Jak začlenit téma environmentální výchovy a udržitelného provozu do skautské činnosti? Otevíráme druhý den připomínkování Strategie 2030

Druhým tématem připomínkování návrhů zadání strategických témat, která budou vodítkem pro naši společnou práci v dalších letech jsou Environmentální výzvy. Neváhejte opět přidat své postřehy a vyjádřit se k budoucnosti skautingu.

Chceme, aby skauting nabízel atraktivní program i pro dospívající a mladé dospělé. Abychom našli dobré cesty, jak toho dosáhnout, potřebujeme, abyste se vyjádřili. Ať už souhlasně, či nesouhlasně. Dejte palec nahoru, nebo se vůči návrhům neváhejte vymezit a přidat své vlastní. Prostor na to máte do 13. října.

Změna klimatu je palčivý problém, který ovlivňuje nás všechny, zejména děti a mladé lidi. Ochrana přírody je úzce spjata s naší skautskou výchovou.

Jaké konkrétní kroky můžeme jako skauti podniknout, abychom přispěli k ochraně přírody a zmírnění dopadů změny klimatu? Jak můžeme začlenit téma změny klimatu do našich skautských aktivit, aby byly zajímavé a přínosné pro všechny členy? Jak můžeme využít naše skautské zázemí (klubovny, tábory atd.) k tomu, abychom byli šetrnější k životnímu prostředí?

Může zafungovat třeba tohle?
  • zmapování toho, co nám brání být udržitelnější a jak naše činnost ovlivňuje životní prostředí
  • udržitelné rekonstrukce a stavby kluboven 
  • rozšíření projektu Ekoklubovny 
  • sdílený materiál a vybavení
  • udržitelnost velkých skautských akcí
  • zařazení tématu do nástrojů skautské výchovy

Řada dalších návrhů dílčích cílů a cest, jak se k nim dostat, vás čeká v návrhu zadání – viz níže. Zajímá nás, zda jsou podle vás funkční.

Jak se zapojit 

Odkazy na všechny možnosti připomínkování najdete také na Skautské křižovatce v sekci Strategie 2030, na adrese skaut.cz/​strategie. Zapojit se můžete jako jednotlivci, nebo společně s oddílovou či střediskovou radou, roverským kmenem nebo týmem vzdělávací akce.

Každý pohled je důležitý! Přidejte svůj hlas ještě dnes.

Jak funguje připomínkování

Zadání jednotlivých strategických témat 
  1. zpřesňuje obecné cíle definované samotným textem Strategie 2030
  2. popisuje prostředky, jakými plánujeme k vytyčeným cílům dojít
  3. navrhuje způsoby zapojení různých úrovní organizace
  4. popisuje některé další dílčí věci, jako jsou propojení mezi jednotlivými tématy, zvažované indikátory (jak poznáme, že jsme byli úspěšní) a další

Cílem veřejného připomínkování je společnými silami a se zapojením různých lidí s různou zkušeností nalezení nejlepšího možného základu pro start realizace strategie a jejího naplňování.

Co se bude dít s podněty
  • garanti jednotlivých témat, jejich týmy, ale také další lidé z ústředních orgánů vaše podněty průběžně sledují
  • reagovat na vaše podněty jednotlivě nebudeme, není to v našich možnostech, budeme se snažit pouze zodpovědět případné otázky, které položíte. Popř. se doptáme, pokud vám vaše podněty nebudou srozumitelné.
  • veškeré sesbírané podněty projdou po ukončení veřejného připomínkování garanti se svými týmy a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí je zapracují do návrhu zadání, které bude následně předloženo Náčelnictvu ke schválení
  • schválená zadání jednotlivých strategických témat budou posléze zveřejněna na stránkách skaut.cz/​strategie

Každý den tohoto týdne až do čtvrtka zveřejníme a představíme vždy jeden návrh zadání jednoho strategického tématu. Připomínkovat je můžete až do 13. října. Děkujeme moc za vaše zapojení, vaše podněty jsou pro nás důležité. 

Barbora Tichavová – Rozárka místostarostka a koordinátorka naplňování Strategie 2030