Vlčci a světýlka jsou propojené se stezkami. Přečti si, jak propojení funguje a začni je plnit s vlčaty a světluškami v oddíle

V červnu 2022 vyšly nové stezky pro vlčata, světlušky a žabičky. V návaznosti na jejich vydání byl ve vlčcích a světýlkách změněn vždy první úkol. Cílem bylo tyto dva nástroje v rámci úkolů propojit, aby jejich plnění bylo v oddílech snazší a dostupnější.

První úkoly ve vlčcích a světýlkách jsou vždy totožné s některým z úkolů ve stezkách vlčat a světlušek. Seznam propojení jednotlivých vlčků/světýlek se stezkami najdete v této tabulce. Ve stezce je poznáte tak, že je na ně pomocí obrázku odkázáno. Stejně, jako na následující stránce:

Cílem stezek je všeobecný rozvoj vlčete/​světlušky, cílem vlčků a světýlek je prohloubit zájem o oblast vybranou vlčetem, světluškou a podporovat jejich dlouhodobý zájem, trénovat vytrvalost, trpělivost a zodpovědnost, umožnit jim sdílet to, co se učí a co už umí, pomoci jim uvědomit si, v čem jsou dobří a umožnit jim zažít pocit vlastního úspěchu.

Při práci se stezkami si můžete všímat toho, kteří kluci a které holky jsou do daného úkolu zapálení a zda projevují hlubší zájem o dané téma. Můžete je odkázat na vlčky a světýlka a dát jim prostor pro jejich plnění. Pokud budete v oddíle plnit úkol ze stezky "Procvičím si házení a chytání míče, například při hře", a uvidíte velké zapálení a zájem o tuto činnost u některých z vlčat/​světlušek, je dobré toho využít, a zájem podchytit. Dejte jim najevo, že jste si jejich zájmu všimli, ukažte jim list vlčka/​světýlka Sportovec/​Sportovkyně a pobavte se o tom, zda je sportovní aktivity baví, zda by se ve sportovních dovednostech chtěli zdokonalovat a věnujte jim čas při plnění vlčka/​světýlka. Kluky a holky bude plnění bavit, když od vedoucích dostanou podporu a prostor.

I nadále si vlčata a světlušky/žabičky mohou vybírat ze 30 vlčků a světýlek, jejichž zaměření zůstává stejné jako doposud. Stále platí, že ke splnění vlčka/​světýlka je potřeba splnit 10 úkolů, a že jejich splnění potvrzuje vedoucí. Po splnění vlčka/​světýlka se nosí na kroji příslušná nášivka.

Jednotlivě jsou vlčci/​světýlka jsou popsané na listech, které jsou dostupné na webu. Zde také najdete brožuru se všemi listy vlčků/světýlek, a budete tedy mít všechny odbornosti v jednom souboru pohromadě. Tuto brožuru můžete také koupit na eshopu.

Tereza Hotová (Kapuc)
koordinátorka programových projektů