Družinový kalendář – svátek přezdívek, plánování i nové odborky

Tápou tvoji rádci a rádkyně co dělat na družinovkách? Přemýšlí, jak zapojit stezku do svých programů? Podle čeho vybírat úkoly z odborek včetně těch nejnovějších? Chtějí vědět, kdy mají dle přezdívky svátek a družinové akce na očích? Právě proto ti i letos přišel s červnovými časopisy družinový kalendář. Vyvěs jej v klubovně! A čti jak jej využít při práci se stezkou, odborkami i plánování nejen družinovek.

Co v kalendáři najdeš?

I letos na každý týden jednu aktivitu. Oproti loňskému roku jsme část aktivit obměnili, ale pořád platí, že:

  • každá aktivita se váže ke stezce nebo odborce včetně nedávno vydaných.
  • aktivita je spojena s významným dnem v týdnu nebo s ročním obdobím

Každý den mají některé z častých skautských přezdívek svátek. 

Kalendář pomáhá plánovat družinovky

Stačí jen mrknout, co za aktivitu je na daný týden. Aktivity jsou vybrané pro celou družinu tak, aby šly plnit na schůzkách v daném období. Rádce či rádkyně si dle nápadu připraví program.

Příklad: Rádci na srpnové oddílové radě plánují schůzky na září, ale na některé schůzky nemají moc nápadů. Mrknou do kalendáře a spolu s ním naplánují zbytek měsíce: Družina Žabek bude mít besedu nad přečtenými knížkami z léta – každý si jednu přinese a představí ostatním. Družina Knoflíků se naučí pozdravit a poděkovat v 5 jazycích. Každý si vylosuje jeden jazyk a zkusí hledat ve slovníku nebo v mobilní aplikaci a pak to naučí ostatní.

Hledáš další tipy, jak rádcům pomoci s plánováním? Zkus nové plánovací stránky rádcovského zápisníku!

Kalendář pomáhá s pestrým programem

V kalendáři najdete inspiraci na aktivity týkající se přírody, tvoření, sportu tábornických dovedností, kamarádství, ale třeba i aktivního občanství. Nabízí totiž aktivity za všech oblastí stezky a odborek. Inspirujte se na celý rok nebo si vyberte, co potřebujete.

Příklad: Družina Kosatek na schůzkách nejraději hrála lakros. Rádkyně Malina věděla, že program schůzek by měl být různorodější, ale trochu tápala jak na to. Vedoucí jí poradila, že jí pomůže kalendář. Malina má tak zdroj zajímavých nápadů – družina Kosatek už měla kurz vaření, tvořila rodokmeny nebo vyráběla adventní věnce.

Kalendář nabízí stezky a odborky na každou schůzku

Každá aktivita vychází z úkolu ve stezce nebo odborce. Rádci a rádkyně tak najdou každý týden inspiraci, jak tyto nástroje zapojit. Můžete se buď inspirovat na každou schůzku nebo jen ve chvíli, kdy potřebujete nápad do plánu schůzek. Do kalendáře jsme zapojili i nedávno vydané odborky – Grafický designér/​Grafická designérkaMatematik/​MatematičkaChemik/​ChemičkaKouzelník/​Kouzelnice, Fyzik/​Fyzička.

Příklad: Na táboře a na výpravách se plnění stezek družině Bakterií dařilo. Ale na schůzkách plnění vázlo, už dva měsíce si nikdo nic nesplnil. Rádce Špendlík si nevěděl rady, jaké úkoly se na schůzky hodí. Spolu s vedoucími začal používat kalendář. Plnění stezek se tak objevuje přibližně na každé druhé schůzce.

Kalendář jako symbolický rámec

Aktivity jsou většinou navázané na významný den v týdnu. Ať už jde o státní svátek, mezinárodní den nebo výročí zajímavé události. Využijte významný den jako symbolický rámec pro program dané schůzky – zjistěte si o dni více, připravte k němu další aktivity, zahrajte si hry motivované významným dnem apod.

Příklad: Rádce Magnet si připravil schůzku na téma volby. Využil aktivitu z kalendáře: v zábavném kvízu všichni zjistí, jak fungují volby. Kdo se volí, jak vypadá volební lístek, kdo v jejich kraji kandiduje, o čem zastupitelstvo může rozhodovat a co řešilo naposledy. V druhé části schůzky si pak zkusí dvojice vymyslet vlastní stranu a uspět s ní v družinových “volbách”.

Kalendář jako kalendář  

Díky kalendáři budou mít kluci a holky důležité termíny v klubovně na očích. Může jít o oddílové a družinové akce, dopsané narozeniny členů a členek družiny, zvýrazněné svátky jejich přezdívek či doplněné netradiční přezdívky, …

Příklad: Družina skautek Rizota slaví narozeniny a svátek každé členky. Oslavenkyně má ozdobenou čepičku, ostatní jí zazpívají speciální písničku a přinesou něco k snědku. Aby Rizota na oslavy nezapomínaly, doplnily je do kalendáře a na konci každé schůzky se podívají, jestli a kdo slaví. A protože si doplnily i svoje netradiční přezdívky, slaví všechny skautky alespoň dvakrát.

Komu kalendář přišel? Kde ho seženu?

Všem vedoucím skautů a skautek s časopisem Skauting. Ke stažení ho najdeš na radce.skaut.cz. Pokud máš ke kalendáři dotaz napiš na stezka@skaut.cz  

Za týmy skautských stezek, odborek a Skautský odbor
Martina Adamcová