Věříš na život po oddíle?

Znáš to. Pipláš si družinku od šátku k šátku a najednou je z ní nová generace vedoucích, která si umí poradit i bez tebe. Paráda, ale co teď? Skvělé početní stavy u skautů totiž pomalu způsobují i předčasné skautské důchody. Co s tím? Po svém se s tím popasovali nadšenci v Turnově a Hradci.

Turnovským skautům ze střediska Štika se nedá než závidět. Jejich klubovny sídlí na naprosto exkluzivním místě, kterému se říká skautský ostrov. Turnováci si ale zdaleka nehledí jen svého plážového písečku. Na pevnině, obklopené ze všech stran řekou Jizerou, proto nedávno zakotvil i zbrusu nový místní Skautský institut. Pod heslem „Otevřeme brány Ostrova“ chce nabízet pestrý program pro mladé dospělé: skaut(k)y i neskaut(k)y. Pro všechny bývalé vedoucí, post-rovery a ex-rangerky se tak otevřela příležitost zapojit se do provozu tohoto nového ostrovního projektu. Plánují diskuse, přednášky, workshopy a hraní, desková i hudební.

O čem to vlastně je?

„Skautské instituty po celé republice vytvářejí místa pro setkávání, dialog, dávají prostor pro seberealizaci. Každý z těch dvanácti institutů tvoří lidé. Instituty fungují jen díky práci dobrovolníků a jejich nadšení. Je to komunita fungující napříč celým Českem,“ představuje model Lucie Rusňáková – Kulíšek, šéfka institutu v Brně. Jestli regionální skautský institut má vlastní prostor, nebo jestli je to spíš „pop-up“, co je jeho hlavní téma a jak často akce pořádá – to všechno určují zájmy, nápady a možnosti jednotlivých týmů.

Navštiv si v Hradci SI

Nový Skautský institut v Hradci rozhýbala parta kolem žongléra Martina Švandy. Co je to popadlo? „Nám tady v Hradci chyběla platforma pro skauty, kteří chtějí ještě něco dělat a přitom nemají, kde by se jinak chytli. Ve střediscích můžete být vedoucí nebo rover, ale v pozdějším věku je to trošku složitější. Tak jsme si řekli, že bychom mohli udělat něco pro veřejnost, pro skauty, pro všechny. Pořádat akce, které by byly zajímavé nejen pro nás, ale vlastně pro každého,“ vysvětluje Martin na balkóně domu Centra uměleckých aktivit, ve kterém nové SI hostuje.

Jdeš do toho?

Silnice E442 už tedy zdaleka není tím jediným, co propojuje Turnov s Hradcem Králové. Ale jsou to i Skautské instituty, které navzdory suchu rostou jak po dešti. Jestli si s těmito městy propojen*a i ty, neváhej nabídnout svou pomoc a nápady. Týmy místních skautských institutů to určitě ocení. Pokud to ovšem nebude na úkor tvého oddílu nebo střediska! Jestli jsi z města, ve kterém tobě a tvé partě Skautský institut chybí, pak můžete zkusit program Založ SI, který s rozjezdem umí skvěle pomoct.

👉 Přidej se k některému z existujících týmů (Brno, Olomouc, Budějce, Plzeň, Kolín, Litomyšl, Turnov, Most, Havlíčkův Brod, Hradec Králové)

👉 Chceš to zkusit na úplně novém místě? Tady je info!