Využij ke schůzce aktivity na téma ochrany a bezpečí dětí

Přinášíme ti české znění aktivit na téma ochrany a bezpečí dětí zejména pro smíšené skautské oddíly a kmeny. Na příští schůzce můžeš navázat aktivitami na téma rovnosti mezi kluky a holkami.

Každý rok po 16 dní od 25. 11. do 10. 12. si celý svět připomíná palčivé téma násilí na dívkách a ženách. Letos k tomuto období WAGGGS vydal balíček 8 navazujících aktivit na téma ochrany a bezpečí dětí s přílohami. S aktivitami je možné pracovat v rámci 1 schůzky. Balíček vám nyní přinášíme v českém znění a naleznete jej i na webu Chystám program.

Jak na schůzku s tématem násilí a ochrany a bezpečí dětí?

  • Aktivity byly vytvořeny pro smíšené oddíly skautského a mladšího roverského věku, obsahují ale také tipy k úpravě pro mladší kluky a holky. Než se do aktivit pustíš, zohledni mentální zdatnost skupiny a přizpůsob jim je.
  • Není-li tvůj oddíl koedukovaný a chceš téma se svými kluky/​holkami probrat, zkus uspořádat společnou schůzku se spřáteleným oddílem opačného pohlaví. Pokud nemáš tu možnost, neváhej aktivity stejně využít!
  • Schůzku lze realizovat osobně i online. Pokud se rozhodneš pro online variantu, nezapomeňte se navíc řídit zásadami online bezpečnosti.
  • Projdi si předem materiály a buď na schůzku dobře připraven/á. Téma může být pro některé kluky a holky náročné, bude se ti hodit vědět, co dělat.

Proč jsou oběťmi násilí zejména dívky a ženy?

Statistiky posledních 2 let, kdy se svět potýká s pandemií, zaznamenaly nárust násilí zejména proti dívkám a ženám. Kvůli nutnosti izolace přišly častěji o možnost kontaktu s podpůrným prostředím, docházení do školy, skauta apod. a byly tím ve zvýšené míře vystaveny násilí.

Tato forma násilí vyplývá také z nerovnosti mezi kluky a holkami, muži a ženami. Dívky a ženy po celém světě se z pravidla během života potýkají s překážkami navíc, se kterými se chlapci a muži vyrovnávat nemusí. WOSM k tématu rovnosti připravil balíček aktivit s názvem HeForShe (on pro ni), který akcentuje, že cestu ke spravedlivějšímu životu pro všechny lze nalézt jen společně. Pokud se rozhodneš využít i tento materiál, doporučujeme řídit se rovněž výše zmíněnými radami.

Chceš-li se k tématu ochrany a bezpečí dětí poradit, napiš na bezpeci@skaut.cz

Těšíme se na zpětnou vazbu ze schůzek!

Markéta Musilová – koordinátorka programových projektů

Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodní spolupráce