Jak skauti a skautky z Hranic strávili pár letních dní s vrstevníky z Británie

Chcete zažít společné chvíle se skauty a skautkami ze zahraničí, ale raději byste zůstali v Česku? Žádný problém! Jak na to poradí Alča z Hranic, a k tomu dostanete tipy na kontakt.

„Jeden z našich skautů žil nějakou dobu se svou rodinou v Británii. Jako poslední se zpět do Česka vracel jejich táta, kterého napadlo propojit oba synovy skautské oddíly. A tak jsme se dostali do kontaktu se skauty a skautkami ze Sidmouthu v Jižní Anglii a začali plánovat, že by za námi v létě přijeli.

V celém procesu plánování za naši stranu byli jen dva lidi, což se nakonec ukázalo jako málo, nebo tam možná měl být někdo jiný. Naštěstí jsme na nic důležitého nezapomněli, menší zádrhely jsme žehlili všichni za pochodu a nakonec všechno dobře dopadlo.

První den jsme Brity ubytovali u nás v jurtě, zahráli si pár seznamovaček a povečeřeli v klubovně. Proběhla i debata o našich zemích a hlavně jsme objevovali vzájemné skautské odlišnosti. Ukázali jsme jim i naši dílnu, ze které byli nadšení. Druhý den jsme naplánovali výlet do okolí i s přespáním. Rozdělili jsme se na dvě části a ta naše hranická vyrazila dřív, měli jsme naplánovanou asi jednou tak dlouhou trasu. S Angličany jsme se potkali na nedalekém Potštátě a společně vyrazili na zhruba pět kilometrů dlouhý výlet. K večeru jsme pomohli postavit přístřešky, uvařili jsme večeři a hráli hry.

Ráno jsme se probudili do deštivého počasí a po snídani jsme se rozhodli změnit plány s tím, že naší návštěvě dopřejeme klidnější program. Auty jsme se přepravili do Hranic a dali si další sraz až o pár hodin později. Odpoledne jsme podnikli krátkou procházku do lázní Teplice nad Bečvou, kde nás překvapivě zaskočil další déšť, a tak jsme to zase otočili zpátky do klubovny. Angličani se vydali na místní průmyslovku, kde měli domluvené sprchy. My jsme se vydali do obchodu nakoupit na večerní grilovačku a ochutnávku typických českých pochutin. Na grilovačce jsme se potkali všichni včetně tatínka, který nás propojil. Nakonec jsme i my měli možnost ochutnat jejich tradiční dorty.

Čtvrtý den jeli Angličani na Stezku v oblacích na Dolní Moravě, takže jsme využili volného odpoledne a uvařili jsme svíčkovou na večeři. Dokonce ani nebylo tak těžké přeložit název tohohle jídla: Roast beef and vegetable sauce with homemade dumplings. Horší už to bylo s vyjmenováváním zeleniny použité v omáčce. Po večeři nám Angličani předali jejich šátky, a pak jsme si ještě vyrazili na zmrzlinu. Následující den jsme se šli rozloučit, a předat i naše šátky.

Co si odnášíme? Určitě neopakovatelný zážitek, nová přátelství a příslib naší návštěvy v Británii. A co bych doporučila? Nebojte se! Nebojte se používat svoji angličtinu a nebojte se do něčeho podobného jít. Je to náročné, ale stojí to za to.“ Alča z RK v Hranicích

Máte chuť pozvat na návštěvu skauty a skautky ze zahraničí, ale nemáte tátu s kontaktem? Nezoufejte! Napište nám na international@skaut.cz, můžeme vám někoho dohodit. Určitě se taky zaregistrujte do Azimuthu, evropské online skautské platformy, kde si budete moci kontakt najít přímo v konkrétní zemi. Na společné dny na táboře nebo jinde nikdy nezapomenete!

Mezinárodním skautským setkáním zdar!

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce