Vedoucí je dobrovolník, ne nevolník. Přijď do Prahy na akce SI zvednout svou duševní pohodu!

Vedení oddílu, táborů, závodů, výprav a schůzek je seriózní džob. Pro ty, kdo skautují od mala, je to něco přirozeného, o čem nemusí příliš pochybovat. Ale objektivně vzato je to soustavná práce, byť dobrovolnická. A sakra náročná. Pro R&Rs mladé činovníky*ice připravil Skautský institut cyklus Dovol SI - tři setkání o tom, jak zvládat stres, zorganizovat si povinnosti, dokázat si odpočinout a nabrat inspiraci. Přihlas se, zasloužíš si to!

Dost bylo řečiček o tom, že dnešní mladí to mají snadné. Pandemie a blízkost války zamávaly duševním klidem většiny populace, nehledě na zkušenosti a křížky na krku. Možná i proto je teď ten pravý čas zabývat se duševní pohodou skautů*ek, zapojených do vedení oddílů a středisek. Skautská práce by nás měla bavit, naplňovat a rozvíjet a ne jen stresovat a zatěžovat. Všichni víme, že občas člověk musí zatnout zuby, ale držet je zaťaté skoro pořád rozhodně není v pohodě.

Zkus si s námi udělat malé pozastavení v téhle jízdě. Společně se trochu nadechneme a dáme si takové skautské wellness ve vaně plné podpory a inspirace. V prostorách pražských Skautských institutů se chystají tři nedělní setkání. Zkusit můžeš všechny anebo jen termín, který ti nejlépe sedne. Akce jsou díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy zdarma a nemusíš se nikde registrovat, prostě jen přijď.

První akce s názvem SI podporován proběhne 12. března. Program se bude skládat z workshopů a diskusí o duševním zdraví, předcházení vyhoření, stanovování hranic a time managementu. Představíme a vyzkoušíme si nástroje, které pomáhají při vymýšlení, organizování a držení struktury akce. Bude ale dost prostoru i pro sdílení toho, co nás konkrétně trápí ve svých domovských oddílech. Setkání proběhne od 10:00 do 20:00 ve Skautském institutu v Rybárně na pražské Kampě. 

Volně navazovat bude 26. března akce SI tvůrce, zaměřená na podporu osobního růstu. Ukážeme si techniky, kterými si můžeš kdykoliv pomoct k duševní pohodě. Program bude praktickou ukázkou metod, které pomáhají k vnitřnímu klidu, odpočinku i kreativnímu tvoření. Dojde na meditace, arteterapii, cvičení i mindfulness. Setkání proběhne od 10:00 do 20:00 ve Skautském institutu v Rybárně na pražské Kampě.

Celý cyklus 16. dubna ukončí setkání s názvem SI průvodce. Bude to odpoledne plné inspirace. Těšit se můžeš na přednášky, diskuse a debaty o tom, co to vlastně znamená být dobrovolníkem a zároveň organizátorem velkých akcí, jak dokázat říkat „ne“, co je to spasitelský komplex a jak pracují s dobrovolníky jiné organizace mimo Junáka. Akci završíme kulturním programem. Tohle setkání proběhne ve Skautském institutu na Staromáku.