Kdo je tvým průvodcem skautskou výchovou?

Všichni usilujeme o to, aby děvčata a chlapci v našich oddílech měli dobré průvodce. Vůdci oddílů se starají o členy své oddílové rady, rozvíjejí je a připravují k vedení. Ale kdo se stará o samotné vůdce? I oni ocení průvodce po vůdcovské stezce, který jim pomůže překonat obtížnější úseky. Může jím být třeba výchovný zpravodaj, ale také kdokoliv jiný, kdo bude ochoten se o jejich oddílu bavit. Nová metodika Průvodce skautskou výchovou s tím může pomoci.

Je sobotní dopoledne a ve žďárské klubovně sedí skupina skautských vedoucích v kruhu a chroupe müsli. Není to ale obyčejné müsli - je metaforické. Každá přísada reprezentuje jeden prvek skautské výchovné metody. “Tak co vám v müsli chybí?”, ptám se. “Já nemám v müsli vůbec žádné mléko nebo jogurt, tak to mám takové suché. V oddíle totiž nepracujeme s družinovým systémem,” odpovídá jedna účastnice. 

“Já zase nemám žádné oříšky, myslím, že moc nepomáháme lidem kolem nás,” odpovídá další účastník. Za chvíli už padá spousta návrhů společensky prospěšných projektů: někde obnovují židovský hřbitov, jinde pomáhají s Tříkrálovou sbírkou nebo se starají o kus přírody. 

Během půldruhé hodiny zazněla spousta inspirace k posílení různých prvků výchovné metody ve skautských oddílech: k zapojení do společnosti, práci s přírodou,... “Ale jak přivést vedoucí oddílů k tomu, aby se skautskou výchovnou metodou více pracovali, aby ji přijali za svou?” zazněla otázka. 

“Udělejte s nimi třeba tohle cvičení s müsli, jaké právě zažíváte. Je to dobrý vstup do tématu: než jsme si začali povídat, už jste všichni měli rozmyšleno, co vám v oddílech chybí a v čem jste naopak silní. Vedoucí intuitivně pochopí, že když si nemohou nabrat všechny přísady, něco jí chybí. Také skautská výchova je chudší, pokud jí některé z prvků metody schází. V některých případech dokonce přestává být skautská - proto je slib a zákon reprezentován vločkami, které tvoří úplný základ každého müsli. Bez vloček by to už nebylo müsli, a bez slibu a zákona by to už nebyl skauting.” 

Tento a řadu dalších nápadů k podpoře skautské výchovy v oddílech najdeš v nové Metodice pro výchovné zpravodaje. Zbrusu nový Průvodce skautskou výchovou právě putuje s říjnovými časopisy všem výchovným zpravodajkám a zpravodajům a také všem vedoucím jednotek - vůdcům středisek a předsedům okresů a krajů. Těm může sloužit jako návod, jak s výchovným zpravodajem pracovat a co od něj očekávat. Pokud žádného výchovného zpravodaje nemají, třeba si s pomocí Průvodce začnou nějakého hledat. Knížku však ocení každý vedoucí oddílu: díky ní se podívá na skautskou výchovu ve svém oddíle shora, s větší perspektivou. 

Produkci a tisk Metodiky financovala Avast Foundation, které tímto ze srdce děkujeme. Díky finanční podpoře dostávají Metodiku zdarma všichni stávající výchovní zpravodajové, vedoucí středisek a předsedové junáckých okresů a krajů (téměř 900 osob). Průvodce skautskou výchovou si můžeš objednat ve skautském e-shopu za sníženou cenu.

Jaroslav Petřík - Australan
koordinátor výchovných zpravodajů
podporavychovy@skaut.cz