Mimořádný Valný sněm: přidáváme 8. prvek SVM "Zapojení do společnosti". Jak na něj? Přinášíme přehled

Co přináší prvek nového do skautské výchovné metody? A kudy do toho, když vedu oddíl nebo jedu na valný sněm, kde bude nový bod metody přidán do stanov? A nějaké příklady dobré praxe byste neměli? Ano, měli! Odpovědi najdeš v záznamu streamu a dalších přiložených materiálech. Proscrolluj si a přines na vaši oddílovou radu první námět.

Pusť si živák

Záznam z živého vysílání z 1. března 2022 věnované právě tématu Zapojení do společnosti má 1h a 18 minut. Pusť si jej na obrazovce a nebo třeba jen do uší při tvém cestování. Ve streamu se seznámíš:

  • se 4 pilíři: pomůcku, jak s tímto prvkem pracovat (nejen) v oddílech 
  • se 3 inspirativními hosty, s jejich projekty a pohledy na věc (zde si můžeš prohlédnout jejich medailonky a projekt Obnovy Staré Vody)
  • se 2 typy podpory: metodickým a finančním (souhrn najdeš v prezentaci)
  • 1 evokačním videem (které v záznamu nebylo dobře vidět, můžeš jej tak shlédnout zde)

Ulož si složku

Podpůrné materiály k prvku Zapojení do společnosti najdeš všechny pokupě ve sdílené G složce: mimo odkazy ze streamu tam najdeš např. i prolinky na metodické články z časopisů.

Rovnou tě ale odkážeme na 00_Rozcestník zdrojů - tam máš prolinkované vše, co najdeš ve složce i mimo ni, co by se ti mohlo k práci s 8. prvkem hodit.

Jsi-li na scestí, zamiř na rozcestí, tedy na Křižovatku

Ke všem bodům skautské výchovné metody najdeš ucelené shrnutí na skautské Křižovatce: co přináší do výchovy a co využiješ při práci v oddíle. Konkrétně se dočteč, jak dané prvky rozvíjet s různými věkovými kategoriemi, jaké otázky si klást při reflexi a kde hledat inspiraci. O prvku Zapojení do společnosti nevyjímaje! Tak třeba přines reflexivní otázky na další oddílovou radu.;) 

Nasměruj své oddílové aktivity díky Globálnímu kompasu

Kde váš oddíl stojí a kam jeho činnost směřovat, když se snažíte podpořit rozvoj jejich globálního občanství? Na to přeci skvěle poslouží kompas! Globální kompas je online evaluační nástroj. Pár kliků na interaktivním webu a získáš představu, co dále v oddíle rozvíjet. Ba co víc, sadu inspirativních kroků a programů, které lze rovnou uplatnit. A proč to všechno? Protože oddíl, který “myslí na svět” (svým programem, oddílovou kulturou a komunikací) vychovává otevřené a kriticky smýšlející jedince, pro které je zapojení do společnosti samozřejmostí. 

Zažij workshop

Rád/​a bys poodkryl/​a, jak metodicky na to, když chceš s oddílem či střediskem udělat smysluplný dobrý skutek? Zajímá tě jak uvést v praxi 4 pilíře? Co přináší konkrétně do oddílu? Chtěl/​a bys načerpat inspiraci na konkrétní smysluplné projekty? Přijmi pozvání na online workshop 20. dubna od 18 hodin. Pro účast se nezapomeň přihlásit prostřednictvím formuláře.

Nevychází ti termín, ale workshop k 8. prvku bys uvítal/​a? Napiš na skautinazemi@skaut.cz a nějak s domluvíme. Odbor nabízí workshop v rámci Vzdělávání na klíč.

Získej peníze

Chceme podpořit projekty, které budou rozvíjet prvek Zapojení do společnosti. Máš nápad na projekt, kterým by tvůj oddíl mohl spolupracovat s místní komunitou a vytvořit tak něco prospěšného pro své okolí? Chtěl/​a bys takový projekt zrealizovat? Přihlaš se do grantové výzvy a získej minigrant v hodnotě do 4000 kč. Více o výzvě si přeti zde. Přihlásit se můžeš do 30.4. 2022.

První krok? 

Nebát se. Nejde o nic nového nebo velkého! Stačí se podívat na to, co už děláme a nasvítit to optikou toho co přináší 8. prvek za myšlenky. Přinese to třeba nějaký nový nápad, jak rozšířit stávající aktivitu oddílu, nebo na to, jak jinak zapojit kluky a holky do rozhodování o činnosti. A jak říkal Jambo v závěru streamu: “Někdy je dobré zeptat se i těch dětí, co by chtěly dělat jinak? Co myslí, že je dobrý.” 

 - - -

Přejeme vám mnoho zdaru ve vašich oddílech, střediscích či vzdělávacích kurzech se snahou Zanechat svět o něco lepší! Prvek Zapojení do společnosti je něco, co nám to pomáhá snáze naplňovat.

 -

Za odbor Skauti na Zemi

Markéta Musilová - Blecha