Dotace na táborové vybavení prostřednictvím MASky, dotace na rozvoj venkova

Rychlý růst pořizovacích nákladů táborového vybavení vede k obavám, že se nepodaří udržovat vybavení táborů (táborový set) v dostatečně použitelném stavu nebo to povede k potřebě výrazného zvýšení ceny táborů. Zajímavou dotační možností jsou dotace na rozvoj venkova, kde lze získat dotaci nejen na táborové vybavení v řádu jednotek statisíců Kč a přibližně 20% spoluúčasti.

Místní Akční Skupina (MAS) je společenstvím obcí, firem a neziskovek se společným cílem rozvoje vymezeného regionu.  Do území MAS nejsou zahrnuty větší města (okresní a krajská). Pokud nevíte, zda a do jaké MASky patří vaše obec, zobrazte si mapu, přibližte svoji obec, zobrazte svoji MASku a seznamte se s obsahem jejího webu, kde najdete i kontakty na zaměstnance.

MASky slouží k získávání a rozdělování finanční podpory a dalších zdrojů koncovým uživatelům. Nejdříve mapují potřeby v rámci svého území a následně k těmto potřebám žádají dotace a vytvářejí v rámci možného specifická pravidla pro jejich rozdělování. Aby vás MASka mohla podpořit, musí o vašich potřebách nejprve vědět. Každá MASka má zaměstnance a poskytuje individuální konzultace záměrů a semináře pro danou výzvu. Individuální konzultace tváří v tvář jsou zásadní a těžko nahraditelné! Při hodnocení projektů mohou být předchozí konzultace bodově zvýhodněny, aby se předešlo vracením žádostí.

V dotačním slovníku je skautská činnost neformálním vzděláváním, v připravovaných programech hledejte podporu neformálního vzdělávání.

Dotační období nebývá shodné s kalendářním rokem, může jít o víceleté projekty. Administrativně se jedná o náročnější dotace, než jsou běžné provozní dotace.  Je zapotřebí nastudovat poměrně rozsáhlá pravidla. Obecná pravidla pro poskytování dotací pro rozvoj venkova jsou např. na MAS Moravský kras.

V rámci EU dotací se můžete setkat s podporou de minimis. Jedná se o přípustnou veřejnou podporu malého rozsahu do výše 200 000 EUR za poslední tři po sobě jdoucí účetní období. V případě Junáka - českého skauta se můžete setkat s dotazem nebo potřebou čestného prohlášení, zda se limit vztahuje na každý pobočný spolek samostatně nebo se posuzují všechny naše pobočné spolky společně. V případě Junáka - českého skauta jsou střediska nezávislé a limit 200 000 EUR platí pro každé středisko samostatně, protože nelze střediska ovládnout výměnou jejich vedení shora. Specifickým případem mohou být ZvOJ, podle toho, kdo může jmenovat a odvolávat vedení (statutárního zástupce) zvláštní jednotky.

Shrnutí: zjistěte si, zda a do jaké MASky patříte, kontaktujte manažera/​ku pro rozvoj venkova a domluvte si konzultaci, zda a jak může být vaše OJ podpořena.  Každá MASka to má jinak, svoje pravidla pro rozdělování dotací si vytváří na základě poptávky zdola. Kde není poptávka na podporu neformálního vzdělávání, nebude neformální vzdělávání nejspíš podporováno. Společný postup OJ na území MASlze doporučit.

 Ivo Brzobohaty - Ještěr

Garant pro nemovitosti