Chystám program na červen

Inspirace na nový měsíc je tady. Co v červnu a nadcházejícím létě podniknout? Tipy na témata, kterým se věnovat a aktivity k vyzkoušení najdete právě v tomto článku.

Hned zkraje měsíce si připomínáme Den životního prostředí (5. června). Víte, která odborka se životním prostředím zabývá? Je to Zelený Edison / Zelená Edisonka a najdete v ní i téma obnovitelných zdrojů a úspor energie, ale i odpovědného občanského života. To se týká i šetrného provozu u vás doma, v klubovně, na táboře nebo výpravách. Kde se bere energie a jak s ní šetrně nakládat, zjistíte třeba s aktivitou na Chystám program Čím to je. Zjistěte si například spotřebu energií nebo potravin v domácnosti nebo na táboře a zkuste na základě svých poznatků navrhnout takové změny, aby se negativní dopady na prostředí snížily. Vyrobte si třeba vlastní ekologická mýdla a saponáty na nádobí, kterými nezatížíte své tábořiště. Nahlédněte do PUSY (Příručka udržitelných skautských akcí), kde najdete konkrétní tipy. 

17. června je světový den zaměřený na naše dopady na životní prostředí, konkrétně Den proti rozšiřování pouští. Každoroční svátek se snaží upozornit veřejnost na hlavní důvod rozšiřování pouští a sucha, kterým je právě lidská produkce a spotřeba. K tomuto dni lze vztáhnout aktivity Je libo čokoládu?, Jak to vidíš se změnou klimatu nebo Evokace ke klimatické změně, a nebo Cesta džín

Poslední zmíněná, je také jednou z programů, které si mohli vyzkoušet skauti a skautky na Národním skautském jamboree. Na Chystám program v programovém bloku Aktivity z NSJ, jich najdeš ještě mnohem víc, převážně ke stezkám a odborkám. Vezměte je třeba na tábor a vyzkoušejte je s oddílem.

Táborový program můžete snadno vyhledávat podle podoblastí skautské výchovy. Na webu najdete praktické aktivity k tábornické praxi i pobytu v přírodě. Inspiraci pro aktivity s přírodou můžete načerpat třeba i v tomto článku z časopisu Skauting. Zkuste objevit i aktivity zaměřené na vaše přátelství a vztahy v oddíle. Využijte jedinečné táborové atmosféry třeba s Každý má své bohatství, Inspiračním bingem nebo se pusťte do Dobíjení baterek

Jak pracovat na táboře s družinami? Nepřehlédněte tento článek ze Zpravodajství. 

Tábor může být i vhodným místem k zamyšlení a duchovním výzvám (nejen těm spojeným se sliby). Věnujte se společně skautským hodnotám a myšlenkovým základům. Na Chystám program jsou například aktivity k nové ideji vlčat a světlušek, které najdete v rozšířeném filtru pod štítkem “Idea VaS”. Ke skautskému slibu a zákonu jsou zase různé aktivity přehledně v programovém bloku Skautský slib a zákon.

Právě teď mají roveři a rangers jedinečnou šanci zapojit se do testování nového roverského programu. Podívejte se do databáze projektů a výzev, které si můžete kdykoliv vyzkoušet, a pokud k nim chcete dát i zpětnou vazbu a pomoct tak směřovat roverský program, přihlaste se jako testovači.

Pokud máte osvědčenou aktivitu, určitě ji přidejte na web Chystám program, aby ji mohli vyzkoušet i ostatní! Stačí se přihlásit a kliknout na Přidat aktivitu.

Za programový tým ústředí
Anežka Bednářová