Vyrazte tábořit na mezinárodní skautskou základnu nebo si užít akci, která se tam pořádá

Na mezinárodních skautských základnách se dá trávit čas nejen dobrovolnictvím, ale například i účastí na mezinárodní skautské akci nebo tábořením. Neváhejte vyzkoušet i tyto druhy pobytů.

Od 27. 7. – 8. 8. 2023 pořádal tým KISC neboli Kandersteg International Scout Centra oslavu 100. výročí od založení téhle jedinečné mezinárodní skautské základny. O její vznik se zasadil samotný Lord Baden Powell. Na Kander 100 se v krásném prostředí švýcarských Alp sešlo 1.600 účastníků z více než 62 zemí světa. Se skvělými Pinkies dobrovolníky to byla velká oslava o 2000 skautech a skautkách. Účastnil se i Milda, který ti přináší svůj zážitek pohledem skautského návštěvníka.

Cestování nočním vlakem Praha hl.n. – Zurrich v lůžkovém vagonu uběhlo rychle a do Kanderstegu zbývaly už jen 2 hodiny místním rychlíkem. Už ve vlaku jsem se seznámil s prvními účastníky akce. Na místě nás čekala registrace, hledání subcampu, stavění stanu a průzkum KISC a okolí. Další den jsme se seřadili do velkého vlajkového průvodu všech zúčastněných zemí a zahájili tak Opening ceremony.

Za slunečného počasí jsem vyrazil s družinou Londýňanů na první horskou tůru. Cestou se počasí změnilo, takže zpět jsme došli mokří a zablácení, ale nadšení. Další den jsme už při horolezeckém výletu měli krásně slunečno. 1. srpna jsme téměř všichni vyrazili v 5:30 ráno k jezeru Oeschinensee na Sunrise Ceremony, oslavu skautského svátku. Následující dny ubíhaly jako voda v říčce Kander, stále jsme si na plno užívali program v kempu i mimo něj.

V programu Kander 100 nechyběl ani International Day a speciální ceremoniál za účasti zástupců švýcarského vedení, místní samosprávy a týmu KISC. Postupně jsme si začali uvědomovat, že se pobyt plný nadšení a přátelské atmosféry chýlí ke konci. Počasí se znova umoudřilo, abychom si mohli užít závěrečný ceremoniál. O půlnoci jsem se vydal na menší procházku s kamarádem ze Rwandy, který potřeboval pomoct s bágly a usadit do správného vlaku. Při zpáteční cestě jsem ještě stačil navštívit tábořiště Honkongu, vyměnit svůj poslední národní šátek a upevnit další navázané mezinárodní skautské přátelství.

V den odjezdu jsem si dal ještě poslední výšlap po horách. Nejtěžší pak bylo loučení se všemi novými přáteli, se kterými jsme najednou měli tolik společného. Však se jistě brzy zase potkáme. Sbalil jsem si konečně proschlý stan a všechny osobní věci, a vyrazil nezmeškat ten správný vlak domů, zpět do reality.“ Milan Janoušek – Milda

Chceš i ty nebo i celý tvůj oddíl zažít letní dny na mezinárodní skautské základně? Stačí se rozhlédnout po naší Mapě možností, případně Azimuthu, vybrat si a ozvat se na international@skaut.cz. Většina základen žije právě hostováním skautů a skautek ze své země i ze zahraničí. Někdy na nich můžete narazit na mezinárodní skautskou akci jako Milda, ale i tak mají pro své návštěvníky nachystaných řadu skvělých aktivit. Někdy navíc hledají i stálou placenou posilu do týmu, jako například i KISC.

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce