Jak propagovat nábory? Přinášíme přehled možností pro grafiky amatéry, které vám pomohou s náborovými plakáty i příspěvky na Facebook

Nový skautský rok se rozbíhá a to pro mnoho oddílů a středisek znamená připravit nábory, letáčky, pozvánky a propagační materiály. Nejste si jistí, v čem je vytvářet? Nerozumíte si se Skautským vizuálním stylem? Máme pro vás přehled možností a zdrojů, které vám s propagací pomohou.

Nábory jsou o propagaci a k ní často patří vytváření povedených grafik, které zaujmou veřejnost. Ne každý oddíl má ale svého profesionálního grafika, ne každý vedoucí má dostatek času na to, aby se učil s profesionálními grafickými nástroji, ne každý oddíl má dlouholeté zkušenosti s přípravou náborů. Na skautské Křižovatce proto najdete spoustu užitečných textů, které by vám propagaci náborů i jejich přípravu mohly ulehčit.

Grafické nástroje – jaké máte možnosti?

Zajímá vás, kde můžete tvořit skautské grafiky? Nevíte, jak se posunout ve skautské grafické tvorbě? Nejste si jistí, kde najít předpřipravené šablony?

Na tyhle otázky (i mnohé další) najdete odpovědi v tomto článku na skautské Křižovatce.

Jak na Skautský vizuální styl?

Při tvorbě jakýchkoliv skautských materiálů je důležité držet jednotný vizuální styl. Jde o naši vizitku, o první dojem, který má sílu ukázat profesionalitu našeho působení a zdůraznit naši jednotu.

Tahle slova, která uvádějí článek o Skautském vizuálním stylu, platí i pro nábory. Skauting má u nás obecně dobré jméno, a tak se určitě hodí, když si lidé vaši náborovou akci vizuálně propojí s naší organizací.

Pokud si nejste jistí, jak náš vizuální styl správně používat, mohou vám pomoci následující zdroje:

Jak přiblížt skauting veřejnosti?

Pokud chcete nalákat veřejnost na náborovou akci a nabrat nové členy, možná se dostanete k základní otázce: Jak vlastně popsat skauting lidem, kteří o něm nic neví? Máme pro vás tip! Při tvorbě propagačních materiálů si vemte k ruce příručku Jak mluvit o skautingu, ve které najdete odpovědi na tuto otázku i spoustu dalších užitečných rad a návodů.

Jak uspořádat efektivní nábor nových členů?

Nábory nových členů probíhají nejčastěji v září se začátkem školního roku. Do náborových aktivit se ale můžete pustit kdykoliv. Možností je spousta. Vždy je třeba vše předem důkladně připravit a promyslet, co by pro vás mohlo nejlépe fungovat.

Přihlaste se k pořádání náboru a získejte možnost objednat zdarma plakáty, letáky, náborové časopisy a další praktické pomůcky. 

Pokud hledáte tipy, jak uspořádat nábor nových členů co nejefektivněji, pročtěte si tento dokument na Skautské křižovatce.

Držíme vám s nábory palce!

Za komunikační tým
Hana Kolářová – Hadka | Redaktorka externí komunikace
hana.kolarova@skaut.cz