Plňte na táborech odborky – zařaďte i ty nejnovější!

“To je jako kouzlo!” zvolal Harry, který si zrovna plnil odborku Kouzelník. Na podmračené obloze se objevila duha. Cvak ji běžela vyfotit: “Budu mít další úkol z odborky splněný, jednou budu slavná Fotografka!” Žárovka se rozzářila a začala popisovat, jak duha vzniká. Teď, jak si začala plnit novou odborku Fyzikářka, nám všechno dopodrobna vysvětluje. “Na konci duhy je poklad,” zasněně odpověděla Jasmína a ponořila se do své oblíbené knížky, ze které nám o poledním klidu předčítá.

Blíží se tábory a my přinášíme tipy, jak odborky na táborech využít. Inspirujte se aktivitami z odborek, i když jste zatím v oddíle žádnou neplnili. V tipech najdete i tři nové odborky, další dvě nové jsou na webu. Prozkoumejte je!

Kouzelník/​Kouzelnice

Vyzkoušejte na táboře psaní neviditelným inkoustem nebo procházení skrz papír. A pokud už v oddíle nadšeného kouzelníka či kouzelnici máte, zpestřete si táborové ohně vystoupením. Zkušenější mohou zase nabídnout zájemcům výuku kouzel například o poledním klidu. 

Fyzik/​Fyzička

Ptají se všichni pořád kolik je hodin? Čas na plnění úkolu Sluneční hodiny. Na léto také doporučujeme pokusy s Nenewtonskou kapalinou. Hodí se , když se mohou kluci a holky hned umýt. Tábor je taky příležitost zažít různé fyzikální jevy v praxi – cestou na tábor dopplerův jev, duha při letních deštích, blesk při bouřce, … 

Matematik/​Matematička

Na táboře můžete klukům a holkám ukázat, že matematika je zábava a všude kolem nás. Hledejte geometrické útvary v okolí tábořiště, počítejte pravděpodobnost při deskových hrách, naučte se nový způsob šifrování. Nabídněte na polední klid či do fronty na latrínu sudoku nebo logické hlavolamy. Zkušenější možná už před táborem pomáhají tvořit v tabulkách pokladní knihu nebo propočítávají materiál na táborové stavby.

Kuchař/Kuchařka

Na táboře se vám mohou hodit např. aktivity na krájení, postupy vaření a služba v kuchyni. Můžete se seznámit s potravinovými alergiemi, vyzkoušet různá kynutá těsta, přírodní čaje, zálesácké vaření, udělat si oddílovou kuchařku, uspořádat si kurz vaření, upéct chleba či různé moučníky. Také můžete zjišťovat, odkud jsou potraviny, jaké je jejich složení nebo mapovat jejich ceny. A navíc zkusit vymyslet, jak vyprodukovat co nejméně odpadu.

Plavec/​Plavkyně

Ta se přímo nabízí. U nás jsou neoblíbenější aktivity „Ani nitka mokrá“ a „Svléknutí se ve vodě“. V článku v Kapitánské poště se podívejte na metodické okénko. Připomenete si bezpečnost u vody, jak podpořit slabší plavce, jak si vyzkoušet záchranu tonoucího, jak měřit ve vodě vzdálenost (či jak si házečku vytvořit), jak skákat do vody nebo se potápět k předmětům (a jak lze dobře umístit předměty pod hladinu). Nechybí ani tři vodní hry, které na táborech také můžete využít.

Fotograf/​Fotografka

Zaznamenejte průběh tábora, vyfotografujte fotoromán, vytvořte reportáž z tábora, zkuste panoramaticky zachytit tábor a vyfotit fotku do Polibku múzy – letošní téma je Možnost volby.

Uzlař/Uzlařka

Provázků na táboře je vždycky dost, zkuste s nimi staré/nové věci. Pokud už umíte vázané stavby a nízké lanové překážky, tak proč nezkusit třeba slackline a lasování? Základní šestka vám nedělá problémy, tak co třeba vytvořit náramky z provázků, naučit se ozdobné uzle, postavit provazový žebřík, zopakovat si přebírání a skákání gumy?

Meteorolog/​Meteoroložka

Jaké bude počasí? Je hned druhá nejčastější otázka po „Kolik je to ještě kilometrů“. Zkuste si postavit vlastní meteorologickou stanici. Můžete tak zkoumat teplotu, tlak vzduchu, směr větru, vlhkost v ovzduší. A není to tak složité. K tomu se můžete dívat na mraky a poznávat různé typy. Je 10 základních typů a podle nich poznáte, jaké bude počasí.

Hvězdář/Hvězdářka

Kdo by neměl rád pohled na noční oblohu, pozorování hvězd a příjemné usínání? Povídejte si pověsti, zkoumejte nová souhvězdí pomocí otáčivé mapy (příloha časopisu Skaut z dubna), zakreslujte si pohyby hvězd. U nás je oblíbenou aktivitou vytvořit z náměstíčka hvězdnou oblohu. Vzít svíčky, propojit je klacíky (tzn. vytvořit souhvězdí) a nastudovat si báje. Pak mezi nimi za svitu svíček chodíme a představujeme si jednotlivé pověsti. Postupně se dozvídáme, že i blízkost různých souhvězdí má nějaký důvod.

Zdravotník/​Zdravotnice

Na zdravovědu a pomoc ostatním je kladen důraz běžně. Tábor ale skýtá více možností, než schůzky a výpravy. Vytvořit si osobní lékárničku, ušít si ji, nakoupit si do ní vše, co potřebujeme, vyzkoušet si ošetřit drobná poranění, hlídat si pitný režim, podívat se, co všechno obsahuje táborová lékárna, popovídat si s táborovým zdravotníkem, co jeho práce obnáší, pochopit význam rozcviček a otužování.

Mapař/Mapařka

Výlety do přírody znamenají nutnost dobré orientace. Pokud jsou děti ve skupinkách, musí se spolehnout sami na sebe. Jak najít světové strany v noci? Podle čeho dalšího se dá ještě orientovat? A už opravdu všichni v družině rozumí měřítku mapy? Jak vypadalo podle mapy naše tábořiště před sto lety? A co si vytvořit model 3D tábořiště a odvézt si ho zpátky do klubovky? Běželi jste už orientační běh? Vyrobili jste si kompas?

Skautský historik/​Skautská historička

Již brzy bude současný tábor historií. Co lze udělat proto, abychom si ho v paměti uchovali, až na něj budeme za deset let vzpomínat? Texty, fotografie, nahrané vzpomínky, jak je vhodně uložit, aby vydrželi dalších deset let? Na táboře se bavíme o slibu a zákonu, zpíváme skautskou hymnu, používáme skautský znak, plníme stezky i odborky, ale kde se vzaly? Co se dopátrat jejich historii? Vyzkoušejte připravit program jednoho dne tábora tak, jak by vypadal před sto lety. Co na to říkaly děti? Líbilo se? Dovedou si to představit, že by takto na táboře byly třeba měsíc? Podobně můžete vyzkoušet hry z počátků skautingu. Baví nás teď stejně jako před sto lety?

Vyfoťte se, jak plníte odborky, rádi vaše fotky uveřejníme na webu případně v časopise.

Pavla Sýkorová – Gymi
Koordinátorka revize odborek