dodržovat. Někdo z hlavních vedoucích tě ale taky může pozvat domů na vynikající oběd a zažiješ tak i Švédskou pohostinnost.

Jak píše hlavní manažer v propozicích: work at Kopparbo never comes to an end. Budeš dělat všechno možné, od sekání trávy, přes vaření, uklízení, až po jištění dětí na horolezeckých stěnách, ale nemusíš se bát, že něco neumíš nebo nezvládneš, ostatní ti všechno vždy ukážou a vysvětlí, zkrátka tě poctivě zaškolí. Práce na skautské základně trvá 8 hodin denně, po večeři už máš ale čas jen pro sebe a své kamarády. Během volna můžeš využít všechno, co Kopparbo nabízí. My jsme si užívaly západy slunce na jezeře, sbíraly brusinky a borůvky, relaxovaly v místní sauně, lezly na horolezeckých stěnách, hledaly losy, překonávaly výzvy v lanovém centru, zkoušely kovářské řemeslo a několikrát jsme také s ostatními dobrovolníky pořádaly movie nights a hrály deskovky.

Po domluvě s hlavním vedoucím není problém vzít si day off, půjčit si minibus, kolo, motorový člun a udělat si výlet po okolí, švédská příroda stojí za to! Doporučujeme vzít si krosnu a jen tak vyrazit do hlubokých lesů plných lišejníku, mechu, hříbků a borůvek. Všude panuje neuvěřitelný klid, na nikoho cestou nenarazíš a cítíš se jako v ráji.  Zamilovaly jsme si dlouhé sezení u jezera (ve Švédsku jsou na každém kroku), a taky spaní v tzv. wind shelterech, což jsou dřevěné domečky, které ti poskytnou útočiště, najdeš je úplně všude a zdarma. Připrav se, že ve Švédsku je vždycky o pár stupňů míň a často prší.

Pokud váháš, jestli jet nebo ne, odpověď zní jasně. ROZHODNĚ ANO! I když nemáš dostatek peněz, nevadí, na základně si něco vyděláš, pobyt tím proplatíš, a třeba se podíváš i do Stockholmu nebo jiného města. Možná to někdy nebude lehké, ale uvidíš, že nebudeš litovat. Vyraz sám/​sama nebo s parťákem/​parťačkou, na tom nezáleží!  Získáš super zkušenosti a vzpomínky na celý život. Pamatuj, dveře do světa jsou vždy otevřené těm, kteří se nebojí.“ S láskou Klára, Bára a Lišanda z oddílu Ptáčata ♥

Chceš zažít něco podobného, jako holky z Ptáčat? Vyber si v naší Mapě možností základnu nebo dvě, kam bys chtěl/​a vyrazit a ozvi se na international@skaut.cz, poradíme, co dál!

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce