Zažij dobrovolničení na mezinárodní skautské základně v Česku, i 2 týdny tě hodně posunou!

Věděli jste, že letní dobrovolnický pobyt na mezinárodní skautské základně v partě mladých můžete zažít i na Kaprálově mlýně kousek od Brna? Čtěte, jak 15 dní posunulo 16letou Hanku!

Jaké to je vyrazit do zahraničí na mezinárodní skautskou základnu a strávit tam v partě mladých dobrovolnic a dobrovolníků kousek nebo velký kus léta už dobře víte z minulých článků. Víte ale, že totéž můžete zažít v Česku a nemusí vám ještě být 18?

Kousek od Brna je mezinárodní skautská základna, Kaprálův mlýn, která se dokonce pyšní označením SCENES, tedy Scout Centres of Excellence, Nature and Sustainability. Během roku, a hlavně v létě hostuje skauty a skautky ze zahraničí. Jezdí tam tábořit, na činovnická setkání a taky na dobrovolnický pobyt, pokud jsou ve věku do 30 let. I ty se můžeš přidat k téhle mezinárodní partě, pomoct skvělému místu a třeba si nastartovat angličtinu, než se vydáš do zahraničí. Hanka to zkusila loňské léto a nelitovala:

Ahoj! Jsem Hanka a minulé prázdniny jsem strávila patnáct dnů na Kaprálově mlýně, který je třicet minut autobusem od Brna. Mlýn je skautská mezinárodní základna, přijíždí tam skauti i neskauti z celého světa. Pořádají se tam kurzy, přednášky, tábory, ... Já jsem tam pomáhala jako dobrovolnice. Starala jsem se o ubytované, interiér i okolí mlýna.

Koordinátoři nás ve volném čase vzali na výlet do Brna, k Macoše, jeskyni Balcarce. Mohli jsme si vyzkoušet slaňování, prolézání jeskyň v okolí, projet se na kole, ... To vše se skupinou ostatních dobrovolníků, kteří mi přirostli k srdci. Bydleli jsme v domku pár metrů od Kaprálova mlýna. Celý areál se nachází v CHKO Moravský kras a okolní příroda je kouzelná. Zalesněné kopce, jeskyně s pravěkou historií, říčka, … Západy a východy slunce tam byly překrásné.

Během pobytu si vyzkoušíš nové věci, rozvineš svoje soft skills, zlepšíš znalost cizích jazyků a hlavně poznáš skvělé lidi z celého světa. V bezpečném prostředí vystoupíš ze své komfortní zóny v přítomnosti ostatních, kteří ti rádi pomůžou. Pokud přemýšlíš nad návštěvou, určitě ti ji doporučuji! Je to smysluplně strávený čas, který tě posune a užiješ si spoustu zábavy!“ Hanka, 16 let v době pobytu

Zaujal vás Hančin zážitek? Ozvěte se nejen Kaprálovu mlýnu na volunteer@kapraluvmlyn.cz, ale i nám na international@skaut.cz, můžeme vám dále poradit a rádi pak zprostředkujeme i váš zážitek, aby pomohl dalším skautkám a skautům. Letnímu dobrovolničení zdar!

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce