Mějte data o klubovnách ve skautISu aktuální, i když zrovna nenabíráte.

Udržujte data ve skautISu stále aktuální a to i bez ohledu na to, zda zrovna nabíráte či nikoliv. Údaje ve skautISu jsou důležitým zdrojem informací. Pokud chcete mít svá data zveřejněná co nejdříve, stihněte údaje aktualitovat do 8. 9. 2023. Potom budou data aktualizována až v měsíčních intervalech

Pravidelně aktualizujte údaje o klubovnách, základnách a tábořištích ve skautISu. Jde o často využívaný zdroj informací pro skautskou i neskautskou veřejnost. Zájemcům o naši činnost z řad veřejnosti je možné tímto způsobem nabídnout správná a vždy aktuální data na mapy.cz, mapy.google.czskaut.cz anebo je naopak skrýt. Pro skauty to může být zdrojem správných informací o vaší činnosti.

Odkud informace pochází?

Na všech místech se využívají data ze skautISu. Na skaut.cz jsou dostupné ve větším rozsahu a naopak na mapy.cz a mapy.google.cz se objevují jen základní informace (adresa, kontaktní údaje).

Tyto údaje se využívají v době náborů, pokud zrovna do oddílu nabíráte, anebo slouží jako zdroj informací o dané skautské jednotce a jejich aktivitách například vyšší organizační jednotce.

Jak často se údaje aktualizují?

Údaje na skaut.cz se aktualizují každý den v noci. Na mapách Google a na mapy.cz se údaje aktualizují přibližně v měsíčním cyklu po celý rok. Nemusíte mít tak obavu, pokud byste nestihli začátek září.

Nejdůležitější je období registrace nebo období koncem srpna a začátku září, kdy rodiče potenciálních nováčků hledají informace o oddílech, a tak se informace k aktualizaci zadávají častěji. Je vhodné informace pravidelně aktualizovat v závislosti na změnách, které provádíte.

Nabíráte do oddílu?

Pokud nabíráte nováčky do skautského oddílu, a chcete, aby vás veřejnost snadno našla, je nutné mít data ve skautISu aktuální.

Informace o tom, kde má skautský oddíl klubovnu a jak ho kontaktovat, jsou dostupné hlavně na těchto třech místech:

  • skaut.cz (skautský web pro veřejnost - inforamce o oddílech a klubovnách)
  • mapy.cz (mapy společnosti Seznam.cz - informace o klubovnách)
  • mapy.google.cz (mapy společnosti Google - informace o klubovnách)

Do oddílu nenabíráte? I tak drže informace aktuální…

I přesto, že můžete mít pocit, že se vás aktualizace kluboven a náborů ve skautISu netýká, je vhodné data držet stále aktuální a pravidelně zaznamenávat změny – například zrušit neaktuální stav v náborech, zaznamenat využívání nové klubovny vaší jednotkou apod.

Všechny údaje, které nechcete, aby veřejnost viděla, je možné označit jako skryté. Tím pak například docílíte toho, aby vaše jednotka nebyla vidět na mapě náborů. Naopak pokud byste chtěli být viděni i přesto, že nenabíráte, skautIS nabízí možnost, jak přidat poznámku pro rodiče (viz níže).

Stručný návod, jak údaje ve skautISu aktualizovat

V naprosté většině případů půjde jen o kontrolu současných údajů. Údaje používané v mapách se ve skautISu nacházejí na třech místech:

1. Záložka "Kontakty" (z pohledu střediskového administrátora) – tady lze zkontrolovat, editovat, zveřejnit nebo naopak skrýt telefonní číslo, e-mail a web, které jsou pro hledající rodiče klíčové. (Pokud nezveřejníte e-mail ani telefon, bude obtížnější vás kontaktovat.)

2. Záložka "Nemovitosti a základny" (z pohledu střediskového administrátora) – je důležitá pro určení místa a správné zobrazení adresy klubovny. Oddíl zde jen vybírá užívání již existující nemovitosti. Středisko má navíc možnost přidávat i nové nemovitosti (neboť středisko klubovnu vlastní, nebo na ni má uzavřenou nájemní smlouvu). Pokaždé je třeba pracovat ve správné roli - jak střediskové, tak i oddílové.

Jak postupovat je detailně popsáno na odkazu: https://napoveda.skaut.cz/​skautis/​jednotka/​nemovitosti

3. Záložka "Nábory" (z pohledu oddílového administrátora) – zde lze zadat informace o tom, pro koho oddíl je (kluci, holky, věk) a časy schůzek. Důležité je zadat, v jaké zveřejněné klubovně schůzky probíhají, jinak se údaje nemají kde na mapě zobrazit. Náborové údaje se používají jen na www.skaut.cz a skautských webech spolupracujících se skautISem (pro Google a Seznam se nepoužijí). Informace o zadávání náborových informací popisujeme ve skautské nápovědě.

Mějte na paměti, že pokud zveřejníte data v sekci nábory, veřejnost bude vnímat informaci tak, že nabíráte nové členy. Pokud nové členy nenabíráte a nechce, aby vám rodiče z řad veřejnosti volali ohledně nováčka do vašeho oddílu, doporučujeme zveřejnění náborových dat zvážit a nebo přidat doplňující poznámku, a tak se vyhnout nepříjemným situacím.

Upozornění: Aby se klubovna s náborovými údaji na mapách zobrazovala, je nutné ve skautISu u jejího užívání na záložce "Nemovitosti a základny" zaškrtnout, že má být klubovna zveřejněna! Bez toho se žádné údaje o klubovně a náborech nedostanou na žádný jiný web. Zároveň když naopak záznam "zneveřejníte", tak se informace ze všech webů odstraní.

Jak si zkontrolovat, že to máte správně?

Základní přehled všech údajů, které o sobě oddíl/​středisko zveřejňuje pro mapy a veřejný web, najdete přímo ve skautISu v záložce “Náhled veřejných údajů”. Můžete se však podívat i na skautský web pro veřejnost, kde je mapa s kontakty na oddíly, respektive klubovny. Na skaut.cz se změny zanesené do skautISu aktualizují každý den v noci. Pokud je vše v pořádku, objeví se odpovídající údaje (v menším rozsahu, třeba bez časů schůzek) dříve či později i na Seznamu a Googlu. Pokud se klubovna nedá najít vůbec, bude to nejspíš tím, že nejsou zadané všechny povinné údaje.

Google navíc umožňuje o klubovnách zobrazovat více informací (jako jsou fotky apod.). Pokud byste si takové údaje chtěli upravovat přímo na stránkách Google map, stačí napsat na podpora@skaut.cz, o kterou klubovnu má jít a na jaký e-mail máme poslat pozvánku ke správě daného místa.

I zde nakonci připojujeme podrobný návod, jak všechno zadat do skautISu: https://napoveda.skaut.cz/​skautis/​jednotka/​nemovitosti

Jan Chmelař
Asistent organizačního zpravodaje