Hledáme lektory a posily pro Persoodbor

Nástupnictví, mentoring, dlouhodobá dobrá spolupráce při vedení oddílu nebo střediska, řešení mezigeneračního napětí, zapojení dospělých nováčků, spolupráce s lidmi s psychickými potížemi v týmu. Tato témata se řeší snad na všech střediscích, okresech i v jiných skautských týmech. Proto hledáme zájemce o skautskou personalistiku a lektorské posily pro všechny kraje!

Aby mohli holky a kluci zažívat skvělá skautská dobrodružství, je třeba mít stabilní týmy ve vedení oddílů i středisek. Jsme rádi, že si to spousta vedoucích uvědomuje a chce situaci na svém středisku zlepšit nebo se inspirovat zkušenostmi odjinud. Stoupá zájem o personalistické semináře na klíč. V tuto chvíli nabízíme témata “Skautská personalistika a řízení”, “Mentoring jako přirozená věc ve skautingu”, “Začlenění dospělého nováčka” nebo “Komu předat štafetu? Nástupnictví v praxi”, ale je možné se dohodnout i na spojení témat či jiných tématech, která vás pálí. 

Zatímco zájem o semináře stoupá, počet lektorů stagnuje a obáváme se, že ne všechny zájemce v budoucnu zvládneme uspokojit. Jsme si ale jisti, že je ve všech krajích dostatek lektorsky i personalisticky nadaných skautů a skautek. Třeba zkušení současní či bývalí vedoucí středisek, vedoucí týmů větších i menších akcí, instruktoři, zpravodajové střediskových či okresních rad nebo skauti, kteří se personalistikou zabývají profesionálně. Jsi to právě ty? Přidáš se k nám? Jestli tě to zaujalo, ale nejsi si jistý/á, ozvi se na lide@skaut.cz. Probereme spolu, která role by ti mohla sednout, můžeš si to nezávazně vyzkoušet. Potom se můžeš stát přímo členem/​kou Persoodboru, nebo jen spolupracovníkem pro určité téma, nebo lektorem pro personalistické vzdělávání na klíč ve svém kraji. Bylo by skvělé, kdyby měl Persoodbor v každém kraji svého zástupce a lektory pro personalistická témata!

Persoodbor se schází obvykle jednou za dva měsíce. Schůzky probíhají podle možností osobně nebo online, takže přidat se můžeš, ať bydlíš kdekoliv. Nejbližší schůzka Persoodboru bude 29.3.2022 večer. Budeme diskutovat hlavně o tom, jak pracovat s rovery, abychom jim umožnili prožít roverský výchovný program a zároveň abychom jim otevírali cesty k různým činovnickým funkcím a dalším rolím v Junáku a podpořili je v postupném přebírání zodpovědnosti. Jak pomoci vedení středisek komunikovat s mladší generací a propojovat potřeby roverů jako nejstarší výchovné kategorie s potřebami střediska na zabezpečení činnosti oddílů. Zajímá tě to? Chtěl/​a by ses přidat ke schůzce nebo si o tématu jen popovídat v užším kruhu? Neváhej dlouho a napiš na lide@skaut.cz.

Těšíme se na spolupráci s novými členy, spolupracovníky a lektory Persoodboru!

Petra Bašová - Fidla
koordinátorka personalistických projektů a Persoodboru