Aktualizováno: Pomoc po tornádu | Skautský dobrovolnický kemp v Ratíškovicích (uzavřen)

Pro skautské dobrovolnice a dobrovolníky se otevírá skautský dobrovolnický kemp v Ratíškovicích. Jste zváni a vítáni!

AKTUALIZACE z 5. srpna: Pro malý zájem o ubytování ve skautském dobrovolnickém kempu jsme se ho rozhodli dne 4.8. ukončit. Nicméně i nadále je potřebná pomoc v obcích postižených tornádem. Především v Mikulčicích, Moravské Nové Vsi a Hruškách. Minimálně do konce léta nebude problém přijet přímo na místo bez ohlášení a uprostřed vesnice, kde jsou i krizové štáby, vám místní koordinátoři dají práci. Na mapy.cz jsou krizové štáby zaznačené a můžete je tak snadno najít i z domu. Práce je potřebná i nekvalifikovaná. Nemusíte být řemeslník a přesto můžete být platní. Ubytování je možné ve vlacích v Hruškách zeleznicepomaha.cz, případně si můžete vzít vlastní stan a vlastní vybavení a přespat přímo v obci, ve které budete pracovat. Odpadne vám tím každodenní transport a budete celou dobu přímo na místě. Tohle je nutné konzultovat s koordinátory, aby se stany stavěly na místech, kde je to vhodné. Nadále platí, že dobrovolníci mohou přijet až od 15 let. Mladší 18 let musí mít dospělý doprovod, který za ně zodpovídá.

V případě dotazů pište na tornado@skaut.cz a nebo volejte 723 315 453 – Pavel Martinek – Šmudla.

Následuje původní text.

Role Domu kultury Hodonín, dosavadního hlavního dobrovolnického a materiálového centra zasažených oblastí, koordinovaného skautskými dobrovolníky, je postupně umenšována a během víkendu 9. až 11. července úplně skončí. Koordinační roli postupně přebírají město Hodonín, postižené obce a humanitární neziskové organizace. Urgentní koordinace, o kterou se v místě starali ve velké míře skautky a skauti, už nebude potřeba.

I nadále bude třeba dobrovolnické pomoci. Pro ubytování skautských dobrovolnic a dobrovolníků se od 9. července nově otevírá skautský dobrovolnický kemp na pozemku klubovny střediska v Ratíškovicích, za finanční podpory Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Aktuálně není zřejmé, jaké dobrovolnické pomoci bude třeba a jak dlouho. Skautský dobrovolnický kemp je otevírán s předem neznámým termínem uzavření, je ale velice pravděpodobné, že jej nebude třeba celé léto. Pokud se chcete dobrovolnicky na několik dnů nebo třeba na týden zapojit, hlaste se spíš dříve než později. Nabízejte se jako dobrovolníci pouze tak, aby to nemělo dopad na Vaši roli na táborech či vzdělávacích akcích.

Skautský dobrovolnický kemp nabízí místa na Vaše vlastní stany, WC, sprchu, elektřinu v budově, možnost společného vaření z poskytnutých potravin. Pojme v každém okamžiku několik desítek dobrovolníků. Platí běžné epidemické podmínky pro účast na hromadné akci (test, očkování, nákaza). Na místě budou k dispozici aktuální informace o potřebě pomoci v konkrétních obcích. Z kempu nebude zajištěna doprava na místa pomoci, ta je na samotných dobrovolnících. I v průběhu skautské pomoci po tornádu platí standardní skautské úrazové pojištění.

Pro přihlašování k využití skautského dobrovolnického kempu využívejte již existující formulář. Případné dotazy můžete posílat na tornado@skaut.cz.

Aktuální zprávy z kempu najdete na Facebooku.  

Díky všem za pomoc postiženým obcím a rodinám!

Za koordinační krizový štáb Skautské pomoci po tornádu

Pavel Martinek – Šmudla | koordinátor skautského dobrovolnického kempu

Petr Vaněk – Permi | místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti