Jsou tu nové stezky pro vlčata, světlušky a žabičky. Prohlédni si je a kup je do oddílu

Dlouho očekávané stezky, nejdůležitější nástroj pro vlčata a světlušky, prošly revizí a my vám představujeme jejich kompletní nové vydání. Máte možnost si je prohlédnout a podívat se, co je v nich nového. A objednat ještě před tábory, pokud je brzy plánujete rozdat.

Co je nového

  • úkolů v jednotlivých stupních je tolik, aby byly dobře splnitelné za jeden skautský rok a bylo dost času na to se jim věnovat
  • úkoly jsou upravené tak, aby jejich plnění bylo různorodé
  • některé z úkolů ve stezkách přímo odkazují na plnění vlčků a světýlek (tedy po splnění daného úkolu ve stezce mají kluci a holky splněný hned první úkol z vlčka/​světýlka
  • na konci každého stupně je možnost splnit si “zážitek”
  • pokud vedeš vlčata a světlušky, najdeš úkol v jejich stezce/​cestičce stejného stupně na stejné stránce
  • ve stezkách je sjednocená grafika, tedy všechny stupně společně s Nováčkem mají grafiku stejnou

Jak přejít na nové stezky

Stezky jsou koncipovány tak, že každý stupeň je určený pro jeden skautský rok. Je dobré, aby děti dostaly a začaly plnit nový stupeň stezky, který je bude provázet daným skautským rokem, během září, nebo dokonce už na táboře. 

Při přechodu na nové stezky není potřeba podnikat velké kroky. Holky a kluci si možná všimnou nové grafiky, můžeš je také upozornit na propojení s vlčky a světýlky nebo na to, co je čeká na konci plnění. 

Pokud máš v oddíle zažitý jiný čas během skautského roku, kdy vlčata a světlušky začínají plnit další stupeň, postup obměny stezek je stejný jako v předchozím případě. 

Máme pro tebe online podpůrné materiály

Spolu s novými stezkami jsme připravili materiály pro tebe, vedoucí/ho. Měly by ti pomoci s přípravou programu, který se vztahuje ke stezkám, k organizaci plnění stezek i přehledu, proč jsou dané úkoly ve stezkách zařazeny. Vše najdeš na skautské Křižovatce v sekci Stezky a cestičky vlčat, světlušek a žabiček.

📗Rady a tipy pro práci se stezkami vlčat, světlušek a žabiček
  • brožura, ve které najdeš k většině úkolů radu, jak s tímto úkolem zacházet, tip na aktivitu pomocí které si kluci a holky úkol splní nebo propojení s dalšími úkoly –⁠ tedy se kterými dalšími úkoly ze stezek je vhodné tento úkol plnit zároveň
📘Odškrtávací tabulky
  • tabulky pro všechny Nováčky i stupně stezek; vhodné, pokud jsi systematický odškrtávací typ, který chce mít přehled o tom, kdo má jaký úkol splněný
📒 Tabulka kompetencí a úkolů
  • nahlédni do ní, pokud chceš vědět jakou kompetenci který úkol rozvíjí

Kde nové stezky pořídit

Všechny nové stezky můžeš už dnes koupit na skautském obchodě, brzy i v Junshopu.

Dotazy a další informace

Máš dotaz či připomínku? Napiš nám na ovas@skaut.cz. Zajímá tě samotná revize stezek? Její cíle si můžeš přečíst ve článku na Zpravodajství.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)