Vzkaz starosty: Buďme připraveni na finančně náročný skautský rok. Hledejme úspory i zdroje

Ze všeho, co kolem sebe vidíme, je zřejmé, že měsíce před námi budou finančně náročné. Ruskem vedená válka na Ukrajině způsobila dramatické změny ve vývoji cen, nejen energií, z nichž některé byly v pohybu už před letošním jarem.

Zvyšující se ceny dopadají na rodiny i firmy, ale samozřejmě také na skautské klubovny, základny a obecně rozpočty středisek a dalších pobočných spolků. Je na místě snažit se na všech úrovních připravovat co nejlépe, aby negativní dopad byl co možná nejmenší.

Hledejme úspory a nové zdroje

Všem jednotkám, od středisek po kraje, doporučujeme provést na začátku nového skautského roku zamyšlení nad tím, kde je možné snižovat výdaje a případně kde hledat nové zdroje. Ceny energií budou pravděpodobně i pro nás tou hlavní výzvou, ale s těžko předvídatelným vývojem to nemusí být jen ony. Je na místě přemýšlet o tom, za jakého snížení komfortu je možné provádět činnost v klubovnách a základnách, ať se jedná o výši teploty či délku vytápění nebo harmonogram schůzek. Může dávat smysl přemýšlet o přesunech schůzek tak, aby na sebe navazovaly a využívaly tak téhož tepla. Nebo přemýšlet o pronájmu klubovny jiné organizaci i na dopoledne, aby si prostor lépe vydělal na spotřebované energie. Stejně tak je na místě rozhlížet se kolem a žádat o podporu obce či kraje, z nichž mnohé budou nabízet mimořádnou podporu v mimořádné době. 

Přehodnoťme rozpočty

Ve světle rostoucích nákladů je na místě pečlivě přehodnotit i platné rozpočty na probíhající rok a velmi pečlivě uvažovat o rozpočtu na rok následující. Ne všechny zvyšující se náklady musí být nutně v energiích, a stejně tak i úspory je vhodné hledat napříč celými rozpočty. Dává smysl zamyslet se i nad výší členského příspěvku. Mimořádná situace dává podnět přehodnotit přístup “letos jako loni” a naopak se na finanční situaci a udržitelnost podívat novýma očima. Věnujme tomu čas ve vedení každé jednotky. 

Mysleme na naše členy

Nespouštějme ze zřetele, že nerostou jen účty za vytápění klubovny. Rostoucí ceny dopadají na rodiny skautek a skautů, a to ve velmi různé míře. Pro děti z rodin, kde již dříve vycházeli s penězi jen se zvýšeným úsilím, může začít být mimořádně náročné hradit náklady na skautskou činnost stejně jako doposud. Je na místě přemýšlet nad řešeními, možnostmi splátek, slevami, výjimkami a podobně. Zvažujme, které aktivity jsou klíčové a které je v náročných dobách pro jejich finanční náročnost možná dobré opustit. Hledejme na všech úrovních cesty, aby skauting zůstal finančně dostupný pro děti ze všech sociálních skupin. 

Od středisek po celou organizaci

V náročné době již jsme a situace se nejspíš ještě bude zhoršovat. Připravujeme se na ni samozřejmě také na úrovni organizace jako celku, s perspektivami popsanými v odstavcích výše. Hledáme úspory, hledáme mimořádné zdroje. Spolu s Českou radou dětí a mládeže usilujeme o mimořádnou finanční podporu ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na pomoc se zvýšenými náklady na energie v klubovnách a základnách jednotek. Podporujeme nalezení co nejlepšího řešení pro budoucnost Skautské energie, jakkoli je zřejmé, že nalezení dobrého řešení je v dnešní době nejspíš nemožné. O jednotlivých krocích vás budeme průběžně informovat. 

Sdílejme si navzájem dobré tipy a zkušenosti

Není třeba, abychom dobré nápady na úspory a zdroje vymýšleli v každém středisku od nuly. Stejně jako v běžném provozu vám budeme přinášet vhodné příležitosti skrze běžné skautské komunikační kanály. Kromě toho ale nyní otevíráme diskuzní vlákno v celostátní činovnické facebookové skupině SkautFórum, ke vzájemnému sdílení dobrých nápadů a zamyšlení, ale třeba již probádaných slepých uliček. Buďme si navzájem oporou a inspirujme se řešeními. 

Zde můžete vstoupit do diskuze >>>

Zvládli jsme společně, i jen v několika posledních letech, se ctí několik krizových období a i na měsíce před námi je proto na místě hledět se sebedůvěrou. Zároveň je zřejmé, že na naše jednotky i naše členky a členy finanční nejistota dopadne a je třeba hledat řešení a vhodné cesty. Věnujme tomu energii, které si situace zaslouží. A buďme si navzájem oporou. 

Se stiskem levice

Markéta Olišarová - Jóňa, zpravodajka pro ústředí

Josef Výprachtický - José, starosta